Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG STIGBERGET 34:1 - husnr 1, S:T JOHANNESKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

S:T JOHANNESKYRKAN (inakt.)
2005-10-12
Interiörbeskrivning
S:t Johanneskyrkan är en salskyrka med korsarmar och korabsid. Kyrkan har en öppen takstol. Korsarmarna var ursprungligen försedda med läktare som nu är underbyggda med väggar och glasade upp till tak. Kyrkorummet avgränsas ungefär mitt för korsarmarna av en ca 220 cm hög vägg med öppningar i norra och södra delen och med en vikdörr i mitten. Den östra delen av kyrkan används för gudstjänster och den västra delen används som kafé. Kyrkorummet är ljust och öppet med en väl sammanhållen färgsättning och sparsamt med dekorationer.

Golvet är av ljusa breda brädor. Korgolvet ligger fyra steg högre än långhusets golv.

Kyrkorummet har slätputsade ljust orangefärgade väggar som avslutas uppåt med en bred gråmålad hålkärlslist mot taket. Runt väggarna bär gråmålade halvkolonner de synliga takstolarna. Kapitälen är utformade med blomstermotiv som målats i rött, blått och guld. Korväggens nedre del under fönsternivå täcks av en träpanel med ett enkelt nygotiskt motiv där speglarna är blå med röd list och vit omfattning.

Taket är putsat och målat i en bruten vit kulör och de öppna takstolarna är tegelröda. Kortaket är putsat och välvt och bemålat av Albert Eldh med ett bladmotiv i grått, orange och rött.

Långhuset har både runda och spetsbågiga fönster med smårutsindelat pastellfärgat glas. Koret har parställda höga och smala spetsbågiga fönster där de tre mittparen har glasmålningar i starka färger av Joel Mila från 1960-talet med motivet "havet". De övriga har smårutsindelade pastellfärgade glas.

Altaret är av trä och sidorna har samma motiv som korväggens panel. Bordsskivan är utkragad.

Altarprydnaden är en replik i marmor av Thorvaldsens Kristus från Köpenhamns domkyrka.

Altarringen är ca 85 cm hög och närmast fyrpassformad. Den är utförd i snidat trä och genombruten med kolonetter som sammanbinds av spetsbågar med rödmålade undersidor.
Knäfall och överliggare är inklädda med orangerött tyg.

Dopfunten från 1935 är av snidat och gråmålat trä med röda detaljer.

Predikstolen har en för kyrkan rik detaljutformning. Korgen är rund och står på en grövre mittpelare som omges av tolv parställda kolonner med förgylda detaljer och växtdekorerade kapitäl som sammanbinds av spetsbågar. Korgens mitt pryds av åtta försänkta cirklar med målningar föreställande de fyra evangelisternas attribut och en duva, två fiskar samt en lilja. Predikstolen kröns av en rundad baldakin/ljudtak som vilar på en av långhusets halvkolonner. Från kapitälet utvidgar sig baldakinen som avslutas uppåt med tandsnitt. Undersidan har ett spetsbågigt listverk i grått mot blå botten. Trappan är i trä och flankeras av två genombrutna trappräcken i form av smala kolonnetter. Dekorationsmåleriet är utfört av konstnären Albert Eldh.

I långhusets mitt står lösa stolar av grå plast uppställda i sex rader. Bänkarna står ställda längs långhusets väggar i tre rader på var sida. Bänkarnas sidostycken och överliggare är sannolikt original från byggnadstiden. Bänkarna har grå sits och överliggare med rött ryggstöd. I kafédelen finns lösa bord och stolar, ett kök med spisar, kyl och frys och serveringsdisk mm.

Läktarbarriärerna har liknande motiv som korväggen och knyter genom små kolonetter också an till altarringen. Sidoläktarna är underbyggda med väggar och över läktarbarriären avdelar en glasvägg rummet. Orgelläktaren är öppen mot långhuset och har ett framskjutande mittparti. Barriären är förhöjd med en slät vägg ca 40 - 100 cm hög, lägre i mitten och högre på sidorna.

Orgelfasaden, mörkgrå med förgyllda detaljer är av snidat och ådringsmålat trä och klassicistiskt utformat och tredelad genom synliga pipfält. Fälten skiljs åt genom pilastrar med växtdekorerade kapitäl och mittdelen formar en spetsbåge.