Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG STIGBERGET 713:94 - husnr 1A, MASTHUGGSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

MASTHUGGSKYRKAN (akt.)
2004-09-09
Interiörbeskrivning
Masthuggskyrkan har en tydlig nationalromantisk gestaltning. Kyrkan är treskeppig med två korsarmar och ett avdelat KOR som är tydligt markerat genom ett triumfkrucifix över koröppningen och en skulpterad ängel på var sida om öppningen. TAKET av brunt liggtimmer av gran dominerar rummet och står i kontrast till VÄGGARNA av massivt tegel som målats vita. Under läktarna och över långhusets sidogångar är taket klätt med lockpanel mellan synliga bjälkar. Väggarna avslutas nedåt med en ca 15 cm hög sockel av grå kalksten. GOLVET är av grå kalksten från Yxhult. Korets golvnivå ligger fyra steg över långhusets. Bänkkvarterens och läktarnas golv är av spåntad och hyvlad plank. Kyrkorummet är rikligt utsmyckat. Långhusets fyra åttakantiga pelare har skaft av vitmålat tegel, bas och kapitäl är av kalksten från Gotland, kapitälen är målade i blekt grönt och rödbrunt. Träpelare, balkar och läktarräcken har ett ornamentalt snideri där slingor är det vanligaste motivet men mer avancerade motiv förekommer, t ex framställs "livets träd" på en av pelarna under södra korsarmen. Kyrkan har två PORTAR, en från norr och en från söder och två sidoentréer för att nå läktarna. Kyrkans fyra entréer har dubbeldörrar av furu som utvändigt är klädda med järnplåt och målade i turkos. INNERDÖRRARNA är av furu, kyrkans enkel- och pardörrar är målade i två gröna kulörer, lister och karmar är mörkare och de släta ytor ljusare. Dörren till norra tvärskeppsläktaren är särskilt rikt dekorerad med originalytan bevarad. FÖNSTREN är av ek och är smårutsindelade med spröjs av trä eller bly. Fönstren är utåtgående med dubbelt glas. Fönsterglasen är tonade i svaga röda, gröna och blå färger. Fönsterbågarna är vitmålade.

ALTARET och ALTARRINGEN är utförda i täljsten. Altarringen avslutas på var sida om altaret med ett postament som bär en ljusstake av smidesjärn. ALTARSKÅPETS ram ritades av Sigfrid Ericson och ALTARTAVLAN i målad trärelief är snidad av konstnärinnan Ninnan Santesson och målad av konstnären Bertel Nordström. Tavlan är en triptyk där mittfältet återger Kristi himmelsfärd och flyglarna visar passionshistorien.

BÄNKINREDNINGEN är av furu med skuren dekor (tillverkade av firman C.D. Elfvin & Co) bänkarna är svagt laserade i blågrönt som troligen är originalytan. Vid koröppningens norra sida är PREDIKSTOLEN placerad som en utkragning i tegelmuren och vitmålad på samma sätt som resten av kyrkan. Korgen avslutas med en skulpterad kalkstenslist.

ORGELFASADEN, ritad av Sigfrid Ericson, är utformad som stora timmerkistor som kröns av drakhuvuden. Dekoren är snidad av Henry Nilsson och motivet är tio musicerande helgon och änglar som är grupperade fem och fem på var sida om västfasadens fönster,.
HUVUDORGELN som är placerad på västra läktaren och ALTARORGELN som är placerad i absiden bakom altaret är tillverkade av J Magnussons orgelfabrik i Göteborg 1914. Båda orglarna är ombyggda vid flera tillfällen och båda orglarna spelas från orgelläktaren i väster. ORGELLÄKTAREN saknar bänkinredning och på plankgolvet ligger en ljusbrun plastmatta. Sidoskeppens LÄKTARE är avstängda pga bristande utrymningsmöjligheter avseende brandkrav. Sidoskeppens läktare har bevarad bänkinredning.

TRIUMFKRUCIFIXET som är framträdande i kyrkan är skulpterat av Ninnan Santesson. På avsatser på var sida om koröppningen står TRÄSKULPTURER som föreställer fridens ängel och stridens ängel och är utförda av konstnären Henry Nilsson. Samme konstnär har också skulpterat de fyra evangelisterna som är placerade i var sin nisch där korsarmarna skär långskeppet. Över dörren till sakristian finns Såningsmannen huggen i granit också den av Ninnan Santesson.
DOPFUNTEN från 1991 är huggen i gotländsk sandsten på Slite stenhuggeri på Gotland. Den placerad i koret och är ritad av Arne Tellbom efter Sigfried Ericsons idé. Kyrkorummet har tolv LJUSKRONOR av smidesjärn dekorerade med drakhuvuden som är tillverkade av C O Ahrén & C:os konstsmidesverkstad.

En FARTYGSMODELL av ostindiefararen, Java är deponerad av Göteborgs Sjöfartsmuseum och hänger i långhusets tak.

Långhuset avslutas i väster av ett DOPKAPELL vars golvnivå ligger fyra steg under långhusets. Dopkapellets tak är ett kupolvalv av vitmålat tegel. En enkel SITTBÄNK av trä följer väggen.

Masthuggskyrkan har två VAPENHUS med vindfång. Vindfångens golv är av granit, väggarna är lika kyrkan i övrigt. Vapenhusets tak utgörs av lockpanel med synliga vitmålade bjälkar. I vardera av de båda trappuppgångarna till orgelläktaren finns pelare som smyckats med fyra reliefer i granit av skulptören Thure Waller. I det södra vapenhuset visas de fyra evangelisternas symboler (oxen, örnen, lejonet och ängeln). I det norra vapenhuset visas Maria med Jesusbarnet, de tre vise männen och timmermannen Josef. (Bilden av timmermannen Josef, som frestas av djävulen att använda brädor i stället för timmer, har tolkats som en pik från arkitekten mot de som ansåg att kyrkobygget blev för dyrt.) På läktarplanet är förstugans golv rött golvtegel, väggarna avslutas nedåt av en sockel av rött tegel och taket är lockpanel med synliga vitmålade bjälkar.

Taket i FÖRSTUGAN TILL SÖDRA och NORRA KORSARMEN är lockpanel med synliga vitmålade bjälkar. I förstugan till södra och norra korsarmarna är golvet täckt med rött golvtegel på LÄKTARPLAN, väggarna avslutas nedåt med en sockel av rött tegel. Taket i den norra korsarmen är förhöjt och av slätpanel med synliga vitmålade bjälkar, det är avdelat i fem fält där det mittersta ligger som ett lock över fyra lutande ytor. Taket i den södra korsarmen är en murad kupol av vitmålat tegel.

SAKRISTIAN ansluter till koret i norr. GOLVET är av rött golvtegel och väggarna är lika kyrkan i övrigt.
Sakristians TAK är brutet och klätt med slät brun panel med synlig ås. Ett sakramentskåp med rikt snidade och tunt bemålade skåpsluckor är infällt i muren mot väster. PISCINAN i natursten är ritad av Sven Brolid 1969.