Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG SÄVENÄS 127:1 - husnr 1, BJÖRKEKÄRRS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BJÖRKEKÄRRS KYRKA (akt.)
2006-01-16
Interiörbeskrivning
Huvudentrén leder in i ett kapprum placerat i hörnet mellan två byggnadskroppar uppförda vid olika tider, en ramp överbryggar höjdskillnaderna mellan byggnaderna så att man når så väl kyrkan som församlingshemmet utan vara sig trappsteg eller trösklar.

Kyrkan är inte traditionellt orienterad, utan koret ligger mot norr och i söder övergår kyrkorummet i församlingshemmet. Byggnadens utformning följer dock en lång kyrklig tradition med sitt ursprung i medeltid där de liturgiskt olika platserna markeras i byggnaden. Kyrkorummet utgörs av tre sammanlänkade byggnadskroppar; kor, långhus och kyrksal med olika höjder och bredder. Koret är smalare och lägre än långhuset och har ett rakt avslut. Huvudentrén är placerat i det breda långhusets bakre del där ett litet vindfång sträcker sig så väl in i rummet som utåt det tillbyggda kapprummet. En skjutdörr ger möjlighet att avgränsa långhuset från kyrksalen. Kyrkan nås också genom församlingshemmet, som ligger som en förlängning av kyrkorummet. Såväl golvet som väggarna är klädda med tegel i växlande röda nyanser som ger en levande yta. Väggarnas och fönstrens utformningen är identisk på in- som utsidan med fönsterbågar i betong som bildar utskjutande omfattningar, flera av fönstren är utsmyckade med glasmosaik. Tegelväggarna tillsammans med det ganska mörka och flacka trätaket och de små fönstren ger kyrkorummet en ganska intim karaktär. Korfönstrets glasmosaik går från golv till tak och bildar altartavla med en Kristusgestalt i centrum.

GOLVET i kyrkorummets alla delar är belagt med rödbränt tegel.
Korets golvnivå är två steg högre än långhusets nivå. Korgolvet sträcker sig ut i långhuset med en tresidig avslutning där dopfunten står till vänster och predikstolen till höger. Församlingshemmet i söder har en golvnivå som ligger tre steg högre än kyrksalen.

VÄGGARNA är lika till sitt uttryck på utsidan och insidan. De är klädda med tegel i växlande röda nyanser. En skjutvägg i långhusets mitt gör/gjorde det möjligt att dela av långhuset från kyrksalen. En vikvägg skiljer församlingshemmet från kyrkorummet.

Utmed båda långsidorna sitter rader av smala högt sittande FÖNSTER. Utformningen är identisk på in- som utsidan med fönsterbågar i betong som bildar utskjutande omfattningar.
Korfönstrets glasmosaik går från golv till tak och bildar altartavla med en Kristusgestalt i centrum i mörka färger, blått, grönt, rött och gult. Ytterliggare mosaik finns i fönsterna i koret, vid dopfunten, vid predikstolen och vid orgeln. Kyrkans mosaikfönster är utförda av konstnären Ralph Bergholz. På utsidan sitter isolerglas.

TAKET i kyrkan är mörkt och flackt och klätt med träpanel.

SITTPLATSERNA består av kopplade trästolar med stoppad sits i ljust grönt tyg, som placerats i rader med en gång i mitten från församlingssalen fram till altaret.

ALTARET är ett bordsaltare med en skiva av grå granit som bärs upp av två tegelpelare. ALTARRINGEN består av knäfall och överliggare stoppade med ljusgrönt tyg, i trä, som står i en kvadratisk form med en öppning mitt för altaret.

Vänster om koröppningen står DOPFUNTEN som är huggen i samma stenmaterial som altarskivan. Den är fyrsidig med raka sidor. Övre delens hörnpartier är avfasade så att den plana polerade ovansidan blir åttasidig. Ovandelen är försedd med en rund fördjupning för dopskålen i silver (silversmeden G. Boström 1956).

PREDIKSTOLEN är placerad höger om koröppningen, den är murad i samma tegel som väggarna och golvet. Formen är oregelbunden tresidig med en trälist i ovankant.

ORGELN är byggd av Robert Gustavssons orgelbyggeri i Härnösand 1987. Den är utformad i lackat trä med tre smala vertikala piphus som harmonierer med fönstren i form och storlek.