Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG TYNNERED 11:1 - husnr 2, TYNNEREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TYNNEREDS KYRKA (akt.)
2006-09-15
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet har en nära öst-västlig orientering med fullbrett, rakt avslutat kor i väster. I söder ansluter ett sidoskepp med ett dopkapell i den bakre delen. I norr är kyrkan sammanbyggd med församlingslokalerna och närmast kyrkorummet ligger en kyrksal bakom tre glasade pardörrar.

Kyrkorummet är luftigt och har en anslående takhöjd. Taket är lyft över koret. Rummet vänder sig inåt, fönstren är högt placerade och medger inte någon visuell kontakt med omvärlden. Dagsljusintaget är asymmetriskt med det största ljusinfallet snett ned över altaret.

Kyrkan var ursprungligen sparsamt dekorerad, med en formgivning som bygger på rena ytor och enkla former. Trä, tegel och tegelröda klinkers är de dominerande materialen. Under verksamhetstiden har ett flertal (postmoderna) konstverk tillkommit, vilka delvis förändrat rummets uttryck. Bl.a. har korets ursprungliga utsmyckning, Torsten Rehnqvists ganska lågmälda skulptur "Tidens flykt", flyttats och ersatts av en stor polykrom väggfast altaruppsats av Lars "Huck" Hultgren.

Den senaste ombyggnaden, 2006, syns främst i det höjda koret med ny trappa, ramp och mycket kraftiga ledstänger. Ledstängerna finns även på ömse sidor om altaret och vid (den nya) trappan ned till sakristian. Två av dörrparen in mot kyrksalen har byggts igen som en konsekvens av golvhöjningen i koret. Andra påtagliga förändringar är att altarringen och predikstolen tagits bort och att innertaket målats.
___________________________________________________________________________

GOLVET är täckt med hårdbrända keramikplattor som skiftar i röda, orange och bruna nyanser. I mittgången och tvärs över långhuset, mellan vapenhuset och dopkapellet, ligger små rektangulära plattor som är satta i rummets längdriktning. Plattorna bildar ett stort kors, som korresponderar mot panelsättningen i innertaket. Övriga ytor är lagda med något större kvadratiska plattor.

VÄGGARNA är av hårdbränt mörkrött tegel i munkförband . Fogarna är ljusgrå. Väggarnas möten med golv och tak är inte markerade. Över öppningen till sidoskeppet, i väggen,
ligger en kraftig balk i omålad betong.

INNERTAKET är klätt med ljust gråmålad träpanel. Panelen är satt i ett mönster som bildar ett stort kors, en pendang till golvets klinkermönster. Närmast väggarna åt norr, söder och öster är takpanelen satt som en yttre ram med infällda spotlights. Mötet mellan kor och långhus markeras med en kraftig tvärgående balk i omålad betong. Över koret är taket höjt och vilar på synliga, längsgående bjälkar.

Kyrkans FÖNSTER är få och nästan alla är högt placerade. Från kyrkorummet finns ingen visuell kontakt med omvärlden. Ljusinfallet i kyrkan är asymmetriskt. Mot norr löper ett fönsterband i mötet mellan långhusets vägg och taket. Det är avdelat i tre sektioner med kraftiga murade poster. Två större fönster åt söder, placerade i mötet mellan korväggen och taket, släpper in ett flödigt ljus över koret. Fönstren är indelade i vardera nio kvadratiska rutor. I sidoskeppet sitter två mosaikfönster (beskrivna nedan, vid dopkapellet) samt tre små kvadratiska fönster som saknar markerade fönsteromfattningar.

DÖRRARNA i kyrkan är av två olika typer. De flesta är pardörrar uppbyggda som gallerverk i omålat trä med små kvadratiska glasrutor. Dessa dörrar har dekorativt utformade handtag av koppar som formar en cirkel inlindad med snören (allt i metall). Övriga dörrar är enklare slutna ramverksdörrar i omålat trä.

KORET är fullbrett och rakt avslutat. Golvet höjdes vid ombyggnaden 2006 och ligger nu två steg över långhuset, med en ramp placerad i korets norra ände. Trappstegen och rampen är gjorda av opolerad granit, golvet täcks av kvadratiska rödbruna keramikplattor som i långhuset. Flera kraftiga ledstänger (liknande staket) har tillkommit på flera ställen i koret - vid trappa och ramp, vid sakristian och på ömse sidor om altaret.
Korets ursprungliga inredning har en okonstlad utformning med materialval och formspråk som samspelar med resten av kyrkan.

ALTARET är fristående bordsaltare som placerat på en avsats av granit, två steg högre än korgolvet. Den kraftiga bordsskivan är av rödgrå Bohusgranit och har slipad ovansida. Benen, också av granit, tillkom vid ombyggnaden 2006, då de ersatte de ursprungliga fyrsidiga benen av tegel.
ALTARUPPSATSEN utgörs av en stor väggmonterad relief i två delar, där den övre delen inrymmer ett stort latinskt kors. Reliefen är utförd av Lars "Huck" Hultgren år 1992. Konstnären står för flera verk i rummet bl.a. kyrkans psalmtavlor.
ALTARRINGEN är enkelt utformad, med raka sektioner i omålat ljust trä. Överliggaren är plan, knäfallet stoppat och klätt med ett ljuslila tyg. Sektionerna är enkelt flyttbara och står normalt inte framme runt altaret. De förvaras i ett smalt utrymme mellan rampen och dörrarna till kyrksalen.

I koret finns även en AMBO och en enkel DOPFUNT, båda i trä med dekor i form av försänkta liksidiga kors. De är senare tillkomna - dock innan den senaste renoveringen. Ambon ersätter kyrkans ursprungliga murade predikstol, som togs bort vid renoveringen 2006. Kyrkans ursprungliga dopfunt står i dopkapellet, beskrivet nedan.

KYRKORUMMET består av ett mittskepp och ett sidoskepp. Sidoskeppet, i söder, är avdelat med en enkel pelarrad. Balken som ligger över pelarna är av omålad betong. Åt norr, nära koret, ligger en kyrksal bakom tre dubbeldörrar.

Långhuset är möblerat med två BÄNKKVARTER. Bänkarna är tidstypiskt enkelt utformade, byggda av lackad furu med öppna gavlar och genombrutna ryggar. Sitsar och ryggstöd är stoppade och klädda med mörkblått tyg.

ORGELN står i öppningen mellan långhuset och sidoskeppet. Den är uppbyggd av två rektangulära sektioner som står något förskjutna i förhållande till varandra. Fasaden är i ljust trä, enkelt utformad med enkla spegelfält på sidorna och framsidans nedre del. De synliga pipfälten i röd och vit metall är fasadens främsta dekorelement. Spelbordet sitter på "gaveln", så att organisten sitter vänd mot församlingen. Orgeln är byggd av Hammarbergs orgelbyggeri, Göteborg, år 1973.

SIDOSKEPPET är väsentligt lägre än kyrkorummet och inte särskilt djupt. Byggnadsdelen har ett pulpettak och innertaket är klätt med träpanel. Den avdelande pelarraden är snarast antydd, den består av en bred pelare i mitten och en halvpelare som byggts samman med den östra kortväggen.

I sidoskeppets östra ände finns ett särskilt DOPKAPELL. Det är möblerat med lösa stolar och här står kyrkans ursprungliga DOPFUNT i grå oslipad granit. Den fungerar idag som ljusbärare. Funten är huggen i ett stycke, fyrsidig med raka kanter och avfasade hörn och en indragning som markerar gränsen mellan cuppa och fot. Ovansidan är plan med en rundad fördjupning för dopskålen. Vid dopfunten, i den södra fasaden, sitter ett stort MOTIVFÖNSTER i glasmosaik som avbildar Marie bebådelse. Åt öster sitter ett smalt mosaikfönster i blått och lila. Båda är utförda av konstnären Knut Irwe år 1973. Vid östväggen finns också ett litet väggfast ALTARE, med murad bas och skiva av granit. Över altaret sitter en triptyk i trä med ikonmåleri av Erland Forsgren, tillkommet under 1980-talet.

Kyrkans VAPENHUS ligger norr om kyrkorummet, utan koppling till kyrkporten. Det nås via en egen entré under den täckta gången som löper längs gårdens norra sida. Vapenhuset är ganska litet och har karaktär av kapprum. De flesta besökare använder kyrkporten som entré. SAKRISTIAN ligger söder om koret, numera med en trappa upp till koret. Den nås även från byggnadens utsida, via en gång längs kyrkan södra fasad.

ÖVRIGT

Över entrén hänger en stor SKULPTUR i järn och trä, "Tidens flykt" av Torsten Rehnqvist.
Den är tillverkad 1973 och hängde ursprungligen i koret. Korets altaruppsats bestod vid den tiden av ett enkelt väggmonterat latinskt kors.

Kyrkans ARMATURER i mässing och glas är ursprungliga och väl avpassade till rummets formspråk.

SAMLINGSLOKALERNA är mycket tidstypiskt utformade och håller god klass, både med avseende på material och utformning, i stort och i detaljer.

Se även storstadsinventeringens område "Göteborg, Tynnered, kv Slagan, Tynnereds kyrka" http://www.bebyggelseregistret.raa.se/omrade_desc.asp?id=776&inv=934&depth=1