Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG UTBY 753:344 - husnr 1, UTBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

UTBY KYRKA (akt.)
2005-12-10
Interiörbeskrivning
Utby kyrka är en salskyrka med ett smalare rakt avslutat kor. Kyrkorummet präglas främst av tak- och väggmålningar utförda av John Sten. Målningarna har en uppbyggnad som påminner om 16- och 1700-talets kyrkomåleri med s.k. himlingar och naiva bibliska kompositioner. Huvuddelen av den fasta inredningen är kvar sedan uppförandet och ritades av kyrkans arkitekt Arvid Bjerke. Som exempel kan nämnas den mörklaserade bänkinredningen, samt den murade och putsade predikstolen. Lika så är mycket av de ursprungliga lösa inventarierna bevarade och i bruk.

GOLVET i vapenhuset och kyrkorummet utom i bänkkvarteren är belagt med rödbränt tegel i fiskbensmönster med en rak fris i ytterkanten och ljusgrå fogar. Stenarna är lagda med den flata sidan uppåt. Framför koret har tegelgolvet kompletterats med ett parti av rödbränt tegel av lite större format än övriga golvet. Koret ligger två trappsteg över långhusets golvnivå och här finns en räffelhuggen stentrappa av Kinnekullekalksten. I bänkkvarteren ligger ett spontat, klarlackat, trägolv av smala brädor. På läktaren är trägolvet brunlaserat. Ett smalt spontat trägolv av klarlackad gran ligger i sakristian. Trappen från sakristian till predikstolen är av klarlackad furu.

Kyrkorummets VÄGGAR utgörs av natursten som putsats med grov borstad struktur. Underliggande naturstenars ojämnheter är synliga i putsen som är målad med en matt gråvit kulör. Fönsternischerna är kvadratiska och vidgar sig inåt. De är putsade och målade i likhet med övrig vägg, men i överkant är nischerna klädda med en spåntad trä panel, tunt målad i lika kulör som fönsterbågar och karm. I bänkkvarteren sitter en boasering av stående, gles, panel med fasade kanter. Den är laserad i mörkbrun kulör och lackad. Överstycket utgörs av en rundad, profilerad, bred, list med tandsnittsfris. Samma profil löper som överliggare även på bänkarnas rygg- och sidostycken mot mittgången.

I långhusets östvägg, norr om koret, finns en trepassformad nisch med en avtrappning in i muren, i nischen är en Mariaskulptur placerad. I motsvarande nisch i östväggen, söder om koret, finns dörröppningen från sakristian till predikstolen. Hela östra långhusväggen runt triumfbågen är dekorerad med stiliserade vinrankor som omsluter ett himmelsfärdsmotiv och i krönet finns ett Kristusmonogram med strålkrans. Rankverket binder samman muren med takdekorationerna. Målningarna är utförda av konstnären John Sten. Triumfbågen är avtrappad med tresprång mot koret. Korets och triumfbågens väggar är putsade och vitmålade, här får altaruppsatsen hela uppmärksamheten.

FÖNSTREN i långhuset är sex stycken. De är kvadratiska enluftsfönster, kopplade och utåtgående med blyinfattat s.k. antikglas i innerbågen. Bågarna och karmarna är målade med en tunn laserande strykning i grönbrun kulör. Två stängningsvred av mässing sitter på varje fönster.

INNERTAKET utgörs av ett tunnvalv av trä med dekorationsmålningar av John Sten. Valvet är uppbyggt av spontade, breda, brädor som är fästa med synliga spikskallar. Grundfärgen utgörs av en matt färg i grå-grön-blå kulör. Motiven är målade i olika bruna, röda, organge och blå kulörer. På norra sidan finns jul- och trettondagsmotiven. På södra sidan återges långfredagens motiv med Jesus på korset. Här finns även en biskop som med sin bibel hejdar en "barbar", ett motiv som ansågs nydanande av samtidens konstkritiker. Målningen skissas några månader efter 1918 års vapenstillestånd.

Figurscenerna sträcker sig från valvets anfang och uppåt, medan valvhjässan endast har målade rosetter kring ljuskronornas fästen. Ett rankverk sträcker sig i väster in över läktaren och upp över fönstren i gaveln och i öster binder det samman taket med östväggen.

PREDIKSTOLEN är placerad på långhusets södra sida vid triumfbågen. Den är väggfast och murad av tegel som har putsats och målats lika övrig vägg. Predikstolen nås via en svängd trappa genom korväggen från sakristian. Öppningen i väggen är trepassformad och har en avtrappning in i muren. Korgen är femsidig och rak med indragen nederdel. I ovankant finns en målad, stiliserad, växtfris i gult, rött och blått. Överstycket är av trä.

Ursprungligen hade kyrkan en LÄKTARBARRIÄR med rak front, men efter en ombyggnad av läktaren, har barriären ett mittparti som skjuter ut i två steg Precis som innan utvidgningen är barriären symetriskt fältindelad med ett slätt ramverk och smala och breda spegelfyllningar av liggande panel med inramande tandsnittslister. I underkant finns en större tandsnittslist och i överkant en profilerad överliggare. I fyra av fyllningarna återfinns målningar av de fyra evangelisterna, utförda av John Sten, kring dessa motiv finns ingen inramande tandsnittslist. Läktarbarriären är målad i grågrön kulör med lister i brunrött.

ORGELFASADEN är ritad av arkitekt Sigfrid Ericsson och tillverkad av bildhuggaren Frithiof Richter. Piphuset är indraget och klassicistiskt utformad. I mittpartiet finns en rundbågeformad nisch buren av kannelerade pilastrar och med växtornamentik och en lyra. Ovanför rundbågen, i orgelfasadens krönande del, finns en sköld omgiven av blommor och blad. Ovansidan smyckas med trumpetande änglabarn och i hörnpartierna, som utgörs av nischer, står en ängel med en bok och en annan med ett ankare. Dessa partier kröns av rosenbuketter. Det nya ORGELVERKET har 14 stämmor och ett stort huvudverk men inget självständigt pedalverk.

BÄNKINREDNINGEN fördelar sig på två kvarter som ansluter till väggarnas boasering. Mot gången längst bak finns två kortare bänkar och på norra sidan når bänkkvarteret västväggen. Mot koret har fyra bänkrader avlägsnats två på var sida om mittgången, för att öka utrymmet. En bänk har placerats med ryggstycket mot norra väggen. Bänkarna är av trä med svagt sluttande ryggstycke och brunlaserade. Överstycket har en rundad profil och en tandsnittsfris. Sidostycket har en spegelfyllning mot mittgången. En senare tillkommen bokhylla finns monterad på bakstyckena. Här finns också en sluttande handsk-/psalmbokshylla i original.

DÖRRARNA mellan vapenhuset och långhuset är pardörrar med vardera tre speglar och har rakt överstycke. Fodren utgörs av en halvstav samt en bräda med vågformig dekorfris. I korets södra vägg finns en svartmålad, plåtklädd, dörr från byggtiden med smidesbeslag och bronsförgylld dekor i form av en lagerkrans och sexuddiga stjärnor. Dörren leder sakristian. Vidare finns en svartmålad, plåtklädd, dörr från år 1964 till ett fd pannrum i norr. Båda dörrarna sitter i putsade fempassformade nischer med överljus i den norra. I sakristian finns en bräddörr målad i gråbrun kulör med smidesbeslag samt en svart smidesdekor i form av bladverk och fåglar med förgyllda detaljer.

ALTARSKÅPET är ritat av kyrkans arkitekt Arvid Bjerke och tillverkat av bildhuggaren Henry Nilsson samt målat av John Sten. Skåpet, som är tredelad, genom fyra spiralvridna kolonner, är ådringsmålad i turkos och rött med förgyllda detaljer. Understycket och överstycket är utkragande. I korpus finns Kristusskulptur med förgyllt kläde. De flankerande delarna inrymmer de tolv apostlarna med respektive attribut. Altarskåpet avslutas av ett segmentformat fält med konkava sidopartier. Dekoren utgörs av lammet med segerfana. Nedanför finns texten: "SE GUDS LAMM". Skåpet kröns av ett strålförsett latinskt kors.

BORDSALTARET är tillverkad 1977 av räffelhuggen rödbrun kinnekullekalksten. Skivans
ovansida har en huggen dekor i form av fem grekiska kors. Skivan vilar på sidopartierna vilka är bredare nedtill och avsmalnar uppåt.

ALTARRINGEN är tresidig och utförd av mörklaserat lackat trä. Knäfallet är stoppat och klätt med brunt skinn.

DOPFUNTEN är sexsidig där varje sida har en kartusch med en ängel som omgärdas av stiliserande växtfriser. Cuppan vilar på ett skaft med stiliserad bladornametik och en sexsidig fot. Dopfunten kom till kyrkan först 1947 och är tillverkad efter en ritning av R.S Anderberg. En dopskål i silver med förgylld insida och gravyrer i fyra fält skänktes till kyrkan 1919.

En NUMMERTAVLA av rödbrun kalksten med profilerad ram från 1923, som sitter placerad på östra väggen. I kyrkan finns två stycken stora LAMPKRONOR av snidat trä från 1923 som Bjerke ritat och som slöjdläraren Håkan Lindén har tillverkat.