Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG ÄLVSBORG 314:13 - husnr 1A, ÄLVSBORGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÄLVSBORGS KYRKA (akt.)
2005-12-08
Interiörbeskrivning
Kyrkan är till sin uppbyggnad en salkyrka. Planformen är rektangulär med en rak korvägg försedd med en liten altarnisch och med sakristian inrymd bakom koret. Kyrkorummet utmärks av den väldiga öppna takstolen. Inredningen är till största del resultatet av upprepade ombyggnader och renoveringar.

GOLVET i kyrkorummet utgörs av klarlackade bräder. Kyrkorummet har ca 20 cm höga fotlister i gråmålat trä. I mitten på 1980-talet utökades korets golvyta. Korgolvet ligger två steg högre än långhuset och sammanbinds med en ramp på norra sidan. Kyrkans invändiga trappor är av furuträ. Nålfiltsmattan på orgelläktaren är troligtvis från 70-talet. Norra vapenhuset har ett äldre mönsterlagt golv av klinkerplattor i beigt och svart och i det västra vapenhuset ligger ett nytt kalkstensgolv.

INNERVÄGGARNA längs kyrkorummets långsidor utgörs av reveterad träpanel som är fäst med spikreglar vid gråstensmurens insida. Övriga väggar i kyrkans biutrymmen är vävklädda. Korväggens nedre del är också vävklädd. Läktarväggen liksom väggarna i tornrummet, läktartrappan och västra vapenhuset är klädda med hyvlad lockpanel. Invändigt är fönstersmygarna inklädda med träfiberskivor.

Samtliga FÖNSTER är invändigt vitmålade, utvändigt gråmålade. Innerbågarnas färgade blyinfattade antikglas är från 1940. Kyrkans övriga fönster är försedda med dubbla, spröjsade klarglas i samma båge. Glasmålningen i korväggens ovala fönster, som föreställer Jesu födelse, var en gåva till kyrkans återinvigning1919. 1959 flyttades korabsidens fönster högre upp på väggen. Endast bildframställningen behölls, vilken insattes i en ny karm. Korfönstret belyses av en bakomliggande åttkantig fönsteröppning i ytterväggen.

Kyrkans INNERTAK är en öppen konstruktion som sträcker sig långt ned på väggen. De grova takstolsparrarnas hanband och snedsträvor är invändigt synliga. Lockpanelen mellan takstolarna täcks av träfiberskivor. Taket har horisontella åsar mellan takstolarna. Innertaket är vitt med takbjälkar och taklist i en grå färgton. Tornrummet och vapenhusen har vitmålade lockpanelade tak likt väggarna.

DÖRRARNA i kyrkorummet är såväl pardörrarna som enkeldörrarna. Samtliga dörrar i kyrkorummet försågs med släta utanpåliggande fyllningar i plywood vid restaureringen 1939-40. På läktarvåningen förekommer äldre spegeldörrar. Dörrarna är idag täckmålade i grått med vita fyllningar och några dörrar är vitmålade.

De nuvarande BÄNKARNA i lackat furu med stoppad sits tillkom 1985-86 i samband med den invändiga renoveringen.

ORGELLÄKTAREN finns vid tornpartiet i väster. Läktarbarriären är klädd med plywood som försetts med utanpåliggande fyllningar och nya lister. Läktaren är gråmålad med ramverk i vitt och guld, läktarbarriärens mittparti bryts av ett ryggpositiv med tre synliga pipfält. Sidopartierna är försedda med överliggare i mässing. Läktaren har byggts om ett flertal gånger då nya orglar har installerats. Pelarna som bär upp läktaren är klädda med spontad furu. Läktaren är underbyggd med två rum ett på var sida om mittgången. Den södra sidans östvägg är av glas medan väggen på den norra sidan är en vitmålad gipsvägg.

ORGELFASADEN, ritad av Nils Hammarberg, är i snidat trä med detaljer i rött, guld och blått. Spelbordet är placerat i mitten av fasadlivet. Fasadens nedre del, liksom orgelhusets sidor, är vitmålade och spegeldekorerade. Dess övre hälft består av ett ramverk som inrymmer åtta synliga pipfält i olika storlek, utförande och djup. Samtliga tennpipor i fasaden (ryggpositivet inberäknat) är ljudande. Orgelfasadens utformning lär vara inspirerad av kyrkobyggnadens arkitektur. Den nuvarande orgeln byggdes 1959 av orgelfirman Olof Hammarberg i Göteborg. Orgeln är helmekanisk med 21 stämmor, disponerad på ryggpositiv, huvudverk och pedal.

Kyrkans fristående ALTARE i limmat furuträ kom på plats 1970, det är ritat av arkitekt Voldemars Vasilis. Den fyrdelade, genombrutna, ALTARRINGEN i lackat trä insattes vid renoveringen 1985-86. ALTARTAVLAN målades 1940 av göteborg skonstnären Saga Walli med texten från Joh. 14:27 "Min frid giver jag eder". Altartavlan har formen av en triptyk med tre oljemålningar i ljusa färger. I mittfältet syns Jesus med utsträckta händer och framför honom den knäböjande Petrus. I bakgrunden ses Judas skynda bort. Sidofälten visar lärjungeskaran, i vilken särskilt Johannes och Tomas framträder. Altartavlan, som är omsluten av en förgylld ram, kröntes tidigare av ett gyllene strålknippe. Altaret pryddes ursprungligen av ett enkelt krucifix.

PREDIKSTOLEN är placerad på korets norra sida. Den är av trä och målad i vitt och grått. Den runda raka korgen vilar på ett enkelt skaft. Korgens under- och ovankant är profilerade med rödbrun ådringsmålning och försedda med förgyllda tandsnittsfriser. Till korgen leder en rak trappa med ett enkelt trappräcke. Predikstolen är försedd med ett ljudtak i gråmålat trä. Undersidan är bemålad med en himmel i blått. Ytterkanten pryds av en ådringsmålad fris i rödbrunt med en förgylld tandsnittsfris, som kröns av förgyllda fialer (småtorn) som kröns av små kors. Den är ritad av arkitekt Axel Forssén och ersatte 1940 den tidigare fyrsidiga predikstolen.

DOPFUNTEN av ljusgrå granit skänktes till kapellet 1924. Funten har en fyrsidig rak form med rundad cuppa, som bärs upp av fyra uthuggna kors. Runt kanten finns ett textband i relief. Till dopfunten hör ett dopfat av silver. På dopfatet av silver finns följande text: "Låter barnen komma till mig och förmener dem icke ty sådana hörer Guds rike till. Mr. 10:14".

Övrigt
NUMMERTAVLAN i koret tillkom 1940. Den är vändbar, enkelt dekorerad och kröns av en förgylld lyra.
KYRKSKEPPET, fullriggaren De Soto, tillverkades 1901 och deponerades i Älvsborgs kyrka från Sjöfartsmuseet 1963.