Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖLNDAL JÄRNEKEN 1 - husnr 1, STENSJÖKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

STENSJÖKYRKAN (akt.)
2003-05-28
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är kvadratiskt och inredningen med bänkrader och altare är placerat diagonalt i rummet så att altaret ligger i rummets sydöstra hörn. Salen har ingen markering mellan långhus och kor. Läktare saknas. Stora delar av inredningen från byggnadstiden är utbytt på 1980-talet när kyrkan byggdes till och om. Även färgsättningen ändrades troligtvis då från rött till grönt som dominerar hela kyrkobyggnaden i inredningsdetaljer samt fönster och dörrar såväl exteriört som interiört.

Entrén leder in i en entréhall som ligger parallellt med kyrksalen. En glasad vägg med en dubbeldörr samt en enkel dörr leder in till kyrksalen, allt avfärgat i samma gröna färg. De glasade väggarna gör att upplevelsen av kyrkorummet börjar redan i entréhallen.

GOLVET är täckt med Höganäs golvklinkers, varvat med kalksten. Stenen ligger diagonalt i rummet i samma riktning som bänkarna. Ursprungligen var golvet enligt kyrkovaktmästaren lagt med en röd heltäckningsmatta. Tre VÄGGAR består av gult tegel som exteriören, väggen mor entréhallen består av ett glasparti. Tegelväggarna åt söder och sydväst skall enligt vaktmästaren monteras ner pga renoveringsbehov, och eventuellt kommer den sydöstra väggen flyttas utåt så att kyrksalen blir större. TAKET faller kraftigt från söder, där den ej går i liv med väggen utan slutar strax innan så att ett ljusinsläpp bildas uppifrån. Det är lagt med plywoodskivor i björk. Kyrkosalen saknar FÖNSTER nästan helt förutom ljusinsläpp i tak, i hörnväggen åt sydost där kyrkklockan sitter, samt ett litet korfönster i södra väggen som ej är ursprunglig. Korfönstret är murat i tre trappsteg vilket symboliserar Jakobs stege. Den norra väggen är helt inglasad och släpper in ljus från entrépartiet. INGÅNGAR: En tvådelad samt en enkel glasad innerdörr vid entrén från norr. Dörrarna är grönmålade.

SAKRISTIAN ligger i den nyare delen av byggnaden med övriga kontorsutrymmen. Här finns också kök, matsal samt FÖRSAMLINGSSAL. Dess tak är välvt med träbjälkar som markerar ett kryss.

INREDNING:

ALTARET består helt av samma gula tegel om de övriga tre tegelväggarna och är utbyggt snett från den södra väggen så att fronten är placerad diagonalt ut mot salen och rakt framför bänkraderna. Altaret är delvis täckt med en duk av textilkonstnärinnan Gunilla Sjögren, 1974.
ALTARRINGEN består tre enkla och flyttbara uppsättningar av grönmålat trä. Knäfall i grönt tyg. Den gröna färgen troligen ej ursprunglig, möjligen tillkommen 1983.
ALTARUPPSATS - Altartavla saknas. Ett litet altarfönster med tre trappsteg släpper in ljus från söder. Vid inventeringstillfället var en träskulptur tillfälligt borttaget från den södra väggen pga att väggen skall renoveras. Skulpturen, "Ängeln", är utförd av konstnärinnan Hertha Hilfon och inköpt 1976. Skulpturen symboliserar att även enkla människor i sin vardagsgärning kan visa att Kristus lever.
PREDIKSTOL - Ambo av grönmålat massivt trä med en textilduk av Gunilla Sjögren, 1974.
BÄNKINREDNING - Öppen, fast bänkinredning i två snedställda kvarter, ursprungligen bestod bänkraderna av enkla stolar som var placerade i två rakställda kvarter. Enkla grönmålade pinnstolar i två rader i rummets norra del.
ORGEL - Tillverkad av Lindegren Orgelbyggeri AB i Göteborg 1979. Orgeln består av 19 stämmor och är placerad i ett indraget utrymme i västra väggen, så att dess framsida går i liv med västra långväggen. Fasaden består av omålat trä.
DOPFUNTEN är fast förankrad i södra väggen och utgörs av ett hugget granitblock format med en spets ut mot rummet och med rännor så att vattnet hela tiden kan rinna från en öppning i väggen. Det symboliserar en källa med alltid rinnande vatten - det levande vatten.
BELYSNINGSARMATURER -Ursprungliga takarmaturer i mässing.
NUMMERTAVLA - Nummertavla saknas, siffrorna sitter direkt på den södra väggen.