Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖLNDAL LINDOME 11:1 - husnr 1, LINDOME KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LINDOME KYRKA (akt.)
2003-03-31
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är stort och öppet, med en korsformad planlösning och med läktare inte bara i väster utan även på både nord och sydsidorna. KORET skiljs från långhuset med en halvrund korbåge med ett textband: "Jag var död, och si, jag är lefvande, från evighet till evighet". Korgolvet är också två steg högre. En dopplats är arrangerad i södra korsarmen.
Läktare finns som sagt på tre sidor av långhuset, och under västläktaren finns en inbyggnad, inrymmande samlingssal i söder och sakristia, kapprum med WC i norr.

GOLVET är ett lut- och såpbehandlat trägolv, från senaste renoveringen. Trappnosar vid steg mot koret i mörkare träslag (ek), räcke vid ramp till kor av gråmålat smide med överliggare i mässing. VÄGGARNA är slätputsade vita. Bakom altaret i koret finns en skärmvägg av trä med dörrar till ett förråd, en f.d. sakristia. Gråmålad med dekorativa fyllningar på dörrarna. Överkant i form av entablement buret av de kolonnetter som samtidigt utgör altaruppsatsens fältindelning. Bågfris under entablementet och karvade förgyllda stjärnor. Fungerar som altarskrank och innehåller en större altartavla med uppstickande rundbågig överdel, krönt av ett kors, flankerad av fyra evangelisttavlor varav de yttre två är krönta av mindre uppstickande rundbågar, också dessa krönta av kors.

TAKET är ett platt tak över långhuset, lägre och sluttande över sidoskeppen, brutet över korsarmarna. Taket är kassettindelat med en synlig konstruktion av fyrkantiga bjälkar med konsoler utmed långsidorna. Taket är panelklätt och målat ljust blågrått med ljusgrå bjälkar. En profilerad taklist, målad i grått och brunt. KORTAKET är ett slätputsat kupolvalv, målat i gråblått med små gyllene stjärnor.

FÖNSTREN är rundbågiga, i grupper om tre inom rundbågiga fönsternischer. I nederplan är mittfönstren högre än de två sidofönstren, på läktarplan har alla fönstren samma höjd. Spröjsade gjutjärnsfönster, invändigt gråmålade, utvändigt bruna. I fönstret vid dopaltaret under läktaren i södra korsarmen finns en glasmålning, med arbetslivsmotiv och över detta en strålkrans i orangegult. Korfönstren liknar långhusets men är dubbelt så höga. Glasmålningar i korfönstrens överdel i ljus polykromi (gult, blått, violett) i blyspröjsverk. Strålknippen och människofigurer, Betlehems stjärna i fönstret åt söder. Ritade och utförda av Holger Strömblad 1955. INNERDÖRRARNA är spegeldörrar med två fyllningar, grålaserade i två nyanser likt bänkinredningen.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. GOLV - Kalksten. VÄGG - Slätputsade vita, med series pastorum på sydväggen. PORT - Spegeldörrar med tre fyllningar, gråmålad, med överljusfönster med spröjsverk i form av solstrålemotiv. Svartmålad på utsidan, klädd med panel och med enkla smidesdekorationer. TAK - Gråmålad brädpanel. Dörrar - Spegeldörrar med två fyllningar, grålaserade likt kyrkorummet. Dörrarna mot kyrkorummet har glas i speglarna.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Modern, under västläktaren. Väggarna mot kyrkorummet av slät träpanel, ljust gråmålad. På denna vägg sitter monterad en äldre läktarbröstning från gamla kyrkan (se nedan).

SAKRISTIA - Modern, i läktarunderbyggnad.

TRAPPTORN - invid tornet. GOLV - Kalksten, och även trappsteg av kalksten. VÄGG - Vitmålade slätputsade. DÖRRAR - Som i långhuset. FÖNSTER - Som i långhuset
TAK - Ljust gråmålade akustikskivor. ÖVRIGT - I norra trapptornet en hiss och en spiraltrappa av stål.

INREDNING:

ALTARE - Fristående på podium framför skärmvägg i koret. Rektangulärt bord av trä med en kraftigare skiva med karvade förgyllda kors på kanten, och med synliga gråmålade skivliknande ben under.
ALTARUPPSATS - Altarskrank med en oljemålning på duk inom rundbågigt avslutad profilerat ramverk med karvade stjärnornament och krönkors. På sidorna om den stora tavlan sitter rektangulära evangelistmålningar, målade på trä, mellan släta halvkolonetter, ytterst under rundbågsgavlar med krönkors. Ramverket är målat ljusgrått med delvis bruna kapitäl samt förgyllda ornament. ALTARTAVLAN är en målning på träpannå, med stående Kristus och knäböjande Maria Magdalena. Utförd i samband med senaste renoveringen av Erland Forsberg, Mölnlycke.
ALTARRING - Öppen halvcirkelformad. Av trä med smala profilerade stolpar mellan rundbågigt avslutade öppningar. Målad i grått, stolpar bruna med förgyllningar. Överliggare och knäfall klädda i grått tyg med guldränder. Altarringen är delbar i fem delar.
DOPFUNT - I södra korsarmen står en äldre MEDELTIDA dopfunt av granit, i tre delar, sammanfogade med cement. På en låg fyrsidig fot och ett kort cylindriskt skaft med bredare mittparti står en hög rund cuppa med nedåt avsmalnande sida och kantvulst. Funten är troligen från 1200-talets senare del. Det sägs att den redan på 1840-talet stod utomhus, i intilliggande Klockaregårdens trädgård. Så småningom flyttades den åter in på kyrkogården, sedan in i tornet. Den återinsattes i kyrkorummet på 1920-talet (möjligen 1923 i samband med arbetena i kyrkan då).
PREDIKSTOL - Predikstolen är fristående och står på en hög fot framför det norra bänkkvarteret. Predikstolen består av korg och fritrappa. Korgen är femsidig, av skulpterat trä med profileringar. Varje sida bärs till synes upp av tre halvkolonetter med rundbågiga arkader emellan. Kolonnetterna bär upp ett entablement med först en rundbågig arkad, därefter en tandsnittsfris, och där ovanför en fris med snidade triglyf- och diamantsnittsornament. Korgens underkant är krenelerad. Foten är hög och smal, sexsidig under det skrånande underredet. Svängd trappa i sexton steg med räcke på smala stolpar. Predikstolen är målad i grått och brunt med förgyllningar.
BÄNKINREDNING - I två kvarter. En öppen bänkinredning med blå stoppade sitsar och med långbänkar utefter långväggarna. Bakom dessa långbänkar är värmeradiatorer inbygga. På läktaren finns två bänkrader på vardera sidoläktaren och lösa stolar på korsarmsläktarna. Bänkskärmarna längst fram har smala fyllningar, och bänkgavlarna har armstöd och är krönta av bladkors.
LÄKTARE - Läktare i väster, längs norr och södervägg, samt i korsarmarna, sammanbyggda. Vilande på fyrkantiga träpelare vid framkanten, med profilerade kapitäl och konsoler. Raka barriärer med springande profilerad nederdel och rektangulära fyllningar, målade i brunt med grå listverk. Förutom att golvet är täckt med linoleum och heltäckningsmatta är inredningen i övrigt lik kyrkan i övrigt. Bakom orgelhuset är inrett två rum. Långhusets detaljer (tak, väggar, fönster, läktarpelare etc) är synliga i dessa rum.
ORGEL - Rak orgelfasad med förhöjt mittparti. Rikt profilerad och skulpterad i en bysantinskt inspirerad snickeristil. Kolonetter mellan rundbågiga pipöppningar med kreneleringar, och där ovan spetsgavlar med krönskulpturer. Målad ljusgrått med mörkt gråblå kolonetter och kanter och förgyllda ornament.
NUMMERTAVLA - Två vid väggen på ömse sidor om koröppningen. Rektangulär av trä med kolonnetter vid sidorna och rundat gavelkrön med kors. Målad grå med förgyllningar, kolonnetter mörkare med marmorering. Gråvit tavla, svart siffror. 1880-tal. Fyra på långhusväggarna (bottenvåning och läktarplan), rektangulära av trä med enkel grå träram, krönta av snidade och delvis förgyllda ornament med harpomotiv.

ÄLDRE INVENTARIER:

ÄLDRE ALTARTAVLA - Den tidigare centralmålningen i altaruppsatsen hänger nu ovanför dörren till vindfånget i norra korsarmen.. Den föreställer en korsnedtagning, och är utförd 1838 (lär ha sin motsvarighet i Läckö slottskapell. Satt i kyrkans altaruppsats från 1884 till 2002, då den fick sin nuvarande placering.
ÄLDRE ALTARUPPSATS - På södra korsarmsväggen och ovanför dopaltaret hänger en äldre altartavla av rikt skulpterat trä. Formen är liggande rektangulär, med målningar på trä i arkader inom plattskuret ramverk. I mitten en större korsfästelseframställning mellan kvinnoformiga pilastrar ovan maskaroner och rektangulära inskriftkartuscher, och på sidorna två plus två profeter med språkband. Ramverket är målat huvudsakligen i ljus- blått, brunt och rött. Förgylld akantus i överdelens bågfält, inskriptioner m m.
ÄLDRE LÄKTARBRÖSTNING - Gamla kyrkans läktarbröstning, upphängd i väster under läktaren. Av trä med plattskuren och bemålad dekor. Apostlamålningar i arkader mellan urnkrönta pilastrar, med Kristusbild i mitten, och målade inskriptioner (apostlarnas namn) i nedre delen mellan diamantornament. Ramverket är målat i grått, rött och grönt med grå- brun marmorering i överdelen. Apostlarna i rött, grönt, brunt, grått mot gråblått. Gråvita inskriptioner mot svart. Sent renässansarbete med målningar från 16/1700-tal.
ÄLDRE LJUDTAK - Ett ljudtak från en äldre predikstol är upphängt i sakristian. Flackt kupolvälvt med förgylld fris och droppornament, i övrigt gråmålat.
ÄLDRE DOPFUNT - Vi norra korväggen står en yngre funt, av trä med profileringar. Åttpassformad fot, smalt skaft, hög överdel med raka sidor med fyllningar, krenelerad nederkant och snidade ornament upptill. Målad i grått och brunt med förgyllningar. Funten är troligen från 1839, var i bruk fram till 1920-talet