Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM KAVALLERISTEN 2 - husnr 4, KANSLIKASERN (K0061.001)

 Byggnad - Beskrivning

Kanslikasern (K0061.001) (akt.)
Interiörbeskrivning
I officersmässen som består av flera rum finns, trots vissa förändringar, stora delar av ursprunglig fast inredning, så som parkettgolv, dörrar, pelare, väggmålningar, snickerier, och takutsmyckningar av stuck, bevarad. Detta våningsplan har, bortsett från mindre förändringar, även en väl bevarad planlösning. De ur¬sprungliga logementen bevarar till stor del ursprunglig fast inred¬ning så som snickerier och tak.

Byggnaden har totalt sju trapphus. Trapphusen har olika funktion och har ursprungligen inretts för den mili¬tära grad som trapphuset varit avsett för. Huvudtrapphuset för officerare har den mest påkostade inredning¬en. Utöver trapphusen finns även tre ursprungliga spiraltrappor som leder upp till tornrum. Samtliga trapp¬hus och spiraltrappor är, bortsett från ett fåtal förändringar, väl bevarade. Även i mittersta tornet finns äldre fast inredning bevarad.

Kanslikasernens interiör utformades ursprungligen med utgångspunkt från deras funktion; mittornet med dess kansli, sidolängorna med logement och slutligen gavelflyglarna med bostäder för officerare mot kaserngården och verkstäder, dagrum, lektionssalar och sjukavdelning mot Lidingövägen. Logementen i sidolängorna placerades mot kaserngården, längs med en bred korridor som även fungerade som dagrum. Varje korridor hyste en skvadron.

Tvättrummen var placerade i mittornet med upp till 20 tvättfat av porslin, fotbaljor, bidé och en ”strildusch”. Där fanns även en torrklosett avsedd att användas på natten. På dagarna användes särskilda avträdesbyggnader på området. Lägenheterna i gavelflyglarna byggdes för gifta och ogifta underofficerare. Familjerna bodde i lägenheter om ett rum och kök i hörntornen mot kaserngården. Ungkarlarna åt på mässen och disponerade endast rum utan kök. Bredvid bostadsrummen fanns kompaniexpeditionerna. I hörntornen mot vägen fanns lektionssalar och handrustkammare. Sjukvårdsavdelningen var placerad två trappor upp i västra gavelflygeln. Där fanns en stor sjuksal, en sal för isolering, en badavdelning och ett tvättrum med två torrklosetter. På andra sidan trapphuset hade läkaren sin mottagning med kontor, undersökningsrum och väntrum. Bredvid sjukvårdsavdelningen fanns undervisningslokaler.

Två trappor upp låg även Kanslikasernens kärna, kansliet med chefsrum och kontorsrum samt mässen; samlingsrummen för officerarna. Samlingsrummen bestod av byggnadens mest påkostade rum; pelarsal, bibliotek och matsal. Maten lagades i ett kök en trappa högre upp och bars ner via en interntrappa av trä. Vindarna användes som persedelförråd och för torrklosetter.

Byggnaden har stora trapphus, huvudtrapphuset i mittdelen, den s.k. officerstrappan, och trapphusen till logementen i vardera änden av byggnaden, de s.k. manskapstrapporna. Dessutom har hörntornen mot kaserngården varsitt genomgående trapphus upp till vinden, de s.k. underofficerstrapporna.

Trapphusen har trappor med plansteg av kalksten och vilplan belagda med kvadratiska röda och grå kalkstensplattor på diagonalen. I huvudtrapphuset består golvet av svart kalksten och vit marmor. Nedersta trapploppen i östra manskapstrappan har trappsteg av granit p.g.a. slitaget. Väggar och tak är putsade och försedda med hålkäl, medan huvudtrapphuset har listverk i stuck.

Den ursprungliga planlösningen i huvudvåningarna är i huvudsak avläsbar. Undantaget är kontorsinredningarna i två av logementen och i bostadsvåningarna, där den ursprungliga korridoren ändrats till kontorsrum och en ny korridor har dragits genom de ursprungliga logementen och bostadsvåningarna. Källaren och vindarna är helt förändrade, förutom de fem tornvindarna.

Ombyggnader har skett genom årens lopp, då verksamheten utvecklats. Snickerierna i form av golvlister, dörrar och väggpaneler till största delen borttagna, utbytta eller förbyggda. Däremot är i stort sett alla panelklädda fönstersmygar bevarade. Förläggningarnas korridorer är de mest förändrade, med nya dörrpartier, släta dörrar in till logementen, undertak och klinkergolv.

Trapphusen är överlag välbevarade, förutom de glaspartier som tidigare ledde in till logementen. Östra manskapstrappan är hårt sliten, medan västra manskapstrappan är i gott skick. Huvudtrapphuset, officerstrappan, är välbevarat men har sekundära ytskikt. Pelarsalen och biblioteket bevarar ursprungliga väggpaneler och stuckaturer. Matsalens mörka träpaneler är däremot borttagna. I sydvästra tornet finns två kakelugnar bevarade.


Källa: Skyddsbestämmelser, 2021-06-30