Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERVIK RÖRSBERG 5:1 - husnr 1, BLACKSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BLACKSTADS KYRKA (akt.)
2004-10-12
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE INTERIÖR BESKRIVNING
Det ljusa kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. Långhuset är rektangulärt och avslutas med ett tresidigt kor. Predikstol och altaruppställning i nyklassicistisk stil är ursprungliga med kyrkan med altartavla från 1839. Stora rundbågiga fönsteröppningar utan innanfönster. Sluten bänkinredning i fyra kvarter. Herrskapsläktare infälld i östra långhusväggen. Orgelläktare med orgelfasad i empir från 1814. Hela kyrkorummet går i ljusa kulörer av vitt, grått, rosa och blått. Totalt hänger sju ljuskronor i kyrkorummet varav tre av glas/kristall.
LÅNGHUSET - Taket täcks av trätunnvalv täckmålat i ljust blått. Väggarna är slätputsade och avfärgade i gråvitt med bröstning i oljefärg. Klarlackat trägolv med blå gångmattor i gångar. Fyra bänkkvarter med bänkar som är slutna mot mittgången och öppna mot sidogångarna. BÄNKARNA är invändigt målade i ljust grått med överliggare i mörkare grå kulör. Utvändigt är ramverket laserat i rosa med speglar och lister i ljust grått, beige och vitt. PREDIKSTOL utförd i stram nyklassicistisk stil i vitt och guld på östra långhusväggen. Herrskapsläktare infälld i östra långhusväggen. Uppgång från sakristian till predikstol och herrskapsläktare. Två BEGRAVNINGSVAPEN till minne av amiralitetsrådet Hans Clerk, 1607-1679 och E. G. v. Stierncreutz , 1669-1733. LÄKTAREN bärs upp av två par fyrsidiga och kannelerade pelare. Läktarbarriären är marmoreringsmålad i ljust grått med förgyllda lister. Trappa från sydvästra delen av kyrkorummet till läktaren, med skärmar marmoreringsmålade i ljust blått med förgyllda lister. På LÄKTAREN står orgeln utförd av Per Schiörlin 1814, utförd i empir med förgyllda dekorer i form av strålknippen, festonger, palmblad och urnor mot vit bakgrund.
KORET - Koret har tak och väggar lika långhuset. Golv av kalksten, ett steg förhöjt jämfört med långhuset. ALTARUPPSTÄLLNINGEN med pilastrar och strålkrans är målad i vitt och guld och är ursprunglig med kyrkan. Den år 1839 tillkomna ALTARTAVLAN är en kopia av Rubens "Korsnedtagningen", målad av Sven Gustaf Lindblom 1839. Denna ersatte ett enkelt kors som numera hänger på västra korväggen. ALTARRINGEN är tresidig och målad i ljust blått med förgyllda lister. De tidigare korbänkarnas platser markeras av skärmar från de nedmonterade bänkarna. På östra korväggen hänger ett TRIUMFKRUCIFIX daterat till 1200-talet. I väster står DOPFUNTEN av kalksten daterad 1671.
SAKRISTIAN - Textilförvaring i skåp längs norra väggen. I södra väggen uppgång via trappa till predikstolen. I söder även vindfång och utgång samt trappa till kammare ovan sakristian. Från denna nås herrskapsläktaren. I kammaren förvaras äldre inventarier, textilier m m.. Från sakristians sydöstra hörn finns i väggen en lucka till tidigare förvaringsplats för vin. Två äldre karmstolar i rokoko samt bord och ett par bänkar målat i grönt utgör i stort sakristians möblemang.
TORNET - I tornet hänger två kyrkklockor, en omgjuten 1891 och den andra omgjuten 1906.

Interiörbeskrivningen kompletterad vid inventering 2004 utförd av Kalmar läns museum på uppdrag av Linköpings stift.


Rättelse: Begravningsvapnet är till minne av Christoffer Clerk, 1672-1727 och inte Hans Clerk som nämns i texten ovan.
Rättelse av BEBR-gruppen 2015-11-02