Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERVIK VÄDERSKÄR S:1 - husnr 1, VÄDERSKÄRS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Väderskärs kapell (akt.)
2006-08-30
Interiörbeskrivning
KAPELLRUMMEThar skurgolv av breda plank med stora smidda spikar. Väggarna är till stora delar inklädda med panel. Taket är brutet, dess nedre parti följer yttertaket och dess övre parti är plant. Hela det inre taket är klätt med panel, det plana partiet av nyare sådan. Tvärs över kapellet, där gränsen går mellan det som skulle kunna kallas långhusavdelning och kor löper en bjälke som vilar på två golvfasta stöd som är förbundna med takkonstruktionen via fyra profilerade stolpar. Bjälke och sammanhörande konstruktion är enkelt dekormålat i samma stil som taket.
Bänkarna är av trä och mycket enkla med helt raka ryggstöd. Sex av dem står i norr och sex i söder. Bänkkvarteren hålls samman genom att de är förbundna med en gemensam hög sockel. Bänkarna är tunt målade i ljusgrå kulör. I bänkarna finns här och där inristade bomärken. Det finns också hål efter gamla infästningar. Enligt uppgift ska tidigare ha funnits bänkdörrar mot mittgången. Altarbordet som också fungerar som ambo är av trä och gråmålat. Bakom altarbordet är golvet upphöjt. På var sida om altarbordet hänger på väggen en psalmnummertavla med förgylld och rikt dekorerad ram med blad, språkband och rocailler. Båda tavlorna är märkta med årtalet 1764 och namnet Mag. Wikander. Nummertavlorna skänktes till kapellet från Loftahammars kyrka 1870. I kordelen står såväl i norr som i söder en bänk längs med norra respektive södra ytterväggen, samt längs östra väggen. Bänkarna längs östra väggen saknar ryggstöd. I södra delen av koret står ett piano.
Väggar och tak är nästan helt täckta av målningar som är av två helt skiljda slag. Måleriet har delvis redan beskrivits under rubriken Byggnadshistorik. De enklare, mer allmogebetonade, måleriet finns i tak och på delar av väst- och östväggen. I taket består motivet främst av basunerande änglar med språkband omgivna av barockartade bladverk och girlander. På östväggen ovan altarbordet finns en framställning av korsfästelsen. På västväggen finns förutom tidigare nämnda skeppsmålning och kartusch ytterligare en kartusch med texten: Tänk käre sjöman, när god vind sig vågen rörer, att komma kan en storm, som Dig i skeppsbrott förer. Väl Du, som simma lärt att bruka fot och hand. Vet böljan hastigt slår, och Du har långt till land. Därunder årtalet 1740. Väggpanelen som brukar kallas Fogelvikspanelen, är från första delen av 1700-talet och utförda i klara färger. Flera av motiven skulle kunna härröra från tidigare plafondmålningar. I koret finns motiven Kristi Dop samt Uppståndelsen, båda kraftigt retuscherade. Motiven mot västväggen är oretuscherade.
VAPENHUSET har skurgolv lika kapellrummets. Väggarna är av liggtimmer som tätats mellan varven med någon typ av växtmaterial. I taket är det öppet till nock. Väggar och tak är tunt vitmålade. Mot kapellrummet finns en dubbeldörr av typen tamburdörr, gråmålad mot vapenhuset och tunt laserad mot kapellrummet. I dörrbladens övre spegel sitter glas i spröjs. I vapenhuset står två lösa bänkar.