Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERVIK VÄSTERVIK 4:48 - husnr 1, SANKT PETRI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT PETRI KYRKA (akt.)
2004-06-09
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE INTERIÖRBESKRIVNING
Kyrkorummet har en nygotisk karaktär. Långhuset är treskeppigt med förhöjt mittskepp och lägre sidoskepp. Längs långhusets sidor skapas en triforievåning med fönster grupperade tre om tre. Taket stöder på granitpelare mellan vilka arkader formas i norr och söder. Mittskeppet har tunnvalv av trä och korabsiden har tresidiga avslutning. Sidoskeppen liksom kor och korskvadrat är försedda med ribbvalv av trä. Tvärskeppen är försedda med läktare. I norra tvärskeppet finns ett sidokapell. Den öppna bänkinredningen har en nygotisk karaktär. Färgsättningen går i milda rosa, blå och gula toner i takets dekorationsmåleri och i en rosa-beige färgskala på väggar. Inredningen i övrigt går i engelskt rött och mörkt grönt.

LÅNGHUSET- Det treskeppiga långhuset har lackat trägolv. Väggarna är putsade och avfärgade i ljust och något starkare rosa kulör, samt varm vit kulör på halvkolonner. Mittskeppets tunnvalv av pärlspont är täckmålat i ljust gulbeige med synliga bärande element i kraftigare gulbeige. Sidoskeppens kryssvalv är putsade och målade i ljust gulbeige. Korsmittkvadratens stjärnvalv är dekorationsmålat i blått, rosa och gult. Bröstning av pärlspont målad i ljust rosabeige. Fönster med blyspröjs längs långsidor och i mittskeppet övre del. Arkad stödd på pelare av granit skiljer mittskepp från sidoskepp. Pelarnas kapitäl är smyckade med skulpterade fabeldjur. BÄNKARNA med nygotiska höga gavlar av trepassform är placerade i fyra kvarter, med tillägg av ytterligare några bänkar längs sidoskeppet i söder samt under södra läktaren. Gavlarna är laserade i rött med gulddekor medan ryggstöd och säte är täckmålade i grönt. PREDIKSTOLEN - tillkom i samband med kyrkans byggnation och utfördes av Ernst Karlsson, Västervik. Predikstolen är av trä som lackats. Korgen har en kantig form och infällda målningar i speglarna, utförda av Gottfrid Kallstenius och föreställande de fyra evangelisterna och samt apostlarna Petrus och Paulus. Även ljudtaket har en kantig form och kröns av mittorn och fialer. ORGELLÄKTAREN - i väster rymmer orgel från 1968 förfärdigad av Marcusson & Son samt gradänger med lösa stolar. Orgelfasaden är formad så att västgavelns rosettfönster lämnas synligt från kyrkorummet. Läktarbröstningens ramverk är täckmålat i mörkt rött med speglar i beige och lister i guld. Ovan brudkammaren med ingång från läktaren finns ett rum för förvaring av bl a kördräkter. Under läktaren i västra delen av långhuset finns bokhyllor och hängare för kläder samt ljud- och ljuspulpet. SÖDRA LÄKTAREN - rymmer kyrkans ursprungliga orgel byggd 1905 av Åkerlund & Lund och ursprungligen placerad på västra läktaren. Orgelfasaden med sina nygotiska spetsgavlar är lackad med inslag av täckmålning i grönt och rödrosa på mindre partier. NORRA LÄKTAREN rymmer bänkar som endast är lackade och med lackad bänkskärm med dekor lika den gamla orgeln. I SÖDRA KORSARMEN finns ett mindre antal bänkar lika mittskeppets, samt förvaringsskåp för lösa stolar utförda i pärlspont och infärgade i väggens kulör. Två svartmålade kolonner med förgyllda kapitäl utgör stöd för läktaren. NORRA KORSARMEN rymmer ett sidokapell. Här finns ett altare av trä, altartavla i form av textilapplikation utförd av Ann-Marie Wikström och DOPFUNT av mässing tillverkad vid Gusums bruk 1665 av Kilian Schilling.
KORET- har kalkstensgolv som är upphöjt med fyra steg jämfört med långhuset. Väggarna följer kyrkorummets mönster med tillägg av en målad bård mitt på väggen. I den femkantiga absiden finns fem par fönster grupperade tre om tre, varav tre med glasmålningar, enligt uppgift med ursprung i Tyskland. Målningarna framställer Den gode herden flankerad av Petrus och Paulus. Absidens valv är dekorationsmålat i gult, blått och rosa. ALTARUPPSATSEN- är utformad som en tredelad altartavla med nygotisk inramning, allt i klarlackat och delvis förgyllt trä. Målningarna som inpassats i uppsatsen är utförda av Västervikskonstnären Gottfrid Kallstenius och visar motiv från Golgata på påskmorgonen, allt mot en gyllene bakgrund. Altaret är elektrifierat och längs mittpartiets överdel sitter synliga klara glödlampor. Altarbord av ek. ALTARRINGEN är halvrund och skapad av balusterdockor med mellanliggande trepassform, allt utfört i klarlackat trä med knäfall och överliggare klätt med röd textil. I koret hänger två målningar som ursprungligen skänktes till S:ta Gertruds kyrka. Den ena framställer Korsnedtagningen (skänkt ca 1760). Den andra målningen framställer Jesus uppväcker Lazarus (dat. 1731).
SAKRISTIAN- är belägen bakom koret i öster med ingång från såväl norra som södra delen av koret. Tre utrymmen som rymmer bl a arbetsplats, textilförvaring och soffgrupp. Utgång med vindfång finns i öster. Utrymmena har pustade väggar och tak avfärgade i vitgrå kulör, ljusbrun heltäckningsmatta och fönster med blyspröjsar.

VAPENHUSETS- vindfång är av glas och koppar. Putsade tak och väggar avfärgade i varmvit kulör, kalkstensgolv och fönster med blyspröjs. Korta kyrkbänkar lika kyrkorummets samt några bord utgör möblering. Dörrar till handikapptoalett och läktare i norr samt brudkammare i söder.

ÖVRIGT- Uppgång till orgelläktaren sker genom vapenhuset. Till läktarna i norr och söder finns uppgångar såväl inifrån som utifrån. Centraltornet nås via ingång i nordost. Trappuppgångarna har putsade väggar och trappsteg av kalksten samt armaturer av glas och mässing. Tre klockor hänger i tornet, alla tagna från S:ta Gertruds kyrka. Storklockan är gjuten i Västervik 1701 av Elias Arenhart, mellanklockan från 1671 omgöts 1758 av Anders Billström i Norrköping, lillklockan blev omgjuten av Gerhardt Meyer i Stockholm 1705. Ett pentry finns i passagen vid kyrkans södra ingång. Källare finns under hela kyrkan med övergång till krypgrund i väster. Ingång sker utifrån i sydost. Här finns pannrum och förvaringsutrymmen samt dusch och toalett för kyrkans personal. I källaren förvaras en del äldre inventarier, bl a bänkar och psalmnummertavlor.