Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRRYDA LANDVETTER 31:1 - husnr 2, LANDVETTERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LANDVETTERS KYRKA (akt.)
2003-04-14
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är litet och stämningsfullt. KORET är tresidigt och utan särskild markering mot långhuset.

GOLVET är i mittgången täckt med brun heltäckningsmatta, i koret ett äldre trägolv, målat i rutmönster i ljusbrunt. I bänkkvarteren ljust gråmålat trägolv. VÄGGARNA är slätputsade vita. TAKET är ett välvt brädklätt innertak, avvalmat över koret. Taket är täckt med yttäckande TAKMÅLNINGAR i kor och långhus. I kortakets av valmade del en Jahvesol i brungult, omgiven av änglar och molnskyar i brunt och gråblått. I långhusets tunnvalv är målat grå molnskyar mot ljusblått. Målningarna i koret är utförda av Johan Liliedahl 1788, övermålade 1862, och framtagna 1931. Långhusets målning är en komplettering gjord samma år 1931 av konservatorn K J R Johansson.

FÖNSTREN är rundbågiga med korspost, spröjsade träfönster, såväl in- som utvändigt. I koret med färgade antikglas. INNERDÖRRARNA är spegeldörrar med tre fyllningar, fyllningarna marmorerade likt inredningen i övrigt.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Enkel skåpsinredning. GOLV - Trägolv målat i rutmönster i ljusbrunt. VÄGGAR - Slätputsade vita. TAK - Vitmålat äldre brädtak, med lucka för upphissning av klockorna. Sannolikt från 1845.
PORT - Ytterportens insida är utformad som spegeldörrar med tre fyllningar, fyllningarna marmorerade likt inredningen i övrigt. FÖNSTER - Rundbågiga med korspost, spröjsade träfönster, såväl in- som utvändigt. TRAPPA - En trätrappa leder på norrsidan upp till nästa våning. Under trappan är inbyggt ett förråd. RUMMET EN TRAPPA UPP, i läktarplan, är inrett och isolerat. Här finns också enkla skåp för bl a mässhakar. Dörr upp till våningarna ovanför, vilka är helt oisolerade.

SAKRISTIA - Från 1957. Innehåller även ett vindfång och en toalett. GOLV - Klinker. VÄGG - Vitmålade skivor på tre sidor. Ett mindre altare är inkorporerat i mitten av en skåpsinredning av omålad ek. DÖRRAR - Spegeldörrar med tre fyllningar, gråmålade. FÖNSTER - Spröjsat träfönster. TAK - Blåmålat. SKÅPSINREDNING - Bl a för mindre textilförvaring.

INREDNING:
ALTARE - Placerat en bit framför korets östvägg. Av trä med profilerade sidor, ljust gråmålat och med skulpterad förgyllda ornament. Lucka till förvaringsutrymme under skivan. 1800-tal.
ALTARUPPSATS - Altaruppsats av skulpterat trä, placerad på altarets bakkant. Uppbyggd i tre delar, en större altartavla med en mindre tavla ovanför och ett lågt understycke. HUVUDMOTIVET är en korsfästelsemålning inom en rektangulär ram med halvrund överdel. Målningen flankeras av släta kolonnetter, och utanför dem vingar i broskverk med reliefmedaljonger och änglahuvuden. Kolonnetterna bär på ett profilerat entablement med änglahuvuden upp ÖVERDELEN, med en målning föreställande den uppståndne Kristus. Målningen är rektangulär med tresidig överdel, och en ram i broskverk och flankerad av skulpterade kvinnofigurer (tron och hoppet. UNDERSTYCKET är lågt med en slät rektangulär fyllning, svartmålad, och med fruktornament vid sidorna.
Utförd 1680, möjligen av Marcus Jäger med bidrag från 1700-tal (fruktklasar, änglar) och 1800-tal (medaljonger, tidigare med Moses och Aron från 1730). Målade årtal på baksidan, 1732 och 1886, vilket anger renoveringar och ommålningar. Restaurerad 1891 och på 1930-talet.
ALTARRING - Öppen femsidig, av trä med tättsittande smala dockor med profileringar, gråmålade med brun och gröna marmoreringar och förgyllda band. Överliggare och knäfall klädda i brunt tyg. 1800-tal.
DOPFUNT - Framför södra bänkkvarteret står kyrkans MEDELTIDA dopfunt, som är av täljsten i tre delar. Fyrpassformad CUPPA med huggna romanska växtornament i bågfält. Fyrpassformat SKAFT utan ornering, även FOTEN är fyrpassformad. Eventuellt kan denna vara från 1200-talets senare del.
PREDIKSTOL - Predikstolen är placerad vid norra väggen. Den består av korg med trappa, ryggstycke och ljudtak. Trappan börjar med en kraftig fyrsidig stolpe med rektangulära fyllningar och har sedan en rak barriär med profilerad överliggare och träskulpturer i fyllningar. Korgen har fyra sidor på en åttasidig grundplan. Fyllningarna på sidorna har skulpterade ornament, i nederdelen finns en skulpterad bladkrans och överliggaren är profilerad och utkragande. Predikstolen vilar på en gråmålad smal svarvad fot. Ryggstycke av trä med
draperimålning i fyllning mellan räfflade pilastrar. Ett femsidigt ljudtak med skulpterat nedhäng och med profilerad kant med smalt band samt krönt av ett kors. Predikstolen är målad i grått med marmoreringar, skulpterade delar och kanter förgyllda, fyllningar blå, draperi grönt.
Ursprungligen kan denna vara tillverkad av Marcus Jäger 1685, trappbarriärens figurer återstår. Kraftigt ombyggd i början av 1800-talet. Reparerad och nymålad 1931.
BÄNKINREDNING - I tre kvarter, ett på norrsidan och på sydsidan två, med gången till sydporten emellan. Öppen bänkinredning som går intill väggarna.
Bänkskärmar mot kor och sidogång, bänkskärmar och bänkgavlar grågrönmålade med täcklister i grågrön ådring och profilerade fyllningar i ljus marmorering. Raka säten, målade i mörkrött liksom väggpanelen och skärmarnas insidor. Lösa sittdynor i blågrönt.
KORBÄNK - Vid södra väggen, i utförande som bänkinredningen i övrigt men sluten.
LÄKTARE - I väster, buren av 12 runda träpelare, varav sex med profileringar, marmorerade i grått. Rak barriär med oljemålningar på trä mellan pilastrar. Läktaren är gråmålad med svaga marmoreringar, och med apostlaporträtt huvudsakligen i brunt, rött och grått. Läktaren är troligen från 1600-talet, med målningar 16/1700-tal. Restaurerad och utökad åt öster 1931. Under senare år har en förhöjning i form av ett mässingsräcke monterats, liksom det har monterats infällda belysningsarmaturer i taket under läktaren.
ORGEL - Nyklassicistisk orgelfasad med förhöjt mittparti, med profileringar och krönskulpturer. Gråmarmorerad med förgyllda skulpturer.
NUMMERTAVLA - En på södra korväggen, på järnkonsol. Rektangulär, av trä med profilerad ram och krönskulptur, förgyllda. Vit tavla, svarta siffror.
Två enklare i fönsternischer halvvägs ner i kyrkorummet.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner, gjutna i Göteborg, storlkockan 1704 och lillklockan 1733, vilket egentligen var en omgjutning av en klocka från 1610.
ÄLDRE LÄKTARBRÖSTNING - Under läktaren hänger tio rektangulära fyllningsmålningar i polykromt utförande inom brunmålade rama, i norr över bräda med akantusmålning. Äldre läktarbröstning 1500-tal, möjligen från Härryda gamla kyrka.
ÄLDRE SKRANK - På norra långväggen hänger en förmodlig del av ett prästskrank, av trä med tre apostlamålningar i fyllningar mellan pilastrar, gråmålade med mörkt polykroma bilder. Tillverkat och målat med läktarbröstning som förebild. 17/1800-tal?