Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD SLÄTTÅKRA 4:13 - husnr 1, SLÄTTÅKRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SLÄTTÅKRA KYRKA (akt.)
2002-07-11
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS - GOLV -Trägolv av furu, laserat i gråvit kulör. Lagt i Ö-V riktning. I mittgången ligger en heltäckningsmatta, gul-grön kulör.
VÄGG - I N, V och S är väggarna slätputsade, troligtvis med kalk. Avfärgade i bruten vit kulör. I öster, runt triumfbågen, är väggarna murade med tegel som sedan har vitslammats. Teglet lyser igenom.
INNERDÖRRAR - I V finns en pardörr av trä med två marmorerade fyllnadsspeglar i blå och vit kulör, i varje dörrblad. Ramverk av trä laserat i brun kulör. Runda handtag av trä. Spegeln har profilerade lister i brun och grå kulör. Dörrfodret är profilerat och täckmålat i grå kulör. I den nordöstra delen uppe vid predikstolen finns en rundbågeformad dörr av trä, täckmålad i grå kulör.
FÖNSTER - Fem st i N och fem i S som sitter i inåtfasade, putsade, stickbågeformade nischer. Putsad fönsterbänk med V-formad avrinningslist, täckmålad i bruten vit kulör, troligtvis med plastfärg. I N är fönstret närmast predikstolen mindre än de övriga. Utanför det lilla fönstret i nordost sitter ett större fönster troligtvis i lika utformning som de övriga fönstren. Fönstrets innerbåge är även det stickbågeformat, och indelat i små spröjsade rutor, totalt 32 st. Sitter i en stickbågeformad putsad nisch med fönsterbänk av natursten. Fönstret har dubbel korsspröjs, vridhandtag och är täckmålat i brun kulör.
I övrigt består fönstren av stickbågiga fönsterbågar av trä, täckmålade i brun kulör. 4-luftsfönster med lös innerbåge och korspost. Fönstren har spröjs som delar upp fönstren i sex rutor i varje luft. Slätt glas.
TAK - Välvt tak av trä. Takbräderna har synliga spikskallar och är lagda från V-Ö. I mitten finns en stor rektangulär yta som är laserad i blå kulör med treenighetstecken samt strålgloria. I mitten och i öster finns en rund list målad i ockragul kulör med bottenstycke målat i grå kulör. Från denna hänger en stor takkrona. Runt den rektangulära rutan löper en profilerad ram målad i ockragul kulör. Sidostyckena är laserade i grå kulör och smyckas av tre medaljonger i N och tre i S. I dessa finns bibliska motiv målade. Taket har en profilerad, marmorerad taklist i grå kulör.
Ovanför läktaren är taket högre än framför läktaren. Taket är även här ett välvt trätak dock målat i grå kulör samt att det har en profilerad taklist täckmålad i grå kulör. Taket är lagt från V-Ö.

LÄKTARUNDERBYGGNAD- En enkel läktarunderbyggnad finns i väster. Den är uppförd mer som skärmväggar, troligtvis av skivmaterial. Täckmålad i ljusbeige kulör med släta lister i grå kulör. Profilerade golvlister i mörkgrå kulör. Väggarna går ej ända upp i taket. I S finns endast en enkel skärmvägg placerad för att skärma av mot långhuset medan det i N har satts upp väggar både mot mittgång och mot långhuset. I S finns bord för böcker, vykort m.m. samt några enkla trästolar.
På den södra väggen hänger äldre bänkgavlar. I V finns en hatthylla av trä. Golvet är täckt med en heltäckningsmatta i gulgrön kulör. I rummet mot N finns ett träbord, tre trästolar, en mässhake som förvaras i ett skåp med glasdörr, kassaskåp m.m. En enkeldörr av trä med en stor, inåtfasad spegel täckmålad i beige kulör leder in till detta rum från mittgången.

ÖVRIGT- I långhustaket hänger en högtalare, vitmålad. Ett piano står i N, samt ambo av trä i s står ett litet gråmålat träbord med två trästolar. På den N och S väggen vid läktarunderbyggnaderna hänger en modern vägglampett. Längs den norra och södra väggen finns låga smala element. I långhuset finns också 4 st lampetter med glaskantad nederdel avsedda för elektriskt ljus.

KOR MED ABSID I ÖSTER- GOLV - Kalkstensgolv, grå kulör, lagt i rektangulära rutor. En kalkstenstrappa i samma bredd som triumfbågen, med ett trappsteg leder upp till koret. Trappan har ett flyttbart trappräcke av svart smidesjärn i S. Innanför altarringen ligger en heltäckningsmatta i gulgrön kulör.
VÄGG - Triumfbågen med anfanger är uppförd av tegel sedan slammat i en bruten vit kulör. Teglet är synligt. I hörnen går kryssvalvets valvribbor i tre steg med anfanger ner på väggarna till golvet. Väggarna i N, S och absidens väggar i Ö är slätputsade i en bruten vit kulör. Absiden sitter i en rundbågeformad nisch. I norr finns en rundbågeformad muröppning med tre avsatser som leder in till sakristian. Här finns även ett trappsteg av kalksten.
INNERDÖRR- 1 st enkeldörr av trä i N, se beskrivning från sakristian.
FÖNSTER - I S finns ett st fönster i lika utformning som de stora fönstren i långhuset. I öster i absiden finns ett litet smalt fönster, med slätt innerglas och ytterbåge. Fönsterbågar av trä, täckmålad i brunkulör, indelat med spröjs i 10 rutor. Djup fönster bänk av kalksten, grå.
TAK - Kryssvalv av tegel, slammat i vit kulör, teglet syns igenom putsen.

ÖVRIGT- I koret står i det sydöstra hörnet ett golvur av trä från början av 1800-talet. I söder står en minnesljusstake av svart smidesjärn. I N några stolar av trä från 40-talet.

VAPENHUS - GOLV - Tegelgolv, rött med grå fog. Mot långhuset ligger en rad med kalksten.
VÄGG - Slätputsade i bruten vit kulör.
PORT - I v sitter en rundbågeformad pardörr i ett modernt insatt vindfång. Porten är uppförd av stående träpanel med två liggande stödbräder. Täckmålad i ljus beige kulör. Äldre gångjärn av svartmålat smidesjärn, avlutas som pilar.
TAK - I vindfånget vid porten är taket välvt och slätputsat i vit kulör. Innanför vindfånget är taket plant, även här putsat.
INNERDÖRR- Modern pardörr i väster till vindfånget. Pardörr, uppglasad med laserat ramverk av trä i naturlig kulör, svagt vit. Handtag av mässing. I N en enkeldörr av trä, laserad i brun kulör med två marmorerade speglar lika de på pardörren in till långhuset. Enkelt handtag av mässing. Dörrfoder av trä täckmålat i grå kulör. Insidan av dörren är slät, laserad i brun kulör. I S finns en enkel dörr av skivmaterial, täckmålad i vit kulör.
ÖVRIGT- I N finns en toalett. Väggarna är av skivmaterial, täckmålade i vit kulör. Taket är putsat i vit kulör. Golvet är plastgolv i grå kulör, toa, handfat, spegel, klotlampa. I S ett förvaringsrum samt en svängd trappa av trä med handledare av trä samt skyddsräcke försett med svarvade balusterdockor, täckmålade i ljus grå kulör.

SAKRISTIA- Placerad i N. GOLV - Lika som i kor.
VÄGG - Tegelväggar som är vitslammade med det underliggande teglet synligt. I S är väggen slätputsad så att teglet ej är synligt. Här finns också avfasade nischer runt dörren. I öster är väggen formad som en halvcirkelformad nisch avsedd för ett altare. I nordöst finns en rektangulär nisch med ett träskåp i brun kulör med svarta gångjärn av smide samt dekorerat med en vas och året 1935. I V finns en markerad rundbågeformad nisch i mitten. Markerade tegellister löper längs väggarna i V och S. I V finns två muröppningar. Den ena har en svängd trappa av kalksten som leder upp till en svängd gång som leder upp till predikstolen. I gången ligger ett kalkstensgolv, väggarna är av tegel, vitslammade och taket är slätputsat i vitkulör. I väggen finns en mindre nisch med nederdel av kalksten. Här finns också en slät enkeldörr, målad i grå kulör som leder in till ett förvaringsutrymme. En rundbågeformad enkeldörr av trä. Täckmålad i grå kulör finns i V som går till predikstolen. Den andra muröppningen leder in i ett förvaringsrum med tvättställ, hyllor m.m. Här inne är taket välvt. Väggar och tak i lika utformning som övrigt.
PORT - Finns i Ö, enkeldörr täckt med kopparplåt. Dörren har ett litet fyrkantigt fönster samt dekorerat lås av järn med handtag. Dörrfoder, profilerat, laserat i brun kulör.
INNERDÖRR- 1 st enkeldörr av trä i S. Dörren är betsad, i mörk kulör och smyckas av bruna gångjärn av smidesjärn. Gångjärnen är fästa i kraftiga beslag av järn. På kanterna runt dörren löper en fris dekorerad med smidesjärn i rutmönster. Kraftigt utanpåliggande järnlås med handtag och nyckelskylt av smide. Se foto. Dörrens sida mot koret är annorlunda utsmyckad. Här finns band med blommor av svart smidesjärn. I Ö finns en enkeldörr av trä, laserad i brunkulör, enkel och slät med ett rakt handtag. Profilerat dörrfoder av trä, laserat i brun kulör. Innanför denna dörr finns ett vindfång med slammade tegelväggar, välvt tak samt naturstensgolv. Element.
FÖNSTER - 1 st i N, rundbågeformat, 4-luftsfönster, 2-kopplat med fönsterbågar av trä, troligtvis ek som är oljat. Innerrutan är slät, ytterrutan är indelad i spröjs. Fönstret har mittpost samt två tvärposter. En sluttande fönsterbänk av kalksten, grå. Fönstret sitter i en nisch. I V finns ett litet rundbågeformat fönster som sitter i en nisch med sluttande fönsterbänk av kalksten. Det är ett 1-luftsfönster med fönsterbåge av trä, oljad ek. 2-kopplat med slät innerruta och ytterrutan är indelad med spröjs i 6 rutor. I absiden sitter ett smalt rundbågeformat fönster, spröjsindelat i 12 rutor. Fönstret har en sluttande fönsterbänk av kalksten, träbågar, ek, oljad.
TAK - kryssvalv av tegel, slammat i vitkulör, teglet syns igenom.
ÖVRIGT- I rummet finns ett träbord, två stolar av trä, hatthylla av trä, ett altare av tegel som är vitslammat samt piscina i Ö. I V finns en garderob med pardörr, slät, täckmålad i grå kulör. Över denna hänger ett mindre änglaansikte.

TORN - För att komma upp i tornet går man genom den sydvästra dörren på läktarvåningen. En brant trätrappa med handledare av trä leder upp till vån 1. I trappans västra vägg finns spår efter schablonmålningar med blomstermotiv i ljust rött och grönt.
VÅN 1- Här förvaras diverse saker, t ex en gammal kyrktupp av smidesjärn, bänkgavlar m.m. Takstolen i långhus och läktare är synlig här. GOLV - Trägolv av gran, lagt från V-Ö samt synliga bjälkar. VÄGG - Liggande spontad träpanel som sluttar inåt. Stående stödbjälkar av trä. FÖNSTER - Ett litet rektangulärt takfönster, modernt, finns i S. TAK - Synlig bjälkkonstruktion.
VÅN 2 - En äldre trappa av trä med handledare av trä leder upp till vån 2. Detta är klockvåningen med automatisk klockringning. Stor och lillklocka av gjutjärn. Klockorna hänger i en kraftig klockbock. GOLV - lika vån 1. VÄGG - Stående träpanel samt synlig bjälkkonstruktion. Två ljudluckor täckta med kopparplåt lagt i rutor i varje väderstreck. Foder av enkelt tjärat trä. TAK - Synlig takkonstruktion i tornhuv.

FAST INREDNING- ALTARE - Av murat tegel, vitslammat. Kraftig altarskiva av grå kalksten.

BÄNKINREDNING - Bänkarna är uppdelade i två öppna kvarter med 17 bänkar i varje kvarter. De saknar frontstycke. Sidostyckena ut mot mittgången består av laserat trä i brunröd kulör. På detta sitter en rektangulär fyllnadsspegel med avhuggna hörn. Spegeln har profilerade lister lasrade i grönt, brunt samt orange kulör medan spegeln är marmorerad i blått och grått. Sidostycket har en profilerad sockel som är laserad i grått och svartbrunt samt en överliggare som är dekorerad av ett zick-zack mönster täckmålat i grågrön kulör samt laserad i svartbrun kulör. Sidostyckenas insidor är utan speglar. Sittytan består av en dyna klädd med gulgrönt tyg. Ryggytan har pärlspåntspanel, täckmålad i turkosgrön kulör. Insidans framstycke har psalmbokshylla och pärlspontspanel täckmålad i turkosgrön kulör. Fothyllan av trä är täckmålad i grå kulör. Gavlarna är från restaureringen 1935-36.

PREDIKSTOL - Placerad i norr i vacker renässans från 1634. Runt korgen finns ett bågformigt träverk smyckat med målningar av de fyra evangelisterna med sina attribut. Fälten avgränsas av hörnkolonner som utformats som karyatider med sina attribut. Även änglahuvuden, fruktornament och ett manshuvud finns på predikstolen. I listverket över och under målningarna finns ingen text. Över predikstolen hänger en baldakin, ett ljudtak, av trä med utsmyckade lister. Inuti taket finns treenighetssymbolen med Jahvetecken samt strålgloria i guld. Taket kröns av en träkrona med blå kula samt kors. Fram till 1934 hade predikstolen sin plats på den södra väggen. Här finns idag ett ljudtak över dopfunten med beslagsornamentik i form av blommor, överst en snidad träfigur av Johannes döparen med gloria och segerfana. Senare tillkommen, trol 1930-tal.

ORGEL - Uppfördes 1905 av Eskil Lundén, Göteborg. Den ombyggdes nästan helt år 1960 av Nils Hammarberg, Göteborg då den fick en utvidgad disposition. Orgelfasaden är uppförd av trä och delas in av enkla spegelfyllnader. Speglarna är laserade i en turkosblå kulör medan träverket runt om är laserat i en mörkare blå kulör. Vid piporna finns mönster utsnidat i trä, oljat trä, samt två rutor med en utsnidad häst samt ett lejon i trä. Baksidan av orgelfasaden är laserad i en bruten vit kulör. Här finns även dörröppningar med lås och nyckel.

LÄKTARE - Läktarbarriären är uppförd av trä med en profilerad över- och underliggare laserade i grå kulör. Insidan är täckmålad i en beige kulör samt har en sluttande överliggare som är täckmålad i mörkgrå kulör. Den har ett utbuktande mittparti. På läktarbarriärens nio speglar har målarmästare hallberg på ett folkligt sätt tolkat "nådens ordning". Målningarna är från 1801. Läktaren bärs upp av totalt 13 kolonner av trä från restaureringen 1935-36. Kolonnerna närmast mittgången är runda och laserad i en grågrön kulör. Kapitälen är smyckade med en rad av bladmotiv i röd kulör. Mot väggarna i N och S är kolonnerna fyrkantiga och har enkla kapitäl utan dekorationer. Även i taket mellan läktare och kyrkorum finns kolonner med snidade kapitäl med förgyllda lyror. Mellan dessa finns rundbågeformade valv som är marmorerade i grått och vitt. Taket under läktaren består av en spontad träpanel, täckmålad, rollad i en bruten vit kulör.
GOLV- Trägolv av gran, laserat med vit färg. Lagt från N-S. På vissa delar ligger en grå heltäckningsmatta.
VÄGGAR - Lika långhus.
TAK- Bågformigt valv som sattes in 1935-36. Täckmålat i ljusgrå kulör med profilerad taklist i grå kulör.
FÖNSTER- I N och S är de beskrivna från långhuset. I v finns ett stickbågeformat 4-luftsfönster som sitter i en putsad nisch. Varje luft är indelat med spröjs i sex rutor. Fönstret har korspost. Innerbågen har ett nyare trä. Täckmålat i brun kulör. Bred putsad fönsterbänk med V-formad avrinningslist lika de i långhuset. Under fönstret finns ett hål i muren där det finns en liten plåtlåda som ska fånga upp vattnet.
INNERDÖRR- I V enkeldörr av trä med fyra smala rektangulära spegelfyllnader. De två översta är försedda med glas. Profilerade lister. Täckmålad i grå kulör, modernt handtag. Dörrfoder, profilerat täckmålat i grå kulör. I S finns en slät enkel dörr, täckmålad i grå kulör, 40-tal? Allra längst bort i det sydvästra hörnet finns en enkeldörr. Täckmålad i grå kulör med tre spegelfyllnader. Den översta spegeln har ett glasfönster. Profilerade lister. Dörren har ett utanpåliggande järn lås samt nyckel och oval nyckelskylt. Profilerat dörrfoder av trä, täckmålat i grå kulör.
ÖVRIGT- På båda sidor om orgeln står fem rader med mindre bänkar, lika de i långhuset. Här ser man att sittytan är täckmålad i en turkosgrön kulör. I taket vid orgeln hänger tre glaslampor och på väggen mot långhuset sitter två fyrkantiga lampor monterade. I V finns en 70-talslampa av plåt. Vid det N och S fönstret finns ett skyddsräcke med snedställda ribbor samt svarvade dockor, täckmålade i grå kulör. I det sydvästra hörnet finns väggar med stående spontad träpanel. Täckmålade, rollade i bruten vit kulör. Innanför väggen finns trappan samt ett förvaringsrum med elsystem m.m. På den västra väggen förvaras den tidigare altartavlan.

SPECIFIKA INVENTARIER- ALTARTAVLA OCH ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är från 1500-talet och är Hallands äldsta bevarade altarprydnad från efterreformatorisk tid. Den har ingen centralbild, Corpus, utan är delad i två delar med en målning till vänster som återger korsfästelsen och en till höger som återger uppståndelsen. Målningarna omges av ett rundbågeformat träverk. Över målningarna finns en arkitrav som bärs upp av tre kolonner med joniska kapitäl och snidade bladverk vid basen. Träverket under och över är i renässansutförande och har snidade figurer. De figurer som pryder altarets krön är ritade av arkitekt Harald Wadsjö efter som de gamla gått förlorade. I mitten sitter Kristus på sin tron på en regnbåge och med jorden som fotpall. Kristus flankeras av Moses med lagens tavlor och hans bror, Aron, med översteprästdräkt.

ALTARRING - Altarringen ar inga balusterdockor utan är uppförd med släta skivor av trä. Sidostyckena är avfasade. Den har en liknande utformning som bänkarnas sidostycken, laserat i brun kulör med spegelfyllnade utformade som en enkel trappstegsgavel. Runt speglarna löper en profilerad list som är laserad i ockragul kulör. Spegelfyllnaden är marmorerad i blått och vitt. Mellan varje spegel finns pilastrar med kapitäl och bas. Själva pilastrarna är målade i en orange kulör. Sockeln är profilerad och målad i grå och svartbrun kulör med en smalare list i orange kulör. Knäfall och överliggare är täckta med skinn.
DOPFUNT - Trädopfunt i barock från tidigt 1700-tal. Återfördes till kyrkan 1936 från Hallands museum. Den har ett balusterformat skaft och saknar snidade dekorationer. Den är marmorerad i grått och vitt samt har lister i grågrön kulör. Dopfat efter Wadsjös förslag 1936.
NUMMERTAVLA - I långhusets nordöstra del finns en nummertavla med profilerad träram, marmorerad i grå kulörer. Bottenstycket är av trä och har en låda med nummersiffror av mässing. Tavlan har en svartmålad botten samt en vertikal list. Övre delen smyckas av en grönmålad lyra med basuner och blad i guld samt rödmålade voluter.