Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster OSKARSHAMN MALGHULT 2:181 - husnr 1, KRISTDALA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KRISTDALA KYRKA (akt.)
2004-04-29
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE INTERIÖRBESKRIVNING - Det rektangulära långhuset med tresidigt avslutat kor har trägolv, vitputsade väggar och ett tunnvälvt brädtak målat i en ljust gul nyans. Taklisten, överliggaren på bänkskärmarna och predikstolens ljudtak är målade i en stark orange kulör. Övriga snickerier i grått eller grönmarmorerade. Fönsteröppningar och portaler är rundbågiga och har fönster med spröjsade träbågar och innanfönster. Korfönstren är målade. De stora ljusinsläppen ger ett ljust kyrkorum, typiskt för kyrkor från det sena 1700-talet. De slutna bänkkvarteren samt korbänkarna innehåller delar med målad dekor både från den gamla kyrkan och från den nuvarande kyrkans tillkomsttid. Altaruppsats och predikstol i nyklassicistisk stil samt läktaren är samtida med kyrkan. Läktaren bärs upp av ovanliga balusterformade pelare. Orgelfasaden i stram nyklassicism är vitmålad med förgyllningar.
LÅNGHUSET - Långhuset har obehandlat trägolv och putsade vita väggar. Fönsteröppningarna är rundbågiga med spröjsade träbågar och innanfönster. Sydportalen har ett rundbågigt överljusfönster av samma utformning som de övriga fönstren och dubbla dörrblad, med fyra kvadratiska speglar vardera, målade i grått och grönt. Fyra fönster på varje långsida samt två med glasmålningar från 1960-talet i koret. Det tunnvälvda brädtaket är ursprungligt och målades vid den senaste renoveringen med ljusgul äggoljetempera. Taklisten i gult och orange. I taket hänger äldre ljuskronor över mittgången samt armaturer från 1960-talet över bänkkvarteren. LÄKTAREN i väster bärs upp av grönmarmorerade balusterformade pelare och pilastrar. Läktarens undersida är uppdelad i tre tunnvälvda spann mellan pelarraderna. Läktarbarriären är indelad i fem grönmarmorerade fält. I fyra av fälten hänger apostlabilder som tillhört en serie äldre läktarfält i den gamla kyrkan, målade av Magnus Wicander, verksam i Västervik vid mitten av 1700-talet. Dessa placerades här vid den senaste renoveringen 1992. Trappa upp till läktaren från kyrkorummet. På norra och södra sidan trägradänger med fasta bänkar. På den norra sidan är tre bänkrader borttagna och trägolvet täcks där av en textilmatta i mörkt beige. ORGELN är från 1969 och är byggd av Olof Hammarbergs orgelbyggeri, Göteborg. Orgelfasaden från 1806, ritad av Olof Tempelman i stram klassicistisk stil, är vit med blå och röda fält och förgylld dekor. Delar av färgsättningen tillkommen vid renoveringen 1992. BÄNKARNA i kyrkorummet är slutna på tre sidor och öppna ut mot gångarna längs långväggarna. De fick sin nuvarande utformning 1962 men innehåller delar från den gamla kyrkans bänkinredning, liksom delar från den nuvarande kyrkans ursprungliga bänkar. Bänkarna är målade grå , med gröna speglar invändigt och orange överliggare. Vid renoveringen 1935 togs den gamla dekormålningen på bänkinredningen fram. PREDIKSTOLEN är tillverkad av bildhuggaren Jonas Berggren, Målilla, och är samtida med kyrkan. Den är marmorerad i grönt med förgyllningar. Predikstolens baldakin fick vid den senaste renoveringen delvis en ny färgsättning i starkt orange och blått.
KORET - Koret är tresidigt och försett med två fönster med glasmålningar. Golv, väggar, taklist och tak lika långhuset. Förhöjt golv jämfört med långhuset. Väggfasta och slutna KORBÄNKAR i norr och söder med delar från bänkar i den gamla kyrkan. Målade lika bänkarna i långhuset, samt med framskrapad äldre målad dekor.
ALTARUPPSATSEN är liksom predikstolen tillverkad av bildhuggaren Jonas Berggren. Vid renoveringen 1992 målades Den nuvarande altartavlan är från 1856 och målad av Gustaf Lindblom. Den ursprungliga altartavlan hänger på läktarens södra sida. ALTARRINGEN är indelad i fält och marmorerad i grönt. Den fick sin nuvarande halvcirkelform vid renoveringen 1962, men är förmodligen från 1935. Äldre delar finns bevarade i en tornkammare. Fristående altare av trä som tillkom 1992. DOPFUNTEN, som står på södra sidan i koret, är medeltida och kommer från den gamla kyrkan. På norra väggen ovanför dörren till sakristian hänger två medeltida sköldar som tillhört ätten Svinakula.
SAKRISTIAN nås från koret via en enkel dörr, med gröna speglar och grått ramverk. Rummet har obehandlat trägolv, vitkalkade väggar och brädtak med målningar från den gamla kyrkan. Två fönster lika kyrkorummets men mindre och med inre smitt järngaller. I nordvästra hörnet står en vitkalkad öppen spis. I söder finns en dörr med trappa upp till predikstolen.
TORN/VAPENHUS - Tornet har ungefär fem våningar. Den nedre tornkammaren nås via en dörr från läktaren och har i sen tid inretts till arbetsrum för kantorn och övningsrum för kyrkans körer. På golvet ligger en plastmatta, väggarna är vitmålade liksom brädtaket. Tornkammaren ovanför har golv av obehandlade brädor och putsade omålade väggar. Där förvaras en del äldre inventarier och byggnadsdetaljer. Vapenhuset har golv av obehandlade bräder, vitkalkade väggar och vitmålat brädtak. Innanför ingången finns en passage med två mindre skrubbar på vardera sidan som nås via vapenhuset. Tidigare fanns där trappor upp till läktaren och tornet. I vapenhusets södra del är inrett en toalett.

Informationen inlagd i samband med inventering 2004 utförd av Kalmar läns museum på uppdrag av Linköpings stift.