Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LAHOLM HISHULT 4:28 - husnr 2, HISHULT KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HISHULT KYRKA (akt.)
2001-11-08
Interiörbeskrivning
HELHET- Jugendstil i målningar och inredning vilka togs bort 1950. Kvar finns stilen bl a i korets blyinfattade fönster.

LÅNGHUS- GOLV- Smalt (ca 95mm) spontat brädgolv. Klarlackat, sidenmatt. Gråblå heltäckningsmatta i mittgången. I golvet framför triumfbågen till koret, finns på ömse sidor om mittgången kapade golvbrädor, ev efter någon infällning i golvet eller luckor. Golvet ligger på samma nivå i hela långhuset. Sockel: Bred träsockel med karnisformad profilering i överkant. Täckmålad i grå kulör.
VÄGG- Slät puts, avfärgad med Gotlandskalk i vit kulör, rundbågeformade nischer kring trekopplade rundbågefönster med blindbåge. Mot taket avslutas väggen med en rundbågefris. Fältet i rundbågarna är avfärgade i ljust grågrön kulör, medan fältet ovan dem är avfärgad i ljust gul. I en rundbågeformadnisch i triumfbågen mot koret finns en dekorationsmålning i form av en vinbladsranka (Brun stam och gröna löv. Underst en skiss av blyerst). I toppen står texten "Den till mig kommer honom kastar jag icke ut" .
PORTAL- Till långhuset finns två sidorentréer, en från norr och en från söder. Dessa är placerade längst fram i långhuset. Dörrpartierna utgörs av trefyllnadspardörrar, med förgyllda rundlar och dekorationer i varje fyllningsmitt. Dörrarna kringgärdas av avfasade kolonner med tärningar. Kröningslisten är profilerad och av trä. Partiet är färgsatt i enlighet med tidigare beskrivet dörrparti till vapenhuset. Dörrarna leder till utskjutande vindfång. I de nischer som bildas ovan dörrpartiet, sitter öppningsbara, spröjsade rundfönster av trä med kors- och mittpost i runda nischer. Likadana rundfönster sitter också mot söder och norr på läktaren.
INNERDÖRRAR- Från vapenhuset och in till långhuset sitter, under läktaren, ett parti med pardörrar med fyra fyllningar och på ömse sidor om dessa dito fasta träpartier. I varje spegelfyllnings mitt sitter en rundel med förgyllda fasningar. Ramverk och lister är täckmålade i en varm, grå kulör (trol grön umbra) Fyllningen är målad i en mörkare gråblå kulör med ljusgrå omfattning.
FÖNSTER- I långhuset sitter tre stycken trekopplade rundbågefönster mot öster och tre mot väster. De sitter rakt inskurna i smygen med fönsterbänkar som har sned snittyta.
Nischen omges av en blindbåge. Bågarna har en romansk spröjsindelning. Mellersta fönstret är högre än de andra två och avslutas uppåt med en spröjsindelning hämtad från rundfönster. De romanska mittkolonnetterna är av oputsat gulbrännande tegel. Fönsterbänkarna är målade i grå kulör. Under läktaren sitter trekopplade rundbågefönster av lika höjd och över läktaren sitter, mot öst och väst, ett rundfönster. Dessa fönster följer i övrigt beskrivningen ovan.
Innerbågarna är tunna, spröjsade, enluftsfönster av trä. Ytterbågarna är tunna, spröjsade, enluftsfönster av järn. Bågarna är inåt täckmålade i ljust grå kulör.
TAK- Kassettindelat tak med synliga träbjälkar och hålkälslister målade med en matt något laserade färg i mörkgrå kulör och kassettfälten är inklädda med väv och täckmålade i vit kulör. Kassettaket skjuter ut (utvändigt som sadeltak) i anslutning till två stycken rundfönster, två mot norr och två mot söder.

ORGELLÄKTARE I SÖDER- Orgelläktaren i söder vilar i framkant på fyra stycken raka, fyrkantiga träpelare med förgyllda, fasade kanter och lister. Läktarbarriärens front med släta, på höjden, rektangulära, fyllningar, är bemålade med 12 motiv föreställande Kristus, evangelisterna, profeterna och apostlarna (målningarna härrör från gamla kyrkans läktarbarriär) och omges av förgyllda lister. Ramverket är täckmålat i ljust grå kulör. I centrum sitter ett liggande rektangulärt fält med en rundel i mitten. I barriärens överkant sitter ett tunt, gråmålat, järnräcke.
GOLV- Fyra plansteg, varav de västra sluttar. Inklädd med en gråblå heltäckningsmatta. Golvet på norra sidans bänkkvarter är av trä och täckmålat i grå kulör.
VÄGG- Se långhus. Rundbågeformad valvöppning i östra väggen, därbakom en slätvägg uppbyggd av skivmaterial, i vilken dörren till torntrappan sitter. Läktarbarriärens baksida, mot läktaren, är inklädd med skivmaterial och täckmålad i mörkgråblå kulör. En handledare av trä på vridna smidesstag i överkant.
ÖVRIGT- Två bänkar på södra sidan och fyra på norra. Bänkarna är av samma typ som i långhuset, men täckmålade i blå kulör. Orgel tillverkad i Tostared. Bord. Psalmbokshyllor står lösa i rundfönstrets smyg.

UTRYMME UNDER LÄKTAREN- Inga bänkar finns under läktaren.
TAK- Smala brädor i nord-sydlig riktning. Täckmålade (ev limfärg) i gråblå kulör. Sex pelare bär läktaren i framkant. De är fyrkantsskurna med fasningar i övre partiet täckmålade i mörkröd kulör. De har förgyllda lister.
ÖVRIGT- En fristående klädhängare av lackat ljust trä i söder. Framför entrépartiet i sydvästra hörnet står ett gästboksbord, i det nordvästra hörnet står en psalmbokshylla.

VINDFÅNG MOT ÖSTER- GOLV- omålad betong. VÄGG- Slätpustad. Täckmålad i gråvit kulör. FÖNSTER- Smalt, rundbågeformat fönster av järn, enluftsfönster, enkel båge, mot väster. TAK- Pärlspontspanel i öst-västlig riktning. Täckmålat i grå kulör. Utrymmet används för förvaring av diverse material.

VINDFÅNG MOT VÄSTER- GOLV- Omålad betong. VÄGG- Slätputsad och täckmålad i gråvit kulör. FÖNSTER- Smalt, rundbågeformat fönster av järn, enluftsfönster, enkel båge, mot väster. DÖRRAR- Se långhus. Beklädnadsdörr mot norr. Täckmålad interiört i grå kulör.
TAK- Pärlspontspanel i öst-västlig riktning. Täckmålad i ljust gråvit kulör. ÖVRIGT- Mot västra väggen finns en utslagsvask och bänk för hantering av blommor. Mot östra väggen finns ett förvaringsskåp med släta luckor. Täckmålade i grå kulör. Utrymmet används för blomsterberedning samt som handikappentré.

KOR- GOLV- Troligtvis trägolv, täckt av gråblå heltäckningsmatta. Korgolvet ligger tre trappsteg ovan långhusgolvet. Trappen ligger väster om triumfbågen.
VÄGG- Slätputsad och avfärgad i vit kulör från bröstningslist och upp i taket. En bröstningslist avdelar väggfälten i höjd med fönsterbänkarnas underkant. Under bröstningslisten är väggen avfärgad i en bruten vit kulör.
INNERDÖRRAR- Enkeldörr mot sakristia i norr och arkiv/förråd i söder. Dörrbladen är sexfyllnadsdörrar och sitter infogade i ett träparti med fasade stolpar och profilerade kröningslister av nygotisk karaktär. Träpartierna är täckmålade i mörk, grå kulör, lika sockel. FÖNSTER- Rundfönster av järn med klartglas mot norr och söder. Dessa fönster har ytterbågar av trä. Invändigt täckmålade i ljust grå kulör. Rundfönster av järn, med blyinfattat, färgat, glas med blomstermotiv mot öster. Ytterbågen är av trä. Invändigt täckmålat i ljust grå kulör. Rundbågeformade järnfönster, med blyinfattade, färgade glas, samt rombiska glas i vitt och grönt, mot sydost och nordost. Ytterbågar av trä. Innerbågarna är täckmålade i ljust grå kulör. Samtliga fönster sitter i rundbågeformade nischer, indragna från väggliv. Under de rundbågeformade fönstren sitter tvåsektionsradiatorer för vattenburen värme med filterskydd i överkant.
TAK- Gotiskt ribbvalv med rundel i mitten. Valvribborna vilar på profilerade hörnkonsoler.
Taket är avfärgat med lika kulör och färg som väggen.

SAKRISTIA- GOLV- Heltäckningsmatta i blågrå kulör. En trappa med två steg klädd med keramiskt tegel i mörkbrun kulör och grå fogar, leder från sakristian till koret. Trappa av trä med plansteg klädda med heltäckningsmatta lika övrigt golv. Vagnstycke och stigsteg täckmålade i blågrå kulör.
VÄGG- Slätputsad. Täckmålad i bruten vit kulör.
INNERDÖRRAR- Dörr mot kor (se kor). Entrédörr mot norr. Utgörs av en fyrfyllnads enkeldörr av trä med profilerat foder. Täckmålat i mörkgrå kulör. Öppning till predikstol i väster.
FÖNSTER- Två stycken, små, smala, rundbågeformade, spröjsade enluftsfönster av trä mot öster. Fönsterbänkar av trä med ljus ekfanér.
TAK- Segmentformat kryssvalv. Slätputsat, täckmålat lika vägg.
ÖVRIGT- Slät garderob med rundat hörn står mot södra väggen. Täckmålad i gråblå kulör.
Tre stycken armlänsstolar med grönblått tyg samt litet skrivbord (1970-tal). Piscina av koppar mot norra väggen. Etsning/tryck över Hishults gamla kyrka i mörkbrun ram mot norra väggen.

ARKIV/ FÖRRÅD-GOLV- Omålad betong.
VÄGG- Slätputsad, avfärgad med kalkfärg i bruten vit kulör (grågul). Två rundbågeformade nischer mot öster. I västra väggen finns ett litet kassaskåp inbyggt.
INNERDÖRRAR- Plåtdörr, täckmålad i vitgrå kulör, mot mellanrum till dörr av trä till koret i norr.
FÖNSTER- Två smala, låga, rundbågeformade, spröjsade fönster av trä (enluft). Ytterbåge av järn. Täckmålade i vitgrå kulör, mot söder. Tvåsektionsradiator, vattenburen under fönster mot söder.
TAK- Segmentformat kryssvalv. Slätputsat, avfärgat med kalkfärg i vitkulör.

VAPENHUS I SÖDER- GOLV- Rödbränt tegel med grå fogar. I mittgången ligger äldre stenar och även utefter norra sidan.
VÄGG- Slätputsade väggar mot norr och väster, täckmålade med en blank täckfärg. Mot öster och söder skivmaterial, täckmålade med matt färg i vit kulör.
INNERDÖRRAR- Entrédörren är trefyllnadspardörr med rundbågeformat överljus med mittpost. Dörr, karm och båge är täckmålade i mörkgrå kulör. Tröskel av ek. Enkeldörr med tre fyllningar till toalettutrymme under trapp på södra sidan. Täckmålad i mörkgrå kulör.
FÖNSTER- Rundbågeformade, smala, järnfönster, enluft, mot norr och söder. Täckmålade i gulbrun kulör. Fönsterbänkar av blankpolerad betong. Fönsternischerna är inåt fasade och täckmålade med en blank färg i vit kulör.
TAK- Skivmaterial täckmålat i ljust blå kulör.
ÖVRIGT- Öppet trapplöp till vinden. Trappa av trä, med steg inklädda med heltäckningsmatta i gulbrun kulör. Handledare av lackad fur på svart fyrkantsjärn. Handledare på norra sidan är ursprunglig. Täckmålad i ljust grå kulör (lackfärg på handledaren). En kyrkbänk från långhuset står mot norra väggen. Täckmålad i blå kulör.

TORNVIND- GOLV- Kalkskurat trägolv. Korta bitar i nord-sydlig riktning. Lucka i golv med smidda ringar. Till infästning av taklampa i vapenhuset.
VÄGG- Slätputsad och avfärgad (trol kalkfärg) i vit kulör. Vägg mot öster är dock ett skivmaterial som rollats i vit kulör (trol latexfärg).
INNERDÖRRAR- Slät enkeldörr (fabr. Swedoor) mot läktaren. Fabriksmålad i vit kulör.
FÖNSTER- Två stycken rundbågeformade enluftsfönster av järn mot norr och dito mot söder. Rundfönster av järn mot väster. Invändigt täckmålade i gulbrun kulör (ockra). Fönsterbänkar målade lika vägg.
TAK- Smal pärlspontpanel, men bred pärla och hålkälslist av trä. Täckmålat i bruten vit kulör (trol latexfärg). Lucka till tornrum.
ÖVRIGT- Skåpsinredning mot västra väggen med släta dörrar. Skåp täckmålade i vit kulör och dörrar i mörkgrå kulör. Trappa av trä med kalkskurade steg, löper utefter norra, västra och södra väggen. Sidostycket öppet, med kors, täckmålat i ljusgrå kulör. Handledare efter vägg av lackad furu på fyrkanstjärn.

FAST INREDNING- BÄNKINREDNING- Öppen bänkinredning med figursågade gavlar. 19 rader samt front på både norra och södra sidan. Fronten är tät med smala, rundbågeformade fyllningar i tre sektioner. Ryggstycket utgörs av fasspåntade brädor. Sittbänken är slät och täckt av dynor i oxblodskulör. Sidostyckena är figursågade och av gotisk karaktär, med avfasade kanter och en förgylld list i sitthöjd. Sockeln är täckmålad i mörkbrun kulör. Övrigt trä har en röd bottenkulör som överlaserats med en lasyr i blåviolett kulör. Sidostyckena är något rödare i tonen och övrigt trä är något blåare. Lösa dynor klädda med rött tyg.
PREDIKSTOL MED BALDAKIN- från 1768, tillverkad av Johan Ullberg. Predikstolen hänger på norra väggen, på triumfbågens västra sida. Baldakinen hänger i smidda kedjor i taket. Uppgången till predikstolen sker från sakristian.
ALTARE OCH ALTARUPPSATS- Altaret i nyklassicistisk stil är av trä. Det består av runda, kannelerade, kolonner och i mittpartiet en förgylld stjärna med strålgloria. Skivan är av trä. Färgsättningen är lika som altarringens.
Altaruppsats från 1708, tillverkad i Helsingborg av bildhuggaren Gustaf Kilman. Altaruppsatsen förhöjdes 1769-70 av bildhuggaren Johan Ullberg. Vid renoveringen 1950 höjdes predellan ytterligare 30 cm.
ALTARRING- Altarringen är femsidig och av trä med plyschinklädd överliggare och knäfall i grönblå kulör. Den är uppbyggd av kannelerade, fyrkantiga kolonner. Ramverket är benvitt med en brungrå tunn lasering. Kolonnerna är benvita med en gråbrun lasering och turkosa kanneleringar, baser och utskjutande halvkulor samt med förgyllda lister.

SPECIFIKA INVENTARIER- DOPFUNT- Dopfunt av kärnek från 1621-26. På dopfuntens fot är evangelisterna avbildade och där finns årtalet 1626. Baldakinen över funten bär årtalet 1621 och hänger i smidda kedjor i taket. Dopfunten är åttsidig och cuppan bärs av svarvade kolonner.
ALTARTAVLA- Altartavla av trä. Corpus utgörs av Kristus på korset och därunder Maria och Johannes. Altaret står på en förhöjning (två steg högre än koret) av trä med heltäckningsmatta. Knäpall med ådringsmålade ben och plyschinklätt fall.

ÖVRIGT- Polykromt Krucifix av ek från 1450-talet, hänger på norra långhusväggen. Konserverat 1950 av H Erlandsson, Lund, då även ett nytt kors av ek tillverkades. 1 st större kyrkklocka från medeltida kyrkan, omgjuten 1636. 1 st mindre kyrkklocka från 1902, gjuten på Göteborgs Mekaniska verkstad. Över det lilla altaret vid dopfunten hänger en bonad "Helig And" av textilkonstnärinnan Monica Bertilsson, Vara. Offerstock, placerad under läktaren.
Nedanför predikstolen finns ett piano. Framför östra bänkraden står en ambo av klarlackad björk, sidenmatt lack. Mot södra väggen, under läktaren, hänger tre Series Pastorum i guldtext på svart botten. Under läktaren, på västra sidan, står en ljusglob av svart smide. Mot södra väggen står två soffor av bok. Mot södra väggen på östra sidan står lösa stolar samtliga med tyg i violett och mörkrött.Kormatta tillverkad av Judith Johansson, knäred.
Mellan varje trekopplat fönsterparti sitter en mässingslampett för tre elektriska ljus.
I nordöstra och sydöstra hörnet, i rundbågeformade nischer med trepassmönster, sitter nummertavlor av trä, rundbågefris i toppen, kannelerade, raka halvkolonner på sidorna. Gråblå-laserat ramverk, roströda svampmålade fyllningar, förgyllda lister. Framför den rundbågeformade nischen i sydöstra hörnet står en kororgel i ljus ekfaner.