Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LAHOLM HOV 11:1 - husnr 1, YSBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

YSBY KYRKA (akt.)
2001-11-03
Interiörbeskrivning
HELHET- Ysby kyrka har långhus med tunnvalv och torn i väster. Koret i öster är rakt avslutat och fristående med en tillbyggd sakristia mot norr. Huvudentrén sker via bottenvåningen i västra tornet. Vapenhuset är litet. I söder finns ett skåp för installationer och brandsläckare. I norr finns ett förråd under läktartrappen. En entré mot öster finns vidare i sakristian. I långhusets mitt finns ett sidoaltare mot norr, där har två bänkrader avlägsnats för att ge plats åt altaret och en dopfunt. I väster finns en läktare som sträcker sig ända från tornet i väster och in i långhuset. Orgelverket är på läktarens andra våning medan spelbordet står i söder på första läktarvåningen. Uppgången till tornvinden sker från sydvästra hörnet på första läktaren. Predikstolen sitter på väggen i långhusets sydöstra hörn.

VAPENHUS- GOLV- Rödbränt, fyrkantigt, tegel utan fogar. Raka våder. Ingen sockellist.
VÄGG- Stående, smal, panel, täckmålad i ljusbrun kulör trol. oljefärg. Väggar i nisch mot ytterdörr är slätputsade och täckmålade med en halvblank färg i vit kulör och däröver en matt färg med vit kulör.
PORTAL- Ytterdörren är en beklädnadsdörr med segmentformat överljus. Insidan utgörs av stående hyvlade brädor av fallande bredd. Täckmålad i varmt grå kulör, trol oljefärg. Smidda beslag, svartmålade. Utsidan utgörs av pärlspåntspanel i fiskbensmönster. Täckmålad i vit kulör. Överljuset är en enkel båge med har fyra rutor.
INNERDÖRRAR- Pardörr till kyrkorummet mot vapenhuset dock annan färgsättning. Ramverk i varmt mörkgrå kulör, fyllning i gulbeige sandfärgs kulör och ramfyllning i bruten vitgrå kulör. Foder lika kulör som ramfyllning. Dörrar till förråd, trefyllnadsdörrar, färgsatta lika pardörr mot kyrkan. Förråd mot söder med brandredskap och elskåp m.m. Golv tegel, vägg puts, avfärgad vit. Förråd mot norr lika mot söder.
TAK- Pappspänt och täckmålat i blå kulör. Tunn hålkälslist, täckmålad i blå kulör. I dörrnisch slätputsat och täckmålat med oljefärg samt någon matt färg i vit kulör.

LÅNGHUS- inkl del av torn som i bottenvåningen. GOLV- Brett brädgolv av fallande bredd. Spikat uppifrån med smidd spik med tillplattad skalle. Klarlackat.
VÄGG- Slätputs avfärgad i bruten vit kulör, troligen kalkfärg. Boasering av trä, liggande brädor, upp till fönsterbänkens bröstningshöjd, profilerad täckbräda i överkant, täckmålad i varmgrå kulör. Troligen oljefärg. I anslutning till golv en bred sockellist av lackad fur, vilken döljer kablar till bänkvärmare m.m. Västra väggen, mot vapenhuset, utgörs av stående och liggande, handhyvlade "plank", täckmålade med varmt ljusgrå kulör lika boasering. På denna vägg sitter en profilerad sockel. Täckmålad lika vägg.
INNERDÖRRAR- En trefyllnads pardörr, med krysspröjsat glas i övre fyllningen, avskiljer tornets vapenhus från kyrkorummet. Dörrbladen är täckmålade i lika kulör som bänkarnas sidostycken - varmgrått ramverk, ljusgrå fyllning och roströd ramfyllning.
FÖNSTER- Långhuset har i långhusdelen fyra stycken rundbågeformade fönster, två mot norr och två mot söder. Ytterligare två fönster av lika typ, ett mot norr och ett mot söder, sitter i tornets bottendel. De utgörs av treluftsfönster med enkla innan- och ytterbågar. I nedre partiet två stycken bågar med tio rutor per båge. I övre partiet ett apelsinfönster med fem rutor/båge. Fönstren är öppningsbara med gångjärn på mittstolpen. De är täckmålade i svagt bruten vit kulör och sitter indragna från väggliv i fasaden, slätputsade, rundbågeformade nischer, avfärgade lika vägg. Fönsterbänken är slätputsad och täckmålad i varmgrå kulör, lika boasering.
TAK- Tunnvalv av brädor av fallande bredd. Makulerade och indelade i rutor med profilerade, tunna, trälister. Fem sektioner med fyra rutor per välvning. Täckmålat i ljust blå kulör. Taklist av trä med tandsnittsprofilering. Täckmålad i varmt grå kulör. Taket under läktaren har synliga bärande bjälkar i nord-sydlig riktning och däremellan pappspända våder, täckmålat i ljust varmgrå kulör. Taket i läktartrappen utgörs av smal pärlspåntspanel, täckmålad i bruten vit kulör.
ÖVRIGT- Gäst- och tidskriftsbord i ljus faner, i väster bakom södra bänkraden. Ljusglob av svart smide på plexiglasskiva, längst bak i sydvästra hörnet. Psalmbokshylla av trä, täckmålad i ljust grå kulör, på västra väggen, sydvästra hörnet.

KOR- GOLV- Rödbrännande tegel i fyrkantigt format utan fog. Raka våder. Oljebehandlade. En tunn, låg sockel med rundad överkant, täckmålad i ljust varmgrå kulör, följer väggarna.
VÄGG- Tegel med puts, trol kalkputs. Avfärgad med kalkfärg i vit kulör med fragment av målningar med svarta konturer och för övrigt i huvudsak gult och grått. I södra vägen vid sydvästra hörnet, två inristningar som markerar en eller två igenmurade, f d segmentformade öppningar i muren. Vidare en större, rundbågeformad ristning förskjuten mot väster, runt södra fönstret. Mot norr, i nordvästra hörnet, en markering av en igenmurad spetsbågeformad öppning. Mot norr, i centrum, en diffus markering efter en ev större öppning mot norr. INNERDÖRRAR- En trefyllnads dörr, täckmålad med gråblått ramverk, ljusgrå fyllning och ljusblå fyllningsram, sitter i en rak nisch mot sakristian i norr. Tröskel av ek.
FÖNSTER- Koret har tre smala, rundbågeformade fönster med bågar av ek och rombisk blyspröjsning, gult glas, mot öster. Vidare sitter ett öppningsbart, spröjsat, kopplat, rundbågeformat fönster av ek mot söder. Samtliga av dessa bågar har fönsterbänkar av rött, fyrkantigt tegel, fogat.
TAK- Relativt spetsbågeformat kryssvalv med valvribbor. Puts på tegel, avfärgat med vit bottenkulör och däröver fragment av målningar med svarta konturer och färgfyllningar av gult och grått. Ribborna har ett blixtmotiv med bladornamentering efter kanterna som sträcker sig ut i valvkapporna.

SAKRISTIA- GOLV- Heltäckningsmatta i gråblå kulör. Golvlist, tunn, låg, med rundad överkant, täckmålad i grå kulör.
VÄGG- Betong, slätputsad, täckmålad i matt vit kulör bruten åt grågult.
FÖNSTER- Ett rakt, öppningsbart, kopplat tvåluftsfönster med mittpost och åtta blyspröjsade rutor/bågar mot väster. Fönsterbänk av polerad kalksten.
INNERDÖRRAR- Dörr mot kor i söder, se kor. Dörr mot öster av dito typ, samt med beklädnads-ytterdörr. Lika kulör som kordörr.
TAK- Smala spåntade brädor av gran, laserade alt. betsade i brungrå kulör. Profilerad taklist, täckmålad i mörkgrå kulör med ljusgrått i mittprofilen.
ÖVRIGT- Garderob med två dörrar vid västra väggen, i sydvästra hörnet. Släta dörrblad i grå kulör med ngt utskjutande ramverkslist i mörkare grå kulör. Garderob av lika typ, med fyra dörrar mot norr.

TOALETTUTRYMME I NORDÖSTRA HÖRNET- GOLV- Plastmatta, Golvlist, lika sakristia. VÄGG- Lika sakristians mot norr och öster, övriga väggar av skivmaterial. Toalett och handfat. TAK- Skivmaterial, täckmålat, trol. latexfärg. ÖVRIGT- Litet fanerskrivbord med två stolar framför fönster mot väster. Oljefyllt elelement under östra fönstret.

LÄKTARE- Trappa till läktaren sitter i nordvästra hörnet. Vagnstycke och stigsteg täckmålade i ljus, varmgrå kulör, sättstegen är trärena. Handledare monterad i vägg och på en tunn, svarvad docka.
GOLV- Lackat trägolv i öst-västlig riktning i mittgång. Jasémönstrad linoleum i bänkraderna med räfflad kantlist av metall.
VÄGG- Slätputsade, rundbågeformade, följande takvalven, avfärgade i bruten vit kulör.
Läktarbarriären av trä med 11 spegelfyllningar, och med en rundbåge markerad mitt, är täckmålad med mörkare grått ramverk, ljusare fyllning och roströd ramfyllning. På baksidan, mot läktaren, är barriären täckmålad i mörk rosabrun kulör. På överliggaren finns ett skyddsräcke av trä med svaravde spjälor, täckmålat i mörkgrå kulör.
TAK- Kryssvalv, slätputsat men följande underliggande struktur. Avfärgat i vit kulör, trol kalkfärg. Valvribborna är raka och släta. Taket under orgelläktare utgörs av handhyvlade breda brädor av fallande bredd, täckmålade i bruten vit kulör.
Fyra tunna, spolformade pelare utan bas, täckmålade i bruten vit kulör bär den övre orgelläktaren.
Bänkinredning som fyller södra och norra sidan. Gavlarna är figursågade och har fasade kanter. Överstycket är mörkgrått, rakt och profilerat. I gaveln, som är täckmålad i mörk grå kulör, finns insnidat ett latinskt kors, ett trepass och en rundbåge. Ryggstycket är av bred pärlspåntpanel. Sittyta, ryggstycke och psalmbokshållare är täckmålade i brunrosa kulör. Bokhållaren är dessutom lackad. Bänkdynorna är klädda med mörkrött tyg. På norra sidan finns nio bänkrader och på södra åtta.
Orgel: Spelbordet står i läktarens sydöstra hörn. En trätrappa, täckmålad i mörkbrungrått och brutet vitt, leder upp till den övre orgelläktare där orgelverket med pipor och fasad står. Övre läktaren har en barriär med sex spegelfyllningar och bred profilerad överliggare. Färgsatt lika den nedre barriären.

FAST INREDNING- BÄNKINREDNING- Bänkinredning med raka gavlar med spegelfyllning. Invändig färgsättning: täckmålat i rosa brun kulör. Ryggstycken och psalmbokshållare i gråa kulörer. Överliggare och sockellist i mörkare gråbrun kulör. Sidostycken med grått ramverk, ljusgrå spegelfyllning med rostfärgad ramfyllning. Separata fotstöd av klarlackad fur. 14 st frontställda bänkar samt en front i norr och en bakåtvänd bänk i anslutning till sidoaltare. 14 st bänkar och en front i söder (två bänkar avlägsnade längst bak för att ge plats åt gästboksbord och ljusbärare). Bänkarna fyller långhuset ända in under läktaren och utgör därmed även en del av tornet.

PREDIKSTOL- Årtal 1764 anges i ett av fälten. Baldakin på fundament (grov fyrskuren stolpe, täckmålad i grå kulör och med polykroma vinrankor påsatta som dekor upptill), hänger på södra väggen framme vid sydöstra hörnet. Uppgång sker från norr, invid triumfbågen, via en portal. Trappan har ett tätt sidostycke med gråmarmorerade spegelfyllningar. Sidoaltare med altaruppsats på norra väggens mitt. Altaruppsatsens ramverk är marmorerat i gul ton. Corpus utgörs av en försilvrad Kristus på korset ovan ett moln och treenighetssymbolen (med Jahve-inskription) med strålgloria. På ömse sidor om Corpus marmorerade (grått på vit botten) och förgyllda kolonner och pilastrar med korintiska kapitäl och skulpturer, bl a Maria och Johannes. Inskription anger Anno 1760. Altaret av trä är av sentida datum. Fronten har spegelfyllningar i vitt och svart med brutet gråvita lister och ljust gult ramverk. Läktaren bärs av fyra spolformade kolonner utan bas, täckmålade i mörkgrå kulör med rött och brutet gråvitt band vid kapitälet.

ALTARE- Altare av rött tegel med vita fogar, trol. på medeltida fundament. Skivan är en kraftig kalkskiva. Altaret står ca 70 cm ut från östra väggen. Altarrundel med tät front med grillmönster. Mörkare grått ramverk och ljusare grå fyllningar. Knäfall och överliggare är klätt med ett vävt, ljus gult, tyg, fäst med mässing nubbar. Mörkgrå sockel.

SPECIFIKA INVENTARIER- DOPFUNT- Dopfunt av trä. Åttkantig cuppa och fot, täckmålad i beige kulör med röda och gröna detaljer. Står framför sidoaltaret på norra sidan.

ÖVRIGT- Nummertavla med svart botten och polykroma blad- och blomstersniderier på sidorna i gult, grönt och rött. Hänger på östra väggen, norr om triumfbågen till koret. Golvur. Täckmålat i lika kulör som dopfunt. Står i långhusets nordöstra hörn. Polykrom Basunängel med lur och texttavla, hänger i en järn kedja över norra bänkraden, före triumfbågen mot koret. Brudbänk med ett änglahuvud på ryggstödet. I övrigt täckmålad med grön lackfärg och röda kanter. Står mot norra väggen i nordvästra hörnet. Smidesbeslagen kista av ek på smidda fötter och med plant lock. Står mot södra väggen i sydvästra hörnet. Svarvade ljushållare av trä, täckmålade i gråkulör. Står på ömse sidor om altaret.