Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGSBACKA BROGÅRDEN 2:2 - husnr 1, HANHALS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HANHALS KYRKA (akt.)
2001-12-06
Interiörbeskrivning
VAPENHUS
GOLV - Stenhällar, gråsvarta, oregelbunden form.
VÄGG - Lika långhus.
PORTAR/INNERDÖRRAR - Ytterdörr mot norr. Innerdörr från 1989 till långhus i söder. Samtliga täckmålade i röd kulör.
TAK - Tak: Tunnvalv av brädor, dekorationsmålat 1940. Tunna bladslingor på ljust, gulbrun, botten.

SAKRISTIA
Sedan 1940 belägen i södra vapenhuset.
GOLV - Tegel, lika mittgång i långhuset.
VÄGG - Lika långhus. Textilförvaringsskåp från 1989 mot väster. Släta dörrar med utanpåliggande rundbågeformad listindelning.
PORTAR/INNERDÖRRAR - Ytterdörr mot söder i form av en beklädnads dörr med innerdörr.
FÖNSTER - Fönster mot väster.
TAK - Tunnvalv av brädor, bemålade med molnmotiv i mörkblå kulör.

LÅNGHUS

GOLV - Mörkbrännande tegel, rödbrun kulör, i rutmönster, två och två, i gångarna. Spontat trägolv, Ö-V riktning, lut- och skurbehandlat, i bänkraderna.

VÄGGAR - Mager kalkputs avfärgad i vit kulör, svagt bruten åt gult. Förvaringsskåp med lådor, från 1889, står i sydvästra hörnet, ersatte två bänkrader.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Ytterdörrar i väster och i koret. I väster en beklädnadspardörr av ek med en gråmålad, spröjsad, glasad, pardörr på insidan. I koret en beklädnadsdörr med fiskbensmönster på utsidan och en pardörr från 1989 på insidan. Ingångar från vapenhus i söder och sakristia i norr i form av pardörrar från 1989. Samtliga dörrar är täckmålade i mörkröd kulör. Slät enkeldörr med utanpåliggande, tunn, spegellist i höjd med läktaren från läktartrappen. Ramverk i grå kulör, fyllning i röd kulör och blå list.

FÖNSTER - Kyrkorummet har sex fönster i djupa, inåtfasade, fönsternischer, varav ett på läktaren i väster. Förutom ett rundbågeformat fönster på norra sidan är fönstren av stickbågetyp. Förutom ett mindre, högt sittande segmentformat enluftsfönster med innanfönster och träspröjsad ytterbåge på södra väggen samt läktarens tvåluftsfönster med träspröjs i yttre bågen, har de övriga innanfönster på gångjärn och blyinfattat, klart, antikglas, i ytterbågarna. Fönsterbågarna är täckmålade i ljust grå kulör. Fönsterbänkarna är slätputsade och målade med en halvmatt färg i vit kulör. Två sexluftsfönster på norra sidan. Två sexluftsfönster och ett mindre enluftsfönster på södra sidan. Ett segmentformat tvåluftsfönster mot väster, i höjd med läktaren.

TAK - Välvt, flackt, brädtak med rund avslutning i koret. Brädorna är av varierande längder och bredder och delvis topp- och rotlagda. Valvets runda avslutning i koret är indelat i 11 sektioner och uppbyggt av kortare brädor. Taket är bemålat med motiv av Johannes Dürcks, 1770, vilket konserverats och kompletterats av Erik Sköld 1940. Målningarna utefter långsidorna, mot takfoten, utgörs av bibliska motiv och symboler, medan de centrala delarna är bemålade med gråvita molnformationer med små änglahuvuden. Taklisten härrör från 1940 och tandsnittslisten fick sin nuvarande färgsättning 1989.

LÄKTARUNDERBYGGNADER - Saknas

KOR

GOLV - Tegel lika långhus, men i fiskbensmönster, förlängt ca 1 m mot väster 1989. Ett stegs förhöjning mellan långhus och kor samt ett stegs förhöjning framför altaret.

VÄGG - Lika långhus.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Se långhus.

FÖNSTER - Se långhus.

TAK - Lika långhus. Motivet över altarskåpet utgörs av guds allseende öga.

FAST INREDNING

ALTARE - Altare med kalkstenskiva på toppen, fundamentet murat och putsat lika vägg samt avfärgat i vit kulör. På altaret står altarskåpet.

ALTARUPPSATS - Altarskåp från 1520. Försågs under 1600-talets mitt med ett målat överstycke och snidade sidostycken. Altarskåpets nuvarande målning är i huvudsak gråblå samt röd med förgyllda detaljer och härstammar från 1769.

ALTARRING - Altarring med färgsättning, fördjupat knäfall, nya postament och nytt tyg från 1989.

PREDIKSTOL - Predikstolen är från 1600-talet. Baldakinen är av yngre datum. På trappbarriären finns rundbågeformade spegelfyllningar med bilder av Jesus och de fyra evangelisterna. Predikstolens och baldakinens färgsättning går i blått, ramverk, med röda och förgyllda lister samt ljusgrått på kolonner m.m.

BÄNKINREDNING - Bänkkvarterens fram- och bakskärmar, i anslutning till gången mellan vapenhus och sakristia, härrör från kyrkan och återmonterades 1940. Deras gråblå marmorering härstammar från tiden före nedläggningen. Speglarna var tidigare ljust röda. Dessa skärmarnas färgsättning och dekorering var vägledande vid restaureringen 1940 och 1989. Övriga ytor fick ny färgsättning 1989. Elektrisk värme monterad under bänkarna. BRUDBÄNK, vars ryggbräda härrör från 1756, medan övrigt tillverkat 1940 efter ett foto av den ursprungliga brudbänken. Står mot norra väggen. Rödbrun kulör med draperimålning på ryggbrädan i vitt och med gula tofsband.

ORGEL - Orgel med fasad från 1975 tillverkad vid Tostareds orgelfabrik. Fasaden har ockragula fyllningar och rött listverk. Sidostyckena är täckmålade i grå kulör.

LÄKTARE - Läktartrappa av trä, inbyggd och placerad i sydvästra hörnet. 12 st fyrkantiga pelare med kannelerade kapitäl bär läktaren. Täckmålade i ljusgrå kulör med kapitäl i rött och blått. Läktargolvet utgörs av ett smalt, spontat trägolv i Ö-V riktning. Klarlackat. Förvaringsskåp, på norra och södra sidan, med släta sidor i ljusgrå kulör med markerade hörn. Överstycke i blå kulör och dörrar, 3 st, lika dörr från läktartrappa. LÄKTARBARRIÄREN återmonterades i kyrkan 1940. Dess målning härrör från 1770 och under denna målning finns en äldre från 1709 med apostlamotiv. Enligt uppgift är nuvarande målning från 1600-talet och ingen vet hur gammal den underliggande, partiellt framtagna målningen (1989) är. Apostlabilder och Kristus. Ramverk i blå kulör, överliggare i rött.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Dopfunten är en avgjutning av kyrkans medeltida, vilken finns placerad på Statens historiska museum, Stockholm. Runt fundament och cuppa. Står nedanför predikstolen i söder.

NUMMERTAVLA - 2 st nummertavlor. Den på södra sidan härrör från gamla kyrkan, den på norra är en kopia. Svart botten och ramar i svart, mörkgrönt och förgyllning.