Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VIMMERBY FRÖDINGE 59:1 - husnr 1, FRÖDINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FRÖDINGE KYRKA (akt.)
2004-09-16
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE INTERIÖR BESKRIVNING - Timmerväggarna är invändigt blottade och stöttas av stående följare. Kring fönster och fasta inventarier finns dekorationsmålningar framförallt i form av draperier. Kyrkorummet täcks av ett plant innertak bemålat med bildfält föreställande bibliska motiv omgivet av en kraftfull akantusslinga. Den slutna bänkinredningen är målad i grått, blått och rödrosa. Predikstol och altaruppsats med barockens och renässansens stildrag. Läktarbröstning och orgelfasad är utförda i nyklassicistiskt formspråk. Även vapenhus och sakristian är rikt dekorationsmålade.

LÅNGHUSET - Fernissat trägolv. Timmerväggarna stöttas av stående följare, somliga illusoriskt målade för att likna pilastrar. Bröstning täckmålad i ljust grå oljefärg. Kring fönsterna och predikstolen draperimålningar med band och tofsar utförd i limfärg och äggtempera i blåa och gula toner mot en i övrigt vit bakgrund. En girlangbård med blommor och blad finns i väggarnas övre del samt en målad takbård i stil med takmålningen. Det plana innertaket täcker hela kyrkorummet och bär en rik bemålning utförd med temperafärg och limfärg. I centrum finns en framställning av Yttersta domen inom ett åttkantigt fält. I takets ytterkanter finns ytterligare bildframställningar av bibliska scener, t ex Den barmhärtige samariten, Utdrivandet ur lustagården och Jesu dop mellan en böljande akantusornamentik bland vilken svävar basunblåsande änglar med språkband. Måleriet utfört av Hans Brachwagen. Fönster av trä med karm, foder och spröjsar laserade och täckmålad i ljust rött. Ljuskronor av mässing respektive järn och trä samt vägglampetter av trä. Gångmattor i blå kulör. BÄNKINREDNINGEN är sluten mot mittgången och öppen mot sidogångarna i norr och söder. Bänkarnas längd är varierad p g a kyrkorummets kantiga form. I liv med läktaren finns en öppning mellan bänkarna som skapar en gång via vilken man når sidogångarna. Bänkarnas ramverk och mellanstycken är laserade i ljust grått, speglarna marmorerade i gråblått, spegellisten laserad i rödrosa, krönlisten laserad i mörkt grått och sockeln täckmålad i mörkt grått. Mot långhusets väggar är gavlarna endast laserade i gråbrunt, liksom bänkarnas insida. PREDIKSTOLEN av trä utfördes 1626 för St:a Gertruds kyrka i Västervik och installerades i Frödinge kyrka 1744. Rak, sexkantig korg med apostlar i friskulptur i alla hörn och evangelister i rundbågade fält däremellan, samt fält med förgylld text. Ljudtaket är också sexkantigt och rymmer även det skulpturer och textfält. Färgskalan går i huvudsakligen i rött, blått, gult och guld. Bakstycke med portträtt av Martin Luther. Trappa och dörr från koret är senare tillkomna. PSALMNUMMERTAVLOR med förgylld ram. Trappa till läktaren i norr. Mindre läktarunderbyggnad med förråd i söder samt hängare för kläder. Pardörr mot vapenhuset klädd med profilerad panel i geometriskt mönster, laserade i gråbrunt. LÄKTAREN stöder på fyra par fyrsidiga och kannelerade pelare täckmålade i ljust grått och guld. Läktarbröstning täckmålad i ljust grått med förgyllda lister. Skyddsräcke av järn, gråmålat. Lösa stolar. Vägglampetter av trä. ORGELHUSET är laserat i ljustgrått med vissa fält utförda täckmålat i blått samt förgyllda dekorelement b l a i form av en centralt placerad lyra.
KORET - Tak, väggar och fönster lika långhuset. Obehandlat trägolv äldre än övriga kyrkans. Kraftig dörr av svartmålat järn till sakristian i norr, dörr till koringången i söder. KORBÄNKAR i en rad mot väggen i norr och söder, i utförande lika långhusets. ALTARRINGEN är femsidig med ramverk och speglar marmorerade i brunt, spegellister i rött, vitt och blått samt överliggare laserad i mörkt grått. Knäfallet klätt med blå sammet. Golvet innanför altarringen upphöjt ett steg jämfört med koret. ALTARET av trä, täckmålat grått. ALTARUPPSATS i flera våningar byggt på arkitektoniska och skulpturala element efter förebild i renässansens och barockens Italien. Altaruppsatsen framställer Kristus på korset, Nedtagandet från korset och Kristi uppstigande ur graven omgivet av korintiska kolonner, skulpturer, akantusornamentik och dekorationsmålade ytor. Färgskalan går i huvudsakligen i rött, blått, grönt och guld. Förfärdigad 1745 av Anders Dahlström, Döderhult. På norra väggen ett triumfkrucifix av gotiskt snitt, som härstammar från den gamla kyrkan. DOPFUNT av klarlackad furu med gulddekor tillkommen 1958. En ljuskrona av mässing samt spotlights.
SAKRISTIAN - Golv av obehandlat trä, tre steg lägre än korets. Väggar och tak putsade och avfärgade i vitt. Tunnvälvt tak. Draperimålningar kring dörröppning och en av två fönsteröppningar. Fönster av trä, täckmålade i grått med likaledes gråmålade järngaller. Skåp infällt i norra väggen med lucka av trä. Textilförvaringsskåp i klarlackad furu. Två väggarmaturer av glas och mässing. Svartmålad järndörr till koret. Stol och bord i barock samt förvaring av äldre och nyare inventarier.
VAPENHUSET - Golv av fernissat trä. Ramp från dörren mot kyrkorummet för handikappanpassning klädd med grå gångmatta. Väggar av liggande timmer målat lika kyrkorummet med draperimålningar kring fönster- och dörröppningar. Fönster med träspröjsar täckmålade i rött, liksom järngaller. Plant innertak dekorationsmålat av Carsten Stockman 1757 med en sol som centerparti omgiven av akantusrankor. Ytterdörr täckmålad grå, dörr till kyrkorum laserad i gråbrunt. Vägglampetter av trä. Väggfasta bänkar i norr och söder. Bokbord. Mot östra väggen uppsatt dekorationsmålat timmer från den gamla kyrkan.
ÖVRIGT- Några vapensköldar från 1600- och 1700-talen hängde fram till 1877 i kyrkan, då de deponerades till Kalmar läns museum.

Information inlagd i samband med inventering 2004 utförd av Kalmar läns museum på uppdrag av Linköpings stift.