Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VIMMERBY LOCKNEVI 1:2 - husnr 2, LOCKNEVI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LOCKNEVI KYRKA (akt.)
2004-09-15
Interiörbeskrivning
Långhuset är treskeppigt. Mittskeppet har ett tunnvalvstak medan sidoskeppen har plana tak. Materialet är pärlspont som laserats i gulbrun färg med bruna täcklister. Taket bärs upp av täckmålade pelare i två bruna nyanser med och kapitäl med blå och gula detaljer. Taklisterna är profilerade och täckmålade i brunt. Väggarna är slätputsade, avfärgade i vitt och med sex rundbågiga fönster. Bänkarna med nygotiska gavlar är öppna och indelade i fyra kvarter. Gavlarna har dekorationer av typiskt nygotiskt snitt. Golvet är i långhuset belagt med fernissat trägolv och i koret med kalksten. Långhuset, bänkkvarteren och koret är i samma nivå medan absiden är upphöjd med två trappsteg i kalksten. Orgeln och predikstolen överfördes från 1700-tals kyrkan medan läktare och altare tillverkades för den nya kyrkan.
Golven i långhuset är belagda med gröna gångmattor medan sidogångarna har gråa mattor. Över bänkraderna hänger sex äldre ljuskronor. På de slätputsade vita väggarna i norr och söder är en vitmålad trähylla monterad över radiatorerna. På varje långsida finns sex rundbågiga fönster. Dörrarna mot vapenhusets och långhusets vindfång är av trä och laserade i brun färg med vita spegellister. BÄNKARNA har bruna laserade ryggstöd i pärlspont medan sitsar och gavlar är av fernissad ek med sparsam dekor i nygotisk stil och målade i blått och guld. Sittdynorna är klädda med brun textil. LÄKTAREN i väster bärs upp av sex pelare i ljusbrun lasyr. Läktarens undersida är klädd med pärlspont och har synliga bjälkar i brun lasyr. Läktarbröstningens ram och dockor är gjorda i fernissad ek. Mitt fram hänger en träskulptur i form av en förgylld sol på ett blått tygstycke. Detta hålls upp av två trumpetblåsande förgyllda änglar. Enligt fotografier ska denna uppsättning tidigare hängt i 1700-tals kyrkan och under senare år hängts upp i kyrkan. Trägolvet, som sluttar svagt mot läktarbarriären, har en brun matta. Bänkraderna på södra delen av läktaren har samma utformning som långhusets bänkar men de är kortare. På den norra sidan saknas bänkar. ORGELN byggdes 1886 för den gamla kyrkan. Den är försedd med ryggpositiv och fasaden är målad i grönt och guld.PREDIKSTOLEN är tillverkad 1660 och överförd från den gamla kyrkan. Den är placerad mitt i det norra bänkkvarterets främre rader med en trappa från koret. Till formen är den åttkantig och pryds med bilder av apostlarna och vridna, marmorerade pelare och kolonner. BEGRAVNINGSVAPEN finns tre stycken i kyrkan. Två av dem är placerade i långhuset. På höger sida om södra portalen hänger ett begravningsvapen över Stephan Klingspor, 1690-1766. Till höger om den norra portalen finns ett begravningsvapen över Joachim von Stegelinge 1647-1716.
Koret följer långhusets väggar och avslutas med en smalare, flersidig absid vars tak bildar ett kryssvalv. Mellan absiden och koret finns en målad takfris som följer valvet. Enligt äldre fotografier fanns tidigare bänkar i koret. När dessa togs bort har inte gått att få fram. Två av fönstren är utformade som långhusets fönster medan två av de tre fönstren i absiden har färgade glasrutor. Det tredje fönstret rakt bakom altaret utgör en del av ALTARUPPSATSEN med motivet Jesus som herde i målat glas. Fönstret är tillverkat av Stockholms glasmåleri. Glasen är infattade i blyspröjsar. ALTARET består av ett fristående bord av fernissad ek som är placerat på ett podium, täckt av en grå textilmatta. Podiet är upphöjt ett steg. ALTARRINGEN är halvrund och öppen mot öster. Ramverk och dockor är av fernissad ek och knäfallet är klätt med ljust gulbrunt skinn. DOPFUNTEN är från medeltid och har överförts från den gamla kyrkan. Den är troligen tillverkad av en gotländskmästare som hette Sighraf och materialet är gotländsk sandsten. Den var ursprungligen placerad i framför altarringen men står idag vid absidens södra vägg. KORORGELN är placerad vid korets sydöstra vägg. Den inköptes 1998 av Kalmar Domkyrka. BEGRAVNINGSVAPEN över Adam von Stegelinge hänger över sakristians dörr. Vid korets södra vägg är också altaret och altaruppsatsen från 1700-tals kyrkan placerat. Uppsatsen donerades år 1700 av godset Lidhems ägare Joachim von Stegelinge och hans hustru Christina Güldenadler. Altartavlan föreställer frälsaren på korset och altaruppsaten är skulpterad i trä, målad, marmorerad och förgylld. Färgerna är blå, grå och röd.
Sakristian ligger under koret i markplan. Den nås via en trappa från korets norra sida. Sakristian är åttkantigt till formen. Här finns skåp för textilförvaring, skrivbord m.m. I taket är ett parti med takmålningar från 1700-tals kyrkan infällt. I markplanet finns en enkel ytterdörr. Innanför sakristian finns toalett, ett rum med utslagsvask m.m. samt trappan ner till pannrummet som är beläget i källaren. Tornet har ungefär fem våningar. På andra våningen i ett utrymme bakom läktaren förvaras en del äldre skåp. Storklockan i tornet är gjuten av Magnus Hultman i Norrköping 1726 medan lillklockan är gjuten 1782. En del skador på putsen kunde noteras i tornet. Dessa kan härledas till de problem med fukt som kyrkan dragits med sedan den byggdes. Vapenhuset har kalkstensgolv. Väggarna är klädda med träskivor målade i två gråa nyanser som delas av en mörkare bröstningslist. Taket är klätt med träskivor målade i ljust grått och med lister i form av en stjärna vid takbelysningens upphängning. Fönsterna är lika långhusets. Dörrarna mot långhuset är målade med genomsynlig grågrön lasyr medan ytterdörrarna är av klarlackerad ek med ett snidat stjärnmönster. Under trappan till läktaren är en skrubb inredd för städutrustning och elcentral. Under läktaren finns två inmurade gravhällar i långhusets västra vägg, en i norr och en i söder. På långhusets norra vägg finns serie av porträtt målade på trä. Dessa bör ha överförts från 1700-tals kyrkan.
Beskrivning av interiören kompletterad vid inventering 2004 utförd av Kalmar läns museum på uppdrag av Linköpings stift.