Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VIMMERBY VI 92:1 - husnr 1, SÖDRA VI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÖDRA VI KYRKA (akt.)
2006-05-20
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är rektangulärt med ett fullbrett kor. Det är ljust och luftigt. Väggarna är putsade och avfärgade i vitt. Taket är ett trätunnvalv målat i ljust grått. Runt hela kyrkorummet finns en taklist med dekormåleri i rött, svart och vitt. Fönsteröppningarna är stickbågiga och stora. Färgsättningen domineras av olika gråa nyanser. Bänkinredningen är sluten och uppdelad i två kvarter.

Långhuset har ett trägolv som strukits med vittonad lasyr och klarlackats. I bänkkvarteren är golvet något högre än i gångarna. Gångarna har mattor av grön textil. Över bänkraderna hänger fyra ljuskronor och över mittgången en. På långhusets väggar i norr och söder finns fem stora lampetter på var sida. Utmed långhusets väggar i norr, väster och söder är bänkdörrar från kyrkans tillblivelsetid placerades som en panel. Dörrarna är målade i blått och rött med ett dekorativt blomstermåleri i speglarna. De nuvarande BÄNKARNA tillkom vid renoveringen 1955. De är slutna och ordnade i två kvarter. Sittbänkarna är laserade i en ljust brungrå ton. På utsidan är både dörrar och mellanstycken försedda med speglar som laserats de förstnämnda i gråvita kulörer och de sistnämnda i svart. Ramverket är laserat i rödbrunt med lister i rött, gult, grönt, vitt och grått. Krönlisten är målad i mörkt grått. PREDIKSTOLEN på norra långhusväggen är tillverkad av en okänd mästare 1706-09. Den är rikt dekorerad med sniderier t.ex. apostlafigurerna som placerats i speglar, och målad främst i rött, blått och marmoreringar i grå och gröna toner. En av apostlafigurerna, närmast sakristian, ska vara från ett medeltida altarskåp som såldes en tid efter att kyrkan stod klar. Till predikstolen kommer man via en trappa från sakristian.LÄKTAREN bärs upp av tolv pelare målade i grått med förgyllda detaljer. Läktarbarriären är även den målad i grå nyanser med förgyllda detaljer. På läktaren finns gradänger i norr och söder. Bänkarna är dock borta och ersatta av lösa stolar. Läktaren nås vis två trappor från långhuset. ORGEL byggdes ursprungligen 1788 av orgelmästaren Per Schörlin. Ett nytt orgelverk tillverkades 1970 av orgelbyggaren Bruno Christensen. Delar av Schörlins orgel ska ingå i det nya verket. Orgelfasaden ritades av Olof Tempelman 1787 och är målad i grått med förgyllda detaljer. Uppställda i långhuset finns också två medeltida träskulpturer. Skulpturen utmed långhusets norra vägg föreställer S:t Maria och utmed den södra S:t Olof. Intill skulpturerna på respektive långhusvägg finns också två tavlor av Jonas Berggren. I norr föreställande Kristi uppståndelse och i söder den korsfäste Kristus.

Koret har tak, väggar och taklist lika långhuset. Golvet är upphöjt ett steg jämfört med långhuset men belagt med samma typ av trägolv. Två stickbågiga fönster med antikglas samt ett runt fönster med glasmosaik över altaruppsatsen släpper in ljus. ALTARUPPSATSEN inklusive altartavlan tillverkades 1757 av bildhuggaren Jonas Berggren och skänktes till kyrkan av C. F. Pechlin. Det fristående altarborde tillkom vid renoveringen på 1950-talet. ALTARRINGEN tillverkades 1994 med den altarring som fanns i kyrkan fram till 1907 som förebild. KORBÄNKARNA ska liksom bänkinredningen i övrigt ha varit ombyggd under en tid men återställdes till ursprungligt utseende vid renoveringen 1955. Bänkdörrarna är original. DOPFUNTEN av sten skänktes 1957 av södra Vi kyrkliga söndagsskola till minne av kyrkans 200-års jubileum.

Sakristian har väggar och golv lika kyrkorummet. Taket är ett obehandlat trätak. Stickbågiga fönster i norr och öster. Ingången i väster från kyrkogården har dörr av trä behandlad med genomsynlig brun lasyr. Även dörren till koret är behandlad med brun lasyr. I sakristian finns arbetsplatser med bord och stolar, skåp för förvaring bl.a. textilförvaring. I öster finns ett altare. Från sakristian leder en trappa till predikstolen. Ingången är markerad med en svartmålad järndörr som härrör från den gamla kyrkan.

Vapenhusets väggar är slätputsade och avfärgade i vitt. Taket är klätt med obehandlat trä och golvet belagt med kalksten. Ytterdörrarna är täckmålade i grått och övriga dörrar klarlackade. Fönster i norr och söder är stickbågiga. På den norra väggen hänger en kalkstenshäll över pastor Laurentius Malm död 1749 och hans maka Anna Aschebom död 1723. I vapenhuset finns också handikapptoalett.

Tornet har flera våningsplan. På det första förvaras inventarier från Djursdala kyrka och på det andra inventarier från Södra Vi kyrka. Klockorna hänger i den nedre lanterninen. Storklockan är från 1698 och lillklockan från 1873. Den övre lanterninen har åtta öppningsbara luckor. Från en av tornkammarna leder en dörr till långhusets vind. Här kan man se bemålade brädor som troligen kommer från den gamla kyrkan.