Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GISLAVED NORRA VALDSHULT 1:32 - husnr 1, VALDSHULTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VALDSHULTS KYRKA (akt.)
2004-12-06
Interiörbeskrivning
VALDSHULTS KYRKA - Träkyrkan från 1905 består av långhus med smalare rakt kor i söder, sakristia öster om detta och vapenhus i norr. Interiören har kvar sin ursprungliga prägel av schweizerstil med rika trädetaljer och en kontrastrik men mjuk färgsättning.
LÅNGHUS - Det rektangulära långhuset har ingång i norr via vapenhuset och tre axlar med fönstergrupper. I norr är över porten en orgelläktare. Bänkkvarteren inramas av mittgång och sidogångar, samt en öppen yta framför koret. Över kvarteren hänger fyra mässingskronor. Framför koret är i väster predikstol, tramporgel och ambo (i med inredningen harmoniserande färgsättning) samt i öster piano i ljust trä och dopfunt.
GOLV - Golvet består av fernissade furubräder. I det sydöstra hörnet är kvadratiska plattor av slipad, grå kalksten.
VÄGG - Nederst är en hög golvlist med profilerad kant. Mellan denna och fönstren är en bröstning med stående pärlspont som avslutas upptill med en bred odekorerad list, vilken hänger samman med fönstrens foder. Väggarna är där ovan klädda med liggande pärlspont. Panelen är målad med en ljus grågrön färg. Mellan de tre fönstergrupperna på varje långsida samt i hörnen är mörkgrå lisener med fasade hörn, på vilka stödben från taket går ned. Genom två av dessa löper grå dragjärn. In mot koret samt tornet ovan läktaren är öppningar med tresidiga krön, omgivna av grönbruna profilerade lister. Under fönstren sitter ljust grågröna radiatorer. Vid kor och under läktare sitter mässingslampetter från 1955. Öster om koröppningen hänger några träskulpturer. Invid dessa hänger i koröppningen en vridbar nummertavla. Vid två lisener sitter högtalare i ljust trä. Invid den sydöstra fönstergruppen sitter en mässingsrelief av da Vincis Nattvarden.
PORT - Porten är en rak, ljusgrå pardörr med helfranska fyllningar, sannolikt från 1955. Det profilerade fodret bär samma färg som väggarna.
FÖNSTER - Fönstren sitter i grupper om tre. De har vinkelbrutna krön och enkla, öppningsbara innanlufter från 1900-talets mitt. Lufterna har sju rutor var. Bågar och spröjs är av vitt trä. De breda oprofilerade fodren har samma färg som väggarna.
TAK - Det ursprungliga tredingstaket har öppen takstol. Sparrar, hanbjälkar, snedsträvor och tassar har fasade hörn. Enbart sparrarna mellan fönstergrupperna och i hörnen har tassar samt stödben i form av snedsträvor. Tassarna avslutas med en knopp och har diamantrustik på fogen med snedsträvorna. Övriga sparrar vilar på räfflade konsoler med bas som bär diamantrustik. Mellan sparrarna är längsgående pärlspont. Taklisten är utformad som ett tandsnitt. Allt är målat med en mörk blågrön färg. Under läktaren är ljusgrå pärlspont och bjälkar med fasade hörn.
KOR - Det rakslutna koret har en liten hall med sakristidörr i öster samt fönster i söder och väster. I nordväst är en sentida predikstolstrappa av fernissad furu med träräcke i grågrön lasyr. Över koret hänger två smärre mässingskronor.
GOLV - Som långhus, fast fyra trappsteg högre och sentida. Inom altarringen är heltäckningsmatta.
VÄGG - Som långhus, fast målat med en grönbrun färg, som kontrasterar mot långhuset. I sakristihallen är färgsättningen samma som i långhuset.
INNERDÖRR - Den raka och ursprungliga sakristidörren är grå med halvfranska fyllningar och sentida lås samt handtag. Fodret är profilerat och målat i samma färg som långhusväggarna.
FÖNSTER - Altarväggen domineras av en trefönstergrupp, arrangerad kring altaruppsatsen. Det mellersta fönstret är högre, men allt utom dess krönparti döljs av en vinkelbruten gråmålad skärm med halvfranska fyllningar. Fönstren har vinkelbrutna krön och enkla sentida lufter med patinerat antikglas i blyspröjs. Bågarna är av vitmålat trä och det breda oprofilerade fodret ljusgrått. I väster är två kopplade fönster med vinkelbrutna krön. Lufterna är av samma slag som i långhuset, fast med sju rutor och ej öppningsbara. Fodret är av samma slag som ovan.
TAK - Som långhus, fast utan tassar och stödben. I sakristihallen är taket plant och klätt med ljust grågrön pärlspont.
FAST INREDNING
ALTARE - Det väggfasta altaret av trä är ursprungligt. Det bär stående, vita fyllningar med förgyllda lister i grått ramverk med krönande arkitrav.
ALTARUPPSATS - Den ursprungliga altaruppsatsen utgörs av ett träkors i vitt och guld med fyllningar och profilerade ändar. Det står på en predella med Kristusmonogram mot grå botten, vilket inramas av konsoler som bär en tempelgavel.
ALTARRING - Den ursprungliga halvrunda altarringen står ett litet stycke från väggen. Den utgörs av en vinkelbruten arkad som bärs av svarvade dockor, målat i vitt och guld. I svicklarna är grå fyllningar och på baksidan grå träfiberskivor från 1955. Vid ändarna är fyrkantiga poster med profilerade krön. Knäfall och armstöd är stoppade samt klädda med guldtyg.
BÄNKINREDNING - Den ursprungliga öppna bänkinredningen består av elva rader i väster och öster. Mot koret är skärmar med stående vinkelbrutna fyllningar. Ryggarna är lutande och har två hyllor samt krokar på baksidan. På sitsarna ligger lösa dynor och under dem sitter radiatorer. De rikt utformade gavlarna har vinkelbrutna krön med inskurna blomornament samt hålkälsprofil ned mot sitsen, vilket avslutas med en volut. Bänkar och skärmar bär i sin helhet en rödbrun strukturmålning.
PREDIKSTOL - Predikstolen är ett karaktäristiskt bildhuggeriarbete av Jonas Ullberg från Velinga, tillverkat 1718 i barock. Korgen är femsidig och vilar på en sentida åttakantig grön fot. Korgens sidor har rundbågsfyllningar med skildringar av Kristus och evangelisterna i halvskulptur. I svicklarna är blomsterdekor. Hörnen markeras av vridna kolonetter med kompositakapitäl. På basens gesims är kartuscher med figurernas namn. Entablementet bär genombruten akantusdekor och på krönet samtida bokstöd samt timglas. Det sexkantiga ljudtaket har på undersidan en kupol med svävande duva. På sidorna står kartuscher med genombruten akantus och på hörnen sitter små änglar. Den restaurerade bemålningen på predikstol och ljudtak härrör sannolikt från 1769 och utfördes av Sven Nilsson Morin. Färgskalan domineras av blågrönt, benvitt och tidstypisk "pantermålning" med svarta fläckar på orange botten.
ORGEL - Orgeln består av en manual, pedal och åtta stämmor. Den byggdes 1907 av C A Härngren i Lidköping. Spelbordet är fristående och vänt mot söder. Fasaden utgörs av tre rundbågiga pipfält, varav det mellersta är större, med flankerande pilastrar och krönande vimperger med krabbor och trepassblinderingar. Bemålningen går helt i vitt och guld.
LÄKTARE - Den ursprungliga läktaren bärs av åtta bjälkar med kontursågade ändar, vilka vilar på en tvärbjälke, som i sin tur bärs av två pelare med kontursågade snedsträvor och svarvade mellanstycken. Alla bjälkar har fasade hörn och grönbrun bemålning. Bröstet utgörs av en arkad i överrensstämmelse med altarringen, fast med små tärningskapitäl. Den avdelas av fyra poster med fasade hörn och profilerade krön. Bemålningen är som på altarringen. Golvet är klätt med heltäckningsmatta och i söder är två korta bänkrader.
SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Den kraftiga sandstensdopfunten är huggen i ett stycke. Fot och cuppa är runda med rak profil. Foten är något smalare och avslutas mot cuppan med vulst och hålkäl. Dopfunten saknar uttömningshål och torde kunna dateras till 1200-talets andra hälft.
NUMMERTAVLOR - Nummertavlan från 1905 är svart och rektangulär. Det grå ramverket har räfflade pilastrar och konsoler samt profilerad gesims. Listerna är förgyllda. I vapenhuset står en nummertavla från 1700-talet med svarvad fot och rundbågskrön med målad ängel.
TRÄSKULPTUR - Från senmedeltid finns ett realistiskt krucifix med inskription från 1700-talet. De betydligt enklare halvskulpturerna av evangelisterna torde vara från 1700-talet. Bemålningen på dem alla är sannolikt från denna tid.
PREDIKSTOLSDÖRR - Från predikstolstrappan hör en rak dörr från 1718 med fyllningar som bär en redogörelse över "Trappa eller väg till det eviga livet" samt Jonas Ullbergs signatur och en inskription över 1769 års bemålning med Sven Nilsson Morins initialer. Dörren förefaller ej ha varit övermålad.
SAKRISTIA - Den rektangulära sakristian har ytterport i norr, kordörr i väster och fönster i söder, med skrivbord framför. I sydväst är en mindre skrudkammare från 1955. Från taket hänger en mässingskrona.
GOLV - Golvet är klätt med heltäckningsmatta.
VÄGG - Som långhus. I väster är söder om kordörren en rak öppning med draperi in till skrudkammaren. Dörren är nedtagen.
PORT - Ytterporten är av samma slag som kordörren.
INNERDÖRR - Se kor.
FÖNSTER - Se exteriör. Foder som långhus.
TAK - Som långhus, fast valmat åt öster och utan tassar och stödben. Bemålningen är rödbrun.
VAPENHUS - Det kvadratiska vapenhuset har vindfång från 1955 i norr med elcentral i väster och förråd i öster. I söder är långhusport, i väster fönster och i öster trappa från 1955 med ledstång, båda av fernissad furu. Mot trappan är en mellanvägg. I väster står kapphängare av obehandlad furu och sockenkista.
GOLV - Som långhus.
VÄGG - Som långhus. I öster hänger två svarta trätavlor från 1769 med vit inskription, den ena ett epitafium över Lars Bjugg och hans son Hans, båda komministrar och den andra en Series pastorum. Sannolikt är de utförda av Sven Nilsson Morin. I väster sitter ett skåp med den gamla predikstolsporten och några med blomsterdekor bemålade bräder från gamla kyrkan samt en nummertavla.
PORT - Mellan vindfång och vapenhus är en ursprunglig, parställd balansdörr med helfranska fyllningar. Dörrhalvornas övre hälft är genombruten och glasad med spetsbågig träspröjsning. Handtagen är ursprungliga och portens bemålning grå.
INNERDÖRRAR - Dörrarna till förråd och elcentral är från 1955 och har halvfranska fyllningar och rakt krön.
FÖNSTER - Som sakristia.
TAK - Det plana taket är klätt med ljust grågrön pärlspont.
TORN -
VÅNING 1 - Bottenvåningen utgörs av vapenhuset.
VÅNING 2 - I söder är hela våningen öppen in mot läktaren, där orgeln är placerad. I väster, norr och öster är fönster. Mot trappuppgången i öster är en skärm av stående grå pärlspont och post med fasade hörn och profilerat krön. I nordväst är ett inklätt och isolerat trapphus med en ursprunglig och obehandlad trätrappa. Golvet består av fernissade furubräder. Väggarna är klädda med grå pärlspont, vilken nedtill är stående och upptill liggande. Den stadgande stolpkonstruktionen är delvis synlig. Taket är plant och klätt med grå pärlspont.
VÅNING 3 - Allt trä i klockvåningen är obehandlat. Klockstolen är till stor del sentida och i denna hänger två klockor. Lillklockan är gjuten 1670. Storklockan göts 1523 av Ulf Sonnasson i Skänninge. På byglarna finns mansansikten och på ena sidan en Mariabild med Jesusbarnet. Klockan bär såväl inskription med fraktur som rundstavsdekor. Klockan är mycket filad med anledning av att kyrkmalm tillskrevs magiska egenskaper och gärna användes i folklig läkekonst. Båda klockorna har elringning. Klockvåningens golv består av ursprungliga bräder. Väggarna visar den bara timmerstommen och stolpverket med krysstag. Framför ljudgluggarna är ursprungliga luckor med pärlspont. I norr är en ursprunglig trätrappa med räcke. Kring klockstolens övre del är en avsats med ursprungliga krysstagsräcken. Stegar leder upp i huv och lanternin, vilka båda bär hantverkarsignaturer på brädfodringen.