Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ANEBY LOMMARYD 5:1 - husnr 1, LOMMARYDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LOMMARYDS KYRKA (akt.)
2004-06-09
Interiörbeskrivning
Invändigt är väggar och kryssvalv målade i vitt, svagt brutet mot grått. Väggar, valv, valvribbor och murpelare är allt målat i samma ljusa nyans. Mittgången i långhus, kor, och korsmitt är lagt med rött tegel med flatsidan upp och genomgående fogar, under orgelläktaren i förband, och i korsarmarmarna är det klätt med linoleummattor. Golvet i bänkkvarteren har troligen kvar det ursprungliga brädgolvet under de nuvarande linoleummattorna, vapenhuset är lagt med röda granithällar.

Den norra korsarmen är inredd till lillkyrka med lösa stolar och ett eget altare och ambo. Kapellet skiljs åt från övrig kyrkorummet med en glasvägg. Den södra korsarmen har inretts till sakristia, samtalsrum/kapell samt ekonomiutrymmen och toaletter. Läktaren i den södra korsarmen revs under 1950-talet medan den över kapellet i norra korsarmen är kvar i ursprungligt skick, om än ommålad.

Långhuset har ett bänkkvarter på vardera sida om mittgången, med bänkar i rött och enkla gavelstycken tillkomna i samband med renoveringen på 1950-talet. Koret har ett fristående mittplacerat altarbord av tegel och en stenskiva från den medeltida kyrkan, korväggen är putsad och över det igensatta mittfönstret på korets östra vägg är har murats in fem stiliserade rosor i mosaik. Rosorna symboliserar Jesu fem sår på korset, och är troligen utförda av Erik Lundberg. Under denna utsmyckning är iordningställt ett skåp för liggande förvaring av textilier.

Predikstolen är ett av få tillvaratagna inredningsdelar från den gamla kyrkan och står i hörnet av långhuset och södra korsarmen, snidad av grännamästaren A Ekeberg 1734. Läktarbröstningen i norra korsarmen och i väst är ursprunglig från 1894, målade i ljust gult med grå marmorering över fyrpassblinderingar i trä. Orgeln är tillverkad av Åkerman & Lund 1894 och alltså samtida med kyrkan. En renovering av orgeln ägde rum 1955 och en översyn gjordes även 1991. Dopfunten, liksom tre processionskrucifix, kommer från den medeltida kyrkan. Dopfunten är från början av 1200-talet med figurer uthuggna i hög relief på cuppans sidor av stor konstnärlig och hantverksmässig kvalitet.