Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ EDSHULT 2:1 - husnr 1, EDSHULTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EDSHULTS KYRKA (akt.)
2004-06-30
Interiörbeskrivning
Invändigt har kyrkan ett vapenhus mot väster följt av långhus och kor, en ”lillkyrka” är sedan 1950-talet inordnad bakom storkyrkans kor. Mot öster ligger sakristian vilken är avdelad i sakristia och ett förrum i anslutning till entrédörren. Vapenhusets golv är belagt med kalkstenplattor och väggarna är slätputsade med vit avfärgning, taket utgörs av ett obehandlat brädtak.

Fönstren har rundbågform med en tät indelning, spröjsning med träspröjs. Entréporten samt innerdörrarna till kyrkorummet består av panelklädda bräddörrar. Fönster- och dörrsnickerierna är målade i en grå kulör. Från vapenhuset leder en underbyggd trappa upp till tornkammaren och tornet. Under trappan är elcentralen inrymd, skivväggarna är vitmålade.

I långhuset och koret ligger trägolv. Väggarna är slätputsade med vitavfärgning och taket är tunnvält och slätputsat med vit avfärgning. Fönstren är rundbågformiga med blyspröjsade ytterbågar och helglasade innerbågar. Fönstersnickerierna är målade i en grå kulör. Dörrarna är panelklädda bräddörrar, dörrarna mot vapenhuset är målade i en grå kulör och de mot öster är målade i vitt. Dörrarna mot öster är krönta av triangulära överstycken som bärs av pilastrar, målade i vitt med förgylld ornamentik.

Bakom den nuvarande korväggen är sedan 1950-talet en tvärställd ”lillkyrka” inordnad. Golvet där består av ett trägolv, väggarna är slätputsade med vit avfärgning. Taket är tunnvälvt, slätputsat med vit avfärgning. fönstret mot söder har samma utformning som de i långhuset, rundbågform och blyspröjsning. Mot norr är lillkyrkans kor förlagt och där är ett rundfönster insatt mot kyrkorummet, exteriört är den rundbågformade fönsteröppningen bevarad. Mot öster sitter två panelklädda bräddörrar med gråmålade snickerier, den södra dörren är utförd med överljus. En av dörrarna leder till ett förrum innan sakristian tar vid. Förrummets golv är belagt med kalkstensplattor. Väggarna är vitputsade och taket är ett obehandlat brädtak.

Sakristian har ett trägolv, slätputsade väggar med vitavfärgning och ett brädtak med samma utförande som förrummet. Sakristians dörrar är panelklädda bräddörrar och fönsteröppningarna är rektangulära och gråmålade. Mellan ytter- och innerbågarna sitter järngaller.

I storkyrkan finns sedan kyrkorummets förkortades på 1950-talet två bänkkvarter. Bänkinredningen är sluten och hållen i en grå färgskala. Sockel och överliggare är målade i en mörk kulör medan bänksidornas ramverk har en ljusare kulör med marmorerade fyllningar. Orgelläktaren är sluten och målad i grått med listverk och ornament i guld. Läktaren bärs av mörkgråmålade kolonner med förgyllning i kapitälen. Det finns ingen läktarunderbyggnad utan orgelläktaren nås via två öppna trappor i väster. Orgeln har en klassicistisk utformning och är målade i grått med listverk och ornamentik i guld. Altaret är utfört av trä med hög altarprydnad i form av altartavla inramad med klassicerande omfattning. Altarrundeln är sluten målad i grå nyanser och förgyllda listverk. predikstolen är monterad vid den norra väggen och har en rund korg utan ljudtak. Utformningen är klassicerande och färgsättningen är densamma som präglar kyrkorummet - grått och guld. I koret finns två korbänkar med samma utformning som den övriga bänkinredningen, det finns även en äldre brudstol uppställd i koret. Brudstolen har en rik, kulört bemålning. Dopfunten är från 1600-talet och är utförd av mässing. I kyrkorummet finns också en äldre kamin bevarad. Kaminen sattes in 1954 och fungerade för kyrkans uppvärmning fram till 1970-talet då elektrisk värme installerades. Kaminen hämtades från Höreda kyrka.

I lillkyrkan finns två bänkkvarter som med en semisluten form utan dörrar. Bänkinredningen är laserade i rött och blått. Mot söder är en kororgel uppställd. Orgeln har en tämligen enkel utformning med profilerad krönlist och förgylld ornamentik, färgsättningen går i grått. Mot väster är en predikstol uppsatt vid den östra väggen. Predikstolens utformning följer samma stil som bänkinredningen. Altaret är utfört av trä på vilket ett altarskåp härrörande från 1500-talet står. Altarringen är sluten och målad i gult och rödrosa.