Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ KYRKAN 1 - husnr 1, EKSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EKSJÖ KYRKA (akt.)
2004-08-30
Interiörbeskrivning
Eksjö kyrka är en enskeppig salkyrka med latinsk korsplan, rakslutet kor i öster och sakristia i absidformad utbyggnad. Kyrkan har tunnvälvt tak som ursprungligen var klätt med pärlspontspanel. Vid en modernisering av värmeanläggningen 1911 som hade sotat väggar och tak, anlitade man även konservator Allan Norblad för att sätta upp epitafier, bänkgavlar och andra sparade delar från gamla kyrkan. Norblad drog upp riktlinjerna för en större renovering och delvis omgestaltning. Pärlspontspanelen i taket putsades över och taket försågs med gipsstuckatur efter nybarockt mönster, pelarna skräddes enligt förebild från gamla kyrkans pelare, och de vita väggarna marmorerades. Syftet var att kyrkans interiör stilmässigt skulle närma sig den äldre kyrkan samtidigt som kyrkan fick en mer monumental verkan genom marmorering och stuckatur.

Kyrkans nuvarande utseende går i stort tillbaka till renoveringen 1942-43 ledd av Kurt von Schmalensee. Även här var den gamla kyrkans karaktär vägledande, och syftet var att de bevarade barockinventarierna bättre skulle framträda i kyrkorummet. De tre fönsteröppningarna med glasmåleri i koret murades igen och putsades över, altarringen kläddes med panel och i bänkkvarteren ändades de gotiserande gavelstyckena till enkla spegelfält med raka överstycken. I samma förenklande syfte kläddes även läktarnas undertak med träfiberskivor.
Efter den senaste renoveringen som var klar 2001 är dagens kyrkorum ett resultat av flera olika renoveringsepoker. Dessa sammanhålls av en harmonisk färgskala och en strävan efter en stilistisk samstämmighet som det ursprungliga kyrkorummet i viss mån saknade, och redan tidigt valde man att anknyta tillbaka till den rivna barockkyrkan. Altaruppsatsen och predikstolen från 1698 av mästaren Anders Ekeberg har konserverats vid flera tillfällen. Den nuvarande, mer barocktrogna, färgskalan från restaureringen 1943, är mjukare och harmonierar bättre med väggarnas marmorering än de underliggande färglagren. Bevarade från gamla barockkyrkan är även t ex två epitafier (av samme Ekeberg respektive J Künkel som målade det gamla brädtaket), musicerande änglafigurer under läktarna, några huvudbaner etc. Vid renovering 2001 flyttades norra korsarmens kapell till södra korsarmen med altare och träkrucifix från 1971 av skulptören Bertil Ågren. Vid denna plats står även kyrkans kalkstensdopfunt från 1659. Altarringen öppnades upp och balusterdockorna togs fram igen.
Kyrkans stora orgel härrör också från den tidigare kyrkan. Orgelfasaden gjordes av J Wistenius omkring 1760, och fick 1867 ett orgelverk av bröderna Nordström. Nordströmorgelns orgelverk byggdes om 1939, och 1967 fick den ett helt nytt orgelverk och ryggpositiv byggd av Olof Hammarberg.