Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ ÅKERSLUND 1 - husnr 1, SANKT LARS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

SANKT LARS KAPELL (akt.)
2004-08-30
Interiörbeskrivning
Invändigt präglas kapellet av få och enkla naturmaterial. Kapellsalen är enskeppig med ett rakslutet kor i norr. Invändigt är väggarna murade liknande som exteriören, dvs rött flammigt husabytegel i munkförband med springande kopp. Taket är klätt med rödbrunt laserad furu och bärs upp av spantliknande takstolar bestående av ekklädda limträbalkar. Dessa är vitkalkade liksom all övriga träinredning - läktarbröstning, fönster, stolar, dörrar. De ursprungliga träspånsarmaturerna, liksom sjögrässitsarna på stolarna, var en del av denna enhetliga materialbehandling som nu bytts ut mot glas och mässingsarmatur respektive textilstoppning. Golvet är lagt med grå kalksten.

Altaret utgörs av ett enkelt bord i grå hunnebostrandsgranit, släthuggen och polerad i kanterna. Altarväggen är en naturstensmosaik av konstnär Sune Rooth, som också gjort altarbordet framför och kristusfiguren i förgylld koppar på altarväggen. Vid östra väggen i koret finns en glasmålning av konstnärinnan Julia Lüning, föreställande livsträdet med bibelcitat. Glasmålningen består av hugget färgat glas inmurat med cementfogar som utfördes av N P Ringströms AB. Fönstret har direkt varit förebild för kormattan som utfördes av textilkonstnärinnan Ing-Mi Vannerus-Rydgarn och skänktes till kapellet 1978. Golvljusstakarna i klassiserande stil är utförda under 1980-talet.
Orgeln är byggd av den danska orgelfirman Bruno Christensen & Sønner ApS i Tinglev i Danmark och ersatte en Mårtenssonorgel som såldes till Haurida kyrka.

Sidobyggnaden med sakristia, kapprum och toaletter utmed en korridor ligger som "klostergång" i förhållande till kyrkorummet. Denna del var under 1990-talet föremål för en smärre invändig ombyggnad.