Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRANÅS ADELÖVS KYRKA 1:1 - husnr 1, ADELÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ADELÖVS KYRKA (akt.)
2006-02-28
Interiörbeskrivning
Kyrkans huvudingång är i väster och åtskiljs från kyrkorummet genom först ett vindfång och därefter en förhall. Vapenhus i sedvanlig mening saknas, förhallen är istället tillkommen som en följd av läktarunderbyggnaderna från 1928. Kyrkorummet är uppdelat i fyra bänkkvarter, samt två korbänkar längs långsidorna i koret i öster. De två främsta bänkraderna längst fram har tagits bort och lämnat plats för utvidgning av koret. Koret präglas annars av altarpredikstolen i mitten framför en tunnvälvd nisch. Bakom altarpredikstolen ligger sakristian i tornets bottenvåning, med uppgång till torn och vind, samt även direkt utgång till kyrkogården i söder.

Interiören är nyklassicistiskt enkel och tydlig, med altarpredikstolen i korets mitt som ett naturligt blickfång. Färgsättningen hålls i ljusgrönt med gråa nyanser i listverk och detaljer. Väggar är vitkalkade, bänkkvarteren har marmorerade gavlar och dörrar i gröna toner, liksom läktarbröstning och kolonner till orgelläktaren. Altarrundeln med balusterdockor är marmorerad i brunrött. Det tunnvälvda och pärlspontsinklädda taket är målat i grön, laserande färg. Golvet är lagt med smala golvtiljor av furu eller gran.

Senare tiders dekorering av kyrkorummet med äldre inventarier står delvis i kontrast till det nyklassiskt enkelt inredda kyrkorummet, men berättar samtidigt om tiden före den nuvarande kyrkan. På södra långhusväggen monterades 1951 den gamla predikstolen och idag är det nästan uteslutande den som används. Predikstolen är från 1696, utförd av Christian Wilhelm Fabritius. På norra sidan står på motsvarande plats den gamla altaruppsatsen från 1731 av Anders Ekbergh. I norra dörröppningen, som varit igensatt sedan 1951, står en medeltida polykrom madonnaskulptur från 1500-talet och ovanför den hänger framför lunettfönstret ett triumfkrucifix från 1500, monterat på en senare sköld. Dopfunten i koret i form av ett snäckskal i mässing är från 1927. Altarpredikstol, altarrundel, korbänkar är i ursprungligt skick – bortsett från delvis ny färgsättning.

Orgeln är tillverkad 1879 av Carl Elfström i Ljungby, efter ritningar av A Törnquist på Överintendentsämbetet. Orgelfasaden är relativt väl bevarad men orgelverket är nytt, tillverkat av Hammarbergs orgelbyggeri 1985. På orgelläktaren finns också två skåp för liggande förvaring av textilier.

Utrymmen under orgelläktaren är modernt inredda, med bevarade golvtiljor från 1900-talet och takpanel av äldre kilsågade brädor. Sakristian har samma takpanel och golvmaterial, samt slätputsade vita väggar.