Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖCKERÖ HÖNÖ 35:1 - husnr 1A, HÖNÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÖNÖ KYRKA (akt.)
2004-05-19
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är hållet i en enkel med samtidigt historiemedveten stil, där altaruppsats och predikstol utgör de viktiga blickfången, vilka båda tillsammans med den kraftiga taklisten ger interiören ett drag av barock.

KORET är något smalare än långhuset, rakt avslutat, och med ett korgolv som är ett steg högre än i långhuset. Sakristia finns på korets norrsida.

GOLVET är belagt med ekparkett, troligen från 1980-talet. VÄGGARNA är klädda med släta skivor, målade i ljust beigerosa, med en bröstning av spårade träskivor inne i bänkkvarteren, målade i en något mörkare nyans. TAKET är ett välvt brädtak, lägre i koret. Taket är ljust blåmålat. I mötet mellan tak och vägg en kraftig profilerad taklist, marmorerad i rött.

INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt en enklare och mindre ingång i långhusets sydöstra hörn. Spegeldörrar med en större fyllning, målade i grått. Ingång till sakristian på korets norrsida, av samma utseende. I sydväst dessutom två paneldörrar, målade som väggarna i övrigt, som leder till församlingshemmet. FÖNSTREN är höga spröjsade träfönster med rundad överdel, kopplade, vitmålade. Fönstren har tonade antikglas. Fönstren är från byggnadstiden.

SAKRISTIA - På korets norrsida, samtida med kyrkan. Yngre inredning.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Enkel interiör, med golv av plastmatta med trämönster, väggar och tak klädda med släta skivor målade i gulvitt respektive vitt. Trappa till läktaren i väster, dörrar till kyrksalen i öster respektive församlingshemmet i söder. Dörrarna är spegeldörrar med en enda stor spegel, och är det enda som är från byggnadstiden. Ytterdörrens insida slät, av ek. Modern.

INREDNING från byggnadstiden, om inget annat anges:

ALTARE - Invid östra korväggen. Rektangulärt bord av trä med breda fyllningar på sidorna, ljust gråmarmorerat.

ALTARUPPSATS - Altaruppsats av skulpterat trä, placerad på altarets bakkant mot östra korväggen. Tillverkad i en utpräglat barockinspirerad stil. HUVUDMOTIVET är en centralt placerad Kristusskulptur. Denna flankeras av två målningar (nattvarden respektive Kristi uppståndelse), med kolonner mellan, och en tredje målning är placerad rakt ovanför skulpturen (en Kristusbild). Allt inom ett skulpterat och blåmarmorerat ramverk, med förgyllda ornament. Ritad av Sigfrid Ericsson, tillverkad av J. Björk, Göteborg och med målningar av Christian Lundstedt, Göteborg. 1934.
ALTARRING - Sluten rektangulär med avfasade hörn. Av trä med smala svarvade dockor och fyllningar i hörnen. Gråmarmorerad. Överliggare och knäfall klädda rött tyg.
PREDIKSTOL - Placerad på norrsidan, med ingång från sakristian. Består av korg, ljudtak och trappa, samt en draperimålning på väggen. Allt utfört i en utpräglat barockinspirerad stil. KORGEN är åttkantig och har evangelistmålningar samt en Kristusbild i sidornas spegelfält, vilka är halvrunt avslutade såväl uppåt som neråt. I korgens hörn smala kolonnetter, och med en profilerad överkantslist. Målad i blågrå kulrörer och marmoreringar, samt med förgyllda lister och dekorationer. LJUDTAKET har en profilerad kantlist och genombrutna hängande ornament, och kröns av en kraftig lanternin med kupoltak. TRAPPANS räcke är indelat i speglar, gråmarmorerade. Ritad av Sigfrid Ericsson, tillverkad av J. Björk, Göteborg och med målningar av Christian Lundstedt, Göteborg 1934.

DOPFUNT - Placerad på korets sydsida, på en dopplats med ett enklare "dopaltare" av trä på väggen, uppburet av konsoler. Svart kvadratisk fot, fyrsidigt skaft med skulpterade änglahuvuden, och en bredare tolvkantig rundad cuppa. Allt grönmarmorerat, med ljusare änglahuvuden. Tillverkad efter ritningar av Sigfrid Ericson 1932.
BÄNKINREDNING - I två öppna kvarter utmed långväggarna. Rektangulära bänkgavlar med smala utanpåliggande fyllningar, gråmarmorerade på en i övrigt ljust grön bänkinredning. Inga bänkskärmar mot koret, sannolikt har någon eller några bänkar tagits bort längst fram.
LÄKTARE - Läktaren är placerad i tornets andra våning, med en vid rundbågig öppning mot kyrkorummet. Läktarbröstningen skjuter ut i kyrkorummet endast någon meter. Läktarbröstningen indelad i speglar, gråmarmorerade, i övrigt målad i ljusgrått med rödbrun överliggare.
ORGEL - Modernt orgelhus, asymmetriskt placerat på norrsidan. Enkelt utformad fasad med synliga pipor men utan övriga dekorationer.
NUMMERTAVLOR - En, placerad framför södra bänkkvarteret, sittande på järnkonsol i väggen. Vit rektangulär och spetsigt avslutad siffertavla inom en enkel ram, grågrön på sidorna och förgylld på ovansidan.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner, gjutna vid Götaverken 1933.