Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖCKERÖ ÖCKERÖ 2:638 - husnr 1, ÖCKERÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖCKERÖ KYRKA (akt.)
2002-11-14
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är relativt stort, ljust men samtidigt också stämningsfullt genom de varma färgtonerna och genom det bemålade taket. KORET är femsidigt och smalare än långhuset, skilt från detta genom en hög spetsbågig tvåsprångig slätputsad korbåge, med textband (LOFVEN GUD I HANS HELGEDOM. Ps 150:1). Korgolvet är ett steg högre än långhusets. Under läktaren i väster är rum inbyggda, med sakristia på norrsidan och kapprum på sydsidan.

GOLVET är i bänkarna ett lackat trägolv, övrigt golv består av grå klinkerplattor i två nyanser (en ljusare och en mörkare). I koret gråfärgade klinkerplattor av samma typ som i långhuset och innanför altarringen lackerat trägolv.
VÄGGARNA är slätputsade, svagt rosatonade och med en dekorativ färgbård i brösthöjd och runt fönsteröppningar. Dekorbården kantas av ett smalt, ljust rostbrunt färgband. TAKET är ett spetsbågigt välvt brädklätt innertak. Taket är täckt med målningar. Över koret ett putsat ribbvalv, med muralmålningar: Tre ovala medaljonger med frälsaren i mitten. MÅLNINGARNA i långhustaket är utförda av Kristian Lundstedt 1943 och innehåller flera bibelscener sammanflätade med ymniga bladverk. I östra delen av taket ett uppståndelsemotiv, i västra delen en paradisframställning.

INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt mitt på södra och norra långsidorna. Dessutom mindre sidodörrar på ömse sidor om koret. Från vapenhuset leder modernt utformade rektangulära gråmålade spegeldörrar med fyra fyllningar vardera, vilka är kantade med guldfärg. De övriga är spegeldörrar med äldre utformning.

FÖNSTREN är höga spetsbågiga spröjsade träfönster, målade i vitt. Korfönstren har glasmålningar i blyspröjsverk, mörkt polykroma bilder som föreställer Petri fiskafänge tillsammans med bilder från det bohuslänska fisket.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Under läktaren i väster, byggd 1974. På sydsidan ett kapprum, med samma material som i anslutande vapenhus. Eftersom dörren mellan vapenhus och kyrkorum sitter en bit in under läktaren, så är kapprummet förbundet med vapenhuset. På norrsidan finns SAKRISTIAN, vilken i sin tur är uppdelad i två rum. Sakristian nås från kyrkorummet. Interiören i sakristian är delvis densamma som i kyrkorummet (de murade väggarna), men i övrigt är det vitmålad träpanel på väggarna och tak med vitmålade skivor. Textilförvaringen är i form av en skåpsinredning, delvis med glasdörr, som samtidigt utgör mellanvägg mellan de två rummen. Ett före detta fönster har delvis byggts om till en ytterdörr.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv av grå klinkerplattor av samma typ som i långhuset, vitputsade väggar och ett vitmålat tak. Modern trätrappa till läktaren på sydsidan. Ytterportarna är moderna, gråmålade med fyra speglar vardera. Fyllningarnas kanter är guldmålade. Spetsbågiga, spröjsade och vitmålade träfönster. RUMMET EN TRAPPA UPP är liksom två våningar ovanför inredda på 1970-talet. En modern spiraltrappa leder upp genom våningarna.

SAKRISTIA - Finns idag inbyggd under läktaren. Den ursprungliga sakristian ligger norr om koret, fungerar idag som samtalsrum. Golv och väggar som i långhuset, vita skivor i taket. Dörrarna är av äldre typ. Motsvarande utrymme på korets sydsida är förråd, med enklare inredning.

INREDNING
ALTARE - Modernt fristående, rektangulärt bord av trä med sidorna klädda med speglar i ramverk, målat i ljust brunrosa likt träinredningen i övrigt. Det är dock inte fristående på det sättet att man kan stå vänd mot församlingen.
ALTARUPPSATS - Krucifix av skulpterat trä vid altarets bakkant. Brunmålad torso med förgyllningar på kors och andra detaljer.
ALTARRING - Öppen tresidig av trä med fyllningar. Målad i ljust brunrosa, med målade sädeskärvar och druvklasar i fyllningarna, mot mörkröd och blå bottnar. Överliggare och knäfall klädda i rött tyg.
DOPFUNT - Placerad vid ett enklare dopaltare framför södra bänkkvarteret. Av grå sandsten, cylindrisk med smalare skaft. Cuppans sidor har tre reliefer med figurer och inskriptioner: Dopet, frälsningen, fördrivandet ur lustgården. Huggen av Arvid Bryth 1949. Funten ritad av Axel Forssén
PREDIKSTOL - Vid norra långväggen vid koret, bestående av trappa med barriär, korg och ljudtak, av trä med enkla profileringar. En rak trappbarriär leder upp till predikstolen, med blåmålade lister och grå sida med tre kyrkohistoriska figurer målade mot grått: S:t Olof, Olaus Petri och Schartau. Femsidig korg på en egentligen åttasidig grundplan, målad i ljusbrun ådring kring evangelistfyllningar i gråbrunt mot blekgrönt; förgyllt tandsnitt under blåmålad överliggare. Vilar på en enkel blåmålad fot. Blåmålat ryggstycke inom grå, laserad brädram. Kraftigt profilerat ljudtak, blå- och gråmålat med stående skulpterad kant i förgyllning; förgyllt latinskt kors på kupol. Hängande förgylld duva, yngre än predikstolen. Tillverkad 1943 efter ritningar av Axel Forssén.
BÄNKINREDNING - I fyra öppna kvarter, fristående från väggarna. Bänkskärmar mot kor och sidogångar, målade i ljust brunrosa toner med rektangulära fyllningar. Profilerade gavlar, målade i samma kulörer med galler i nederdelen och litet förgyllt ornament i överdelen. Stoppade säten med rödbrunt tyg.
NUMMERTAVLA - Söder om koröppningen, invid dopaltaret, står en fristående rektangulär nummertavla på en kraftig träfot. Tavlan är grå med förgylld ram och foten är marmorerad och med förgyllda ornament på fotplattan. På norra långväggen sitter en enkel rektangulär av trä, vitmålad med svarta siffror.
LÄKTARE - I väster, vilande på sex fyrkantiga trästolpar vid framkanten, målade i brunrosa och med förgyllningar. Läktarbarriären har raka sidopartier och ett utskjutande konvext mittparti; målad i blågrönt och brunt med figurativa målningar i polykromt utförande. Målningarna är utförda av Kristian Lundstedt och föreställer gammaltestamentliga scener.
ORGEL - Modern orgelfasad (endast pipor) på ett något äldre underrede. Orgeln byggd av Hammarbergs orgelbyggeri.
ÄLDRE ALTARTAVLA - Ingen vid altaret, men kyrkans äldre altarmålning från 1906 av Alf Gullbring hänger i kapprummet. Oljemålning på duk med korsfästelsescen, inom snidad gråmålad och förgylld träram, med barockinspirerade ornament och änglahuvuden.