Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGÄLV NORRMANNEBO 2:20 - husnr 1, NORRMANNEBO KAPELL (ROMELANDA KAPELL)

 Byggnad - Beskrivning

NORRMANNEBO KAPELL (ROMELANDA KAPELL) (akt.)
2003-06-30
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är utformat som en mindre barockkyrka, med ett smalare kor täckt av ett murat valvtak, och med ett tredelat välvt trätak över kyrkorummet. Snickeriinredningen har många drag lånade från barock, dock utförda på ett något stiliserat och förenklat sätt. Koret skiljs från långhuset genom en korbåge, med ett målat textband över: "Kommen till mig, I alle, som arbeten och ären betungade, och jag vill vederkvicka eder. Mattheus Ev. 11:28". Dopfunten är placerad på sydsidan, i långhusets främre del. Här finns i östra långhusväggen en liten rundbågig nisch med en skiva i, och som fungerar som ett slags dopaltare. Kyrkorummet har en god akustik.
GOLVET är av trä, täckt med gråmålad masonit, två trappsteg högre i koret. VÄGGARNA är slätputsade och målade i gråvitt. TAKET är brädklätt och välvt, i form av ett tunnvalv med treklöverformad genomskärning. Nere vid taklisten är ytterligare en välvning, som gör att det sammanlagt finns fem välvningar i taket. Taket är gråmålat. En smal profilerad taklist, målad i ljust rödbrunt, skiljer tak och vägg. Tvärs över kyrkorummet går i den översta och mittersta välvningen flera tvärbjälkar. Den främre av dessa, vilken ligger dikt an mot kormuren, har illusionsmålningar i form av ett antal kvadratiska träskärningar. Ovanför denna bjälke finns på väggen en muralmålning föreställande ett kors med knäböjande änglar på ömse sidor. Målningen utförd av Theodor Wallström 1919, konserverad 1969 av Thorbjörn Engblad. KORTAKET är ett murat stjärnvalv, målat i grått.
INGÅNG till kyrkorummet sker från vapenhuset, men det finns också en ingång i långhusets östra hörn. Alla kyrkans innerdörrar är spegeldörrar, med ljust gråvita speglar, omgivna av en mörkgrå rand och med mellangrått ramträ. Dörrarnas spegelfält har former som är hämtade från barockdörrar. Detta är konsekvent genomfört på alla dörrar, samtidigt som varje dörr har en egen utformning och därför inte är helt lik någon annan dörr. Dörrarna från byggnadstiden, utom huvudingångens ytterdörr, som är bytt i sen tid, samt dörrarna till de utrymmen som inreddes i vapenhuset 1988. FÖNSTREN i kyrkorummet är halvhöga rundbågiga spröjsade träfönster, målade i grått. Fönstren är från byggnadstiden och har enkla bågar med dubbel glasning. I koret finns ett mindre rundbågigt fönster av motsvarande typ, ovanför predikstolen sitter i en rund fönsternisch ett fyrpassformat fönster, och på ömse sidor om orgelhuset leder två små rundbågiga fönster in ljus även till läktaren.
VAPENHUS - Under läktaren i sydväst, med trappa upp till läktaren på sydsidan. Inredning i samma stil och utförande som i kyrkorummet, kompletterat med biutrymmen 1988. SAKRISTIA - På korets norrsida, med inredning från byggnadstiden i samma utförande som i kyrkorummet, kompletterad med skåp senare. Ett mindre rundbågigt fönster på nordöstväggen leder in ljus i rummet.

INREDNING:

ALTARE - Mot östväggen i koret. Av trä, med sidorna indelade i speglar, och med förgyllda ornament på hörn och vid framsidans överkant. Målat i grå nyanser och förgyllda lister.

ALTARRING - Löper från vägg till vägg i koret. Den har ett rundat mittparti och raka grindar närmast väggarna. Mittpartiet har svarvade balusterdockor, marmorerade i grått och med förgyllningar. Grindarna är slutna och har ett plattskuret barockmotiv i relief. Överliggare och knäfallsbräda klädda med guldfärgat tyg. Ringen slutes vid nord och sydväggen med dörrar med ornamentik i plattskärning.

ALTARUPPSATS - Altaruppsats av snidat, målat och förgyllt trä, placerat på altarets bakkant. En underdel med ett enkelt spegelfält och förgyllda voluter längst ut bär upp altaruppsatsens huvudparti, som är indelat i tre fält. I mittfältet en oljemålning på trä, med en Kristusframställning, och i sidofälten bibelspråk. De tre fälten i ett brunmålat ramverk med gråmålade profilerade lister över och under, samt några förgyllda ornament. Altaruppsatsen kröns av ett stort snidat och förgyllt överstycke, med bladverk och västmotiv. Från byggnadstiden, med målningar av Theodor Wallström. Konserverad 1969 av Thorbjörn Engblad.

PREDIKSTOL - Placerad på norrsidan, med ljus från ett fyrpassforamt fönster strax ovanför. Består av korg och trappa. KORGEN är åttkantig, med kraftiga över- och underkantslister. Överkantslisten dessutom med tunnare förgyllda lister på. På korgens sidor rektangulära fält med målningar av de fyra evangelisterna. TRAPPAN nås från sakristian, och har en barriär med en kraftig överkantslist och med sidan indelad i blå spegelfält. Hela predikstolen målad i rödbrunt med grå och gröna lister och marmoreringar. Från byggnadstiden. Evangelistmålningarna av Theodor Wallström 1919. Konserverad 1969 av Thorbjörn Engblad.

BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i två kvarter; bänkarna placerade intill långväggarna, målade i rostbrunt och grått. Släta bänkgavlar med endast en enkel skräning vid överkanten. Bänkskärmarna mot koret är indelade i spegelfält, vilka är marmorerade i ljusgrått. Bänkarnas insidor målade i rödbrun lasering. Från byggnadstiden.

LÄKTARE - Läktaren bärs upp av två barockinspirerade kolonner, enkelt gråmarmorerade. Läktarbröstningen är indelad i tre större spegelfält, marmorerade i ljusare grått, omgivna av lister och ramverk i olika grå nyanser samt ljust brunrött. Från byggnadstiden Två bärande väggar som bär upp tornet står på ömse sidor om orgeln, vilket samtidigt skapar ett rum kring denna.

ORGEL - Modernt orgelhus av obehandlat trä, samtida med orgelverket. Byggd 1978 av Magnussons orgelbyggeri. Orgelfasaden är stram och enkel, och man ser nerifrån kyrkorummet fasadens pipor, grupperade i tre grupper.

NUMMERTAVLOR - Nummertavla på östväggen invid predikstolen. Vit rektangulär siffertavla, omgiven av en förgylld ram, krönt av en dekor i form av en lyra och kvistar av akantus.

DOPFUNT - Fyrkantig med smalare fot, och försedd med lock. Av gråmålat trä med förgyllda lister. Från byggnadstiden.

KLOCKOR - Klockan är gjuten av K G Bergholz klockgjuteri 1919.