Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ORUST FLATÖ 3:23 - husnr 1, FLATÖNS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

FLATÖNS KAPELL (akt.)
2002-12-10
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är relativt litet men upplevs ändå som öppet och rymligt. KORET är rakt avslutat och har ingen särskild avgränsning mot långhuset, annat än att korgolvet är ett steg högre. Orgelläktare i väster (egentligen sydöst). Vapenhus inrymt under läktaren. Från vapenhuset trappa till orgelläktaren. Under trappan ett förrådsutrymme.

GOLVET är ett lackat trägolv. VÄGGARNA är klädda med slät panel, ljust gråmålade. Inne i bänkkvarteren är en mörkare gråblå bröstning målad. TAKET är ett välvt brädklätt innertak med synliga takbjälkar, likadant i koret. Taket är målat i en medelmörkt gråblå ton. Kraftig profilerad och brunmålad taklist.

INGÅNGAR: Mot vapenhus finns en dubbel fyllningsdörr med en större spegel i vardera dörren. Dörrarna är målade gråblå på ramverket och har en marmorering på ljusare blå botten i fyllningarna. En dörr till sakristian, med samma utseende.

FÖNSTREN är höga och förhållandevis smala, med välvd överdel. Korspost och småspröjsade fönsterbågar. Fönsterfodren och karmen med korsposten är målade gråblå och fönsterbågarna ljusgrå. Två runda fönster med spröjsar i ekerform finns också ovanför läktaren.

VAPENHUS -under läktaren. Invid vapenhuset finns också toalett, två mindre förråd samt trappa upp till läktaren. Golv och väggar som i långhus, tak av slät panel av samma typ som på väggarna, ljust gråmålad. Fyra innerdörrar av samma utseende som i långhuset, dock utan marmorering i fyllningarna. Ytterportens insida ser likadan ut som övriga innerdörrar.

SAKRISTIA - i väster (sydväst) med ingång från koret. Golvet täckt med heltäckningsmatta, väggar som långhus, tak och dörrar som i vapenhuset. Ett fönster med mittpost och småspröjsade fönsterbågar, målat likt fönstren i långhuset. Enkel skåpsinredning, delvis från byggnadstiden och delvis från 1960-talet.

INREDNING:

ALTARE - Av trä invid korväggen, ramverk med fyllningar. Ljust gråmålat med marmorering i fyllningarna.
ALTARUPPSATS - Arkitektoniskt uppbyggd altaruppsats. HUVUDMOTIVET är en målning, föreställande Kristus går på vattnet. Målningen flankeras av två korintiska kolonner. Dessa bär upp ett kraftigt entablement, på vilket sitter två trumpetblåsande änglar (putti) och på dess mitt står ett krucifix. På sidorna om altartavlan står skulpturer föreställande Tron och Hoppet. Från kyrkans byggnadstid, efter ritningar av kyrkans arkitekt och med målning av Bill Skogman.
ALTARRING - Rundad med svarvade balusterdockor vilka är vitmålade med gråblå ådring. Altarringen ansluter till väggen.
DOPFUNT - I koret, tillverkat av ek, ej målad, med plats för dopskål. Sexkantig med genombruten balusterformig fot. Tillverkat 1953 av Lars Jansson, Kårehogen.
PREDIKSTOL - Vid korets västvägg, strax framför det västra bänkkvarteret. Består av korg, trappa med barriär och ljudtak, allt i barockstil och ritat av Sigfrid Ericsson 1928. Korgen har en åttasidig plan, och sidor med ramverk och fyllningar. I korgens hörn sitter kolonnetter som till synes bär upp överliggaren. Trappbarriären har likadana fyllningar. Predikstol och trappbarriär vitmålad med marmoreringar. Ljudtak med profilerad gesims, och krönt av genombrutna snickeridekorationer i volutform, vilka bär upp en kort spira, på vilken sitter en duva.
BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i två kvarter. Sidostycken dekorerade med fältindelning. Bänkskärmarna mot koret är försedda med trägaller. Målad i blågrått med ljusa marmorerade fält i sidostyckena och rödbruna lister. Sittbrädor och ryggar laserade i gråblått. Bänkarna är från 1928.
LÄKTARE - Läktaren är egentligen placerad ovanpå vapenhuset, endast ett halvrunt mittparti skjuter ut i långhuset, stött av två runda pelare av dorisk typ. På läktaren är en modernare orgel placerad, och bakom den en inbyggnad som rymmer trappan upp till tornet.
ORGEL - Modernt orgelhus med tredelad fasad med spetsigt mittparti. I sidopartierna kopparfärgade pipor, vanliga pipor i mittpartiet. Inga dekorationer på orgelhuset, som är laserat i grön nyans. Från 1966.
NUMMERTAVLA - På korets östvägg, en svart tavla med vitmålad ram, krönt av träsnideri.