Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STENUNGSUND STENUNG 3:72 - husnr 1, STENUNGSUNDS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

STENUNGSUNDS KAPELL (akt.)
2003-10-09
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är nära nog lika brett som det är långt, och med en förhållandevis hög takvälvning. Koret är smalare än långhuset, och smalnar dessutom av åt öster, vilket gör at det ser djupare ut än vad det egentligen är. Sakristian ligger öster om koret. Orgelläktare i väster, och under läktaren finns vapenhus, läktartrappa och WC.

GOLVET i långhuset är ett lackat trägolv. Korgolvet är ett steg högre och belagt med ekparkett. VÄGGARNA är klädda med släta vitmålade träfiberskivor. TAKET är välvt i treklöverform, och klätt med likadana släta skivor som väggarna. Taket är ljust blåmålat. Profilerad taklist, marmorerad i grönt. Kortaket är ett lägre tunnvalv, till synes uppburet av smala marmorerade kolonner i korets hörn.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt i sydöst via ett invändigt vindfång på korets sydsida. Nyklassicistiskt inspirerade spegeldörrar med två fyllningar, mot vapenhuset marmorerade, vitmålad i sydöst. Ingång till sakristian på korets norrsida, innanför altarringen, med en liknande dörr. FÖNSTREN är rektangulära spröjsade träfönster, målade i vitt med grå omfattningar, och med innanfönster.
SAKRISTIA - På korets norra och östra. Moderniserad inredning, men alla innerdörrar med deras karaktäristiska utformning finns kvar.
VAPENHUS - I väster, med ett extra vindfång in mot kyrkorummet. Moderniserad inredning, men de flesta innerdörrar med deras karaktäristiska utformning finns kvar.

INREDNING:

ALTARE - Något framdraget från östra korväggen. Sidorna och framsidan indelade i spetsbågiga fält, i mitten på framsidan är ett kors inskuret. Målat i olika nyanser grått och grågrönt i marmorering. Från byggnadstiden, tillverkad av Axel Ljunggren, Ryssby.
ALTARRING - Rundad, sluten, löper mellan korest sidoväggar. Indelad i spetsbågiga fält av samma typ som på altare och predikstol. Målad som altaret. Knäfall och överliggare klädda med ockragult tyg. Från byggnadstiden, tillverkad av Axel Ljunggren, Ryssby.
ALTARUPPSATS - Placerad på östra korväggen. Av skulpterat och målat trä, en relief föreställande Kristus med upplyfta händer. Mindre flyglar med relief av Den helige ande i from av en duva samt nattvardskalk, och texten "Jag är sanningen, vägen och livet". Tillverkad av Viking Lanje, Halmstad 1971.
PREDIKSTOL - Placerad på väggen på norrsidan om koröppningen, med ingång från sakristian. Åttkantig korg, med spetsbågiga fält på sidorna. Hela korgen marmorerad i imitation av olikfärgade marmorsorter i rött, rödbrunt samt grönt. Från byggnadstiden, tillverkad av Axel Ljunggren, Ryssby.
DOPFUNT - Söder om koret. Av skulpterad ek. Åttkantig profilerad fot och skaft, prytt med blomsterdekoration i högrelief. Tillverkad av skulptören Valfrid Andersson, Timmerås, Forshälla. 1926.
BÄNKINREDNING - Öppna kvarter utmed långväggarna. Gavlar och bänkskärmar dekorerade med en enkel fältindelning med olika färgnyanser i brunt och grågrönt. Bänkarna invändigt ljusbruna med grågröna bokbrädor. Från byggnadstiden, tillverkad av Axel Ljunggren, Ryssby.
LÄKTARE - I väster, buren av åttkantiga grönmarmorerade pelare under framkanten. Läktarbröstningen är indelade i rektangulära speglar, och målad i olika nyanser av grågrön marmorering.
ORGEL - Dörrar och snickerier av obehandlad ek, med enkel utformning utan dekorationer. Byggd av John Grönvall, 1959. Renoverad 1975..
NUMMERTAVLA - På långväggarna i öster. Svarta siffertavlor omgivna av släta grå ramar med ett enklare förgyllt krönornament. Från 1925.
KLOCKA - Gjuten av samma smälta som storklockan i Lunds Domkyrka 1925. Av M. Ohlsson i Ystad.
ÄLDRE INREDNINGSDETALJER- Den ursprungliga altarprydnaden i form av ett enkelt kors står sedan 1971 uppställt i passagen öster om koret.