Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TJÖRN KLÖVEDALS KYRKA 1:1 - husnr 1, KLÖVEDALS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KLÖVEDALS KYRKA (akt.)
2003-10-08
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är för en nyklassicistisk kyrka förhållandevis litet och intimt. Koret har tresidig avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är ett steg högre. Sakristia finns på korets norrsida.

GOLVET är ett trägolv, gråmålat i mittgång och kor, lackat i bänkkvarteren. Golvet från 1934. VÄGGARNA är slätputsade och gråvita, med en bröstning av trä inne i bänkkvarteren. TAKET är ett välvt brädtak, avvalmat över koret, och inklätt med träfiberskivor. Taket är ljust blåmålat, med en mörkblå profilerad taklist.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt mitt på södra långsidan. Spegeldörrar med tre fyllningar, gråmålade. Mot söder från byggnadstiden, till vapenhuset troligen från 1916. Dörren till sakristian en gråmålad spegeldörr, troligen från 1916. FÖNSTREN är höga rundbågiga spröjsade träfönster, målade i ljusgrått, och med innanfönster. Ytterbågarna troligen från byggnadstiden, innanfönstren yngre. I ett av ytterglasen står ristat "J M Mollberg". I korfönstren sitter tonade antikglas. Dessutom två mindre runda fönster i västra långhusväggen, vilka ger ljust till läktaren, med färgade glas i.

SAKRISTIA - På korets norrsida, byggd 1916. Enkel inredning, moderna skåp.

TORN byggt 1934, med VAPENHUS i bottenvåningen. Golv av små kalkstensplattor, gulvita putsade väggar i öster och väster samt ljust gulvita träväggar i norr mot läktartrappan och i söder mot ett förråd. Vitt putsat tak.

INREDNING:

ALTARE - Invid östra korväggen. Rektangulärt bord av trä med släta sidor i grågrön marmorering, kraftig skulpterad förgylld strålkrans framtill och skulpterad äggstav under överkanten, förgylld. Från 1847.
ALTARRING - Sluten rundad med löstagbar grind i mitten. Av trä med svarvade balusterdockor i svag grönmarmorering. Överliggare och knäfall marmorerade även de, i grått, och klädda med rött tyg. Troligen från kyrkans byggnadstid, men ombyggd 1934.
ALTARUPPSATS - Altaruppsats placerad på postament invid altarets bakkant, och mot korets östvägg. Barockarbete målat i mörkt rödbruna kulörer och marmoreringar, och med rikligt med förgyllningar. Består av en förhållandevis stor nederdel (predella), ett enklare mellanstycke och därovanför överdelen (corpus). I överdelen finns HUVUDMOTIVET, en målning föreställande Kristi korsfästelse (olja på trä), med rundbågig överdel. Den är omgiven av ett rikt skulpterat bladverk, målat och förgyllt. Överst ett vilande Guds lamm, förgyllt, och på sidorna små änglafigurer (putti). I NEDERDELEN finns en målning med tresidig överkant (olja på trä), föreställande Nattvarden. Den är omgiven av rikligt skulpterade konsoler, målade och förgyllda, och ovanpå nederdelens flanker står två större änglaskulpturer. Mellan nederdel och överdel finns ett enklare mellanstycke, med fyra mindre skulpterade konsoler placerade mot en slät yta. TILLVERKAD 1704 av Marcus Jäger d ä, och med målningar av Eric Grijs från samma år. Restaurerad 1939. Sannolikt har uppsatsen förhöjts med ett mellanstycke 1847 när den flyttades från den gamla till den nya kyrkan.
PREDIKSTOL - Vid norra väggen, bestående av korg, ljudtak och trappa. Predikstolen är målad i mörkt rödbrunt, med svart bottenfärg i speglarna och med förgyllda lister och dekorationer. KORGEN är åttkantig, med sidorna indelade i spegelfält. I speglarna, som har en svart botten, sitter förgyllda reliefer föreställande bl a lagtavlorna och Bibeln med en palmkvist. Runt speglarna förgyllda listverk, liksom på de profilerade över och underkanterna. Står på en smal profilerad fot. TRAPPAN har ett räcke med sidan indelad i speglar och listverk motsvarande korgens. LJUDTAKET är förhållandevis litet, sexkantigt, och högt placerat. Det har ett lågt kupoltak med en profilerad kant med förgyllningar. Korgen är från 1847, möjligen också ljudtaket, trappräcket modernare, troligen 1939. Nuvarande färgsättning från 1939, tidigare i vitt och guld.
DOPFUNT - Två dopfuntar finns i kyrkan. Den som idag används är tillverkad 1999 och har en rundad cuppa på ett stativ av fyra svängda och sammanfogade ben, av vilka två också omfamnar cuppan, på ett sätt som påminner om stävarna på en båt. Av obehandlad ek, ritad av Anna Erholm och tillverkad av Krister Mathiasson, båda församlingsbor. Den äldre står på korets sydsida. Av ljusgrå granit i två delar. Sjukantig med skulpterat skaft. Tillverkad på 1910-talet. Samma typ som i Tjärnö, Naverstad, Resö, Klädesholmen och Rönnäng.
BÄNKINREDNING - Öppen inredning intill väggarna. Bänkskärmar med utanpåligande speglar, gavlar med en enkel försänkning i mitten. Bänkinredningen är laserad i grågröna nyanser, och med brunsvart överliggare. Tillverkad 1934.
LÄKTARE - I väster, vilande på fyrkantiga kolonner, på ömse sidor om mittgången, marmorerade i grått. På läktarbarriären sitter sju apostlamålningar (med Kristus i mitten). Målningarna sitter inom arkadbågar, omramade av kvadratiska ramar. Målningarna med ramar kommer från den gamla kyrkan, utförda av Lars Holm 1741. Målningarna återfanns 1929 på vinden i ett boningshus, och återfördes till kyrkan där de monterades på läktaren och restaurerades. Två överblivna målningar är upphängda på västra väggen under läktaren, en smalare på norra väggen. Dessa återfanns 1947 i samma bostadshus som nämndes ovan.
ORGEL - Klassicistisk orgelfasad, tredelad med förhöjt spetsigt avslutat mittparti, målad i grått med svaga marmoreringar och skulpterade förgyllda ornament. Byggd 1870, ombyggd 1934. Nuvarande verk från 1986 av Hammarbergs orgelbyggeri, med återanvändning av en del äldre pipmaterial.
NUMMERTAVLOR- Två på korets snedväggar. Rektangulära svarta siffertavlor omgivna av släta med förgyllda ramar, och med förgyllda krönornament. Från 1934.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner, den mindre gjuten i Göteborg 1799, svetslagad 1966, den större klockan ursprungligen gjuten 1765 men omgjuten i Ystad 1947.
ÄLDRE INREDNINGSDETALJER från gamla kyrkan - Ovanför sakristiedörren sitter trappbarriären upphängd från den gamla kyrkans predikstol (av andra delar från predikstolen har tillverkats ett skåp som finns eller har funnits på en gård i Sunna, Tjörn). Inom två arkadbågar finns evangelistmålningar. 1600-talsarbeten.