Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TJÖRN KOHOLMEN 1:158 - husnr 1, KLÄDESHOLMENS KYRKA.

 Byggnad - Beskrivning

KLÄDESHOLMENS KYRKA. (akt.)
2003-10-28
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är hållet i ljusa toner, och får samtidigt färg av ljuset genom de färgade fönsterglasen. Koret har tresidig avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är ett steg högre. Korets snedväggar är med lister indelade i fält, ljusblå med grå omramningar. Bakom dessa snedväggar finns förvaring. Snedväggarnas nuvarande utformning från 1976. Sakristia finns på korets norrsida.

GOLVET är ett gråmålat trägolv i långhuset, grålaserat i koret. VÄGGARNA är slätputsade (revetering på timmerstommen) och vita, med en bröstning inne i bänkkvarteren. TAKET är ett välvt brädtak, avvalmat över koret. Taket är ljust blåmålat. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist, målad i ljusblå och grå nyanser. Två kraftiga tvärbjälkar går tvärs över kyrkorummet, vitmålade.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, genom en dubbel spegeldörr med tre fyllningar, målad i blå nyanser med förgyllda lister. Dörrarna äldre men ej ursprungliga. Dörren till sakristian, av ungefär samma ålder, är målad likadant. FÖNSTREN är rektangulära halvhöga spröjsade träfönster, målade i vit med grå omfattningar. Kopplade bågar med färgade glas i blyinfattning. Mindre rektangulära fönster finns också på långhusets västgavel, såväl över som under läktaren, med motsvarande utformning. Fönstren troligen från 1934 åt norr, yngre åt söder.

SAKRISTIA - På korets norrsida. Inredningen är från 1976.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning, med inredning huvudsakligen från 1976. Golvet är helt täckt av en matta. Väggarna är klädda med en pärlspont från tiden kring sekelskiftet, och taket klätt med en laserad modern brädpanel. Trappa till läktaren på norrsidan, av laserat trä, från 1976. Ytterporten är på insidan helt slät, modern. Fönster åt norr och söder, moderna men spröjsade. RUMMET EN TRAPPA UPP har en inredning av motsvarande utseende och ålder som i vapenhuset. Rummet är genom en vägg lucka avskiljt från tornvåningarna ovanför, vilka är helt oisolerade. Dörren in till läktaren är en kraftig plankdörr, sannolikt från byggnadstiden. På fodret ovanför dörren samt på dörren är målad text: "1872 målades denna kyrka av Nilsson Florin" med tilläggen "och 1934 av G. Ström, 1950 av H. Arvidsson".

INREDNING:

ALTARE - Placerat någon meter framför korets östvägg. Rektangulärt altarbord av trä, med släta sidor och framsidan indelad i fält, omgivna av förgyllda lister. Framsidan ljusgrönt marmorerad, med fälten målade i gråvitt och med målade förgyllda dekorationer: I mitten symbolerna för tro-hopp-kärlek tillsammans med en nattvardskalk och en Bibel, och vid sidorna Bibelhänvisningar. Mörkgrå skiva, ljusgrå sidor. Från byggnadstiden.

ALTARUPPSATS - Placerad på altarets bakkant. Förhållandevis hög, uppbyggd med arkitektoniska element, och i två våningar. Huvudsakligen målad i grått. Med röda och blå dekorationer samt förgyllningar. I UNDERDELEN är huvudmotivet en målning (olja på trä) med en korsfästelsescen, med ett textfält under. På sidorna om detta står två par smala kolonner på kraftiga socklar, och uppbärande ett kraftigt profilerat entablement, marmorerat i blått. I ÖVERDELEN är huvudmotivet en något större målning (olja på trä), föreställande den uppståndne Kristus. Målningen flankeras av två smala kolonner, vilka bär upp ytterligare ett kraftigt profilerat entablement, vilket i mitten har formen av en halvrund båge. Uppsatsen köns av en treenighetssymbol, omgiven av en enkelt figursågad strålkrans, förgylld, flankerad av två figursågade urnor. Uppsatsen är från byggnadstiden, daterad 1797 tillsammans med donatorsinitialer i nederdelen. Restaurerad 1934.
ALTARRING - Öppen rektangulär med avfasade hörn, och med golvet två steg högre innanför. Sidorna indelade i kvadratiska speglar. Altarringen är målad i ljust gråblå nyanser, med förgyllda och rödbruna lister. Överliggare och knäfall klädda i rött tyg med guldränder. Från byggnadstiden, ombyggd 1934 och 1976.
PREDIKSTOL - Placerad på norrväggen. Består av korg med en enkel trappa. Korgens sidor är släta, med smala runda kolonner i hörnen. På sidorna är målade arkadbågar i grått och guld mot blå botten, och med förgyllda stjärnor i mitten. Över och underkant enkelt profilerade, målade i rött med förgyllningar. Från byggnadstiden. Restaurerad, flyttad intill väggen och sänkt 1934.
DOPFUNT - DOPFUNT - Framför södra bänkkvarteret. Av ljusgrå granit i två delar. Sjukantig med skulpterat skaft. Tillverkad 1916. Samma typ som i Tjärnö, Naverstad, Resö, Rönnäng och Klövedal. Tillverkad hos Anton Olsson, Tanum.
BÄNKINREDNING - Två öppna kvarter intill väggarna. Bänkskärmar mot koret indelade i enkla speglar. Gavlarna har rektangulär form med armstöd, indelade i smala rektangulär fält. Bänkkvarterens utsida målade i grå nyanser. Bänkkvarterens insida målade i ljust brunrött. Bänkarna är byggda 1976.
LÄKTARE - I väster, uppburen av fyra träpelare vid mittgången, rundade med fyrkantiga baser och kapitäl. Målade ljusblått med bruna kapitäl. Taket under läktaren klätt med laserad träpanel med infälld belysning. Läktarbarriären är indelad i speglar, målade i ljusblått med förgyllda lister, och grått ramverk med profilerade över, och underkantslister. Troligen från byggnadstiden.
ORGEL - Förhållandevis liten orgelfasad, i nyklassicistisk utformning, med förhöjt mittparti. Rundbågiga pipöppningar och en i huvudsak målad dekor, i grå marmorering och med vita, röda och förgyllda dekorationer. Byggd efter 1906, ombyggd 1946. Nuvarande orgelverk från 1989, byggt av Hammarbergs orgelbyggeri.
NUMMERTAVLA - En, placerad på en profilerad ståndare framför södra bänkkvarteret. Rektangulär svart siffertavla, omgiven av figursågade vingar och krön i stil med altaruppsatsen. Ramverket målat i blått och grått. Från byggnadstiden, restaurerad 1934.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner, den mindre gjuten 1797, den större 1963.