Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TJÖRN SIBRÄCKA 1:15 - husnr 2, STENKYRKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STENKYRKA KYRKA (akt.)
2003-10-15
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är stort och ljust. Koret har tresidig avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset. På sydsidan i koret är anordnad en dopplats, med ett dopaltare och en målning ovanför. Sakristia finns på korets norrsida. Under läktaren i väster är rum inbyggda, med barnrum på sydsidan och samlingsrum på norrsidan.

GOLVET är ett vitkalkat trägolv, av yngre datum. VÄGGARNA är slätputsade och vita. TAKET är ett välvt brädtak, avvalmat i koret, klätt med vävklädda skivor. Taket är vitmålat. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist, marmorerad i gulbrunt och rött.

INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt mitt på södra långsidan. Spegeldörrar med tre respektive fyra fyllningar, målade i blått på ramverket och med vita speglar. Dörrarna troligen från 1930-talet. FÖNSTREN är höga rundbågiga spröjsade träfönster, målade i vitt, och med innanfönster. Ytterbågarna troligen 1800-tal, innanfönstren yngre.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Från 1990, med tre glasade fönster mot kyrkorummet i varje del. Mot kyrkorummet vitmålade väggar, släta, genom lister indelade i fält. Motsvarande utseende även inne i rummen.

SAKRISTIA - På korets norrsida. Nuvarande storlek från 1961. Sakristia har funnits sedan kyrkan byggdes. 1937-38 anlades ett pannrum under sakristian, och 1961 revs sakristian och ersattes av en ny ovanpå pannrummet. Yttermåtten åt väster och norr är desamma, men den är något större åt öster, samt har tunnare väggar, varför det invändiga utrymmet i sakristian nu är större. Inredningen härrör från 1961, och är enhetligt utformad, med golv av kalksten, vitputsade väggar och ett grålaserat brädtak. I en nisch i skåpsinredningen finns ett altare, med ett mycket litet fönster ovanför. Sakristians stora fönster är ett stort rundbågigt fönster som går ända ner till golvet.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv av grå klinker, vitputsade väggar och i taket vitmålade skivor. Trappa till läktaren på norrsidan, kapphyllor och förråd på sydsidan. Ytterportens insida indelad i spegelfält, målad i grått. Från byggnadstiden, övrig inredning av senare datum.

INREDNING:

ALTARE och ALTARUPPSATS - Samkomponerade med varandra. Placerade mot korets östvägg. ALTARBORDET är rektangulärt med släta sidor, och målat i ljust grått. På dess framsida finns inom en förgylld ram en stor förgylld strålkrans i relief. ALTARUPPSATSEN består av en hög rektangulär målning, flankerad av två refflade och delvis förgyllda pilastrar, vilka bär upp ett profilerat entablement, krönt av en stor förgylld strålkrans med en treenighetssymbol i mitten. På sidorna om pilastrarna lägre förgyllda reliefer föreställande lagtavlorna och Bibeln. MÅLNINGEN föreställer Den heliga staden. Framför målningen står ett stort förgyllt KORS, prytt med en törnekrona. Altaruppsatsen tillverkad vid kyrkans byggnadstid 1843. Målningen tillkommen omkring 1900. Altarbordet dock påverkat av arbetena vid renoveringen 1990.
ALTARRING - Sluten rundad med öppning på mitten (mittpartiet oftast ställt åt sidan). Korta svarvade balusterdockor med profileringar, målade ljusgrå med förgyllningar. I mittpartiet en rektangulär fyllning på mitten med förgyllt kors. Överliggare och knäfall klädda i gulbrunt tyg. Tillverkad 1868 men senare ombyggd. Enligt uppgift svarvades balusterdockorna av en torpare på prästbostället Sibräckas marker.
PREDIKSTOL - Placerad på norra långhusväggen, med ingång genom muren från sakristian. Består av korg, ryggstycke och ljudtak. KORGEN är åttkantig och har förgyllda skulpterade ornament på sidorna, ornament vilka omger de skulpturer som är placerade i speglarna: Fyra evangelistskulpturer och i mitten en Kristusfigur. Korgen är målad i grått, med profilerade och delvis förgyllda över- och underkantslister. RYGGSTYCKET är en skulpterad och blåmålad stjärnbeströdd drapering, med förgyllda fransar. LJUDTAKET är åttkantigt liksom korgen, och har en svagt välvd ovansida, krönt av ett förgyllt kors, och med en förgylld skulpterad frans längs underkanten. Tillverkad vid kyrkans byggnadstid 1843, med nyttjande av äldre skulpturer. Övermålad 1938, restaurerad 1961 av C O Svenson.
DOPFUNT - Placerad på korets södra sida står kyrkans MEDELTIDA DOPFUNT av täljsten i två delar, cuppa och fot. Cuppan är rund, något avsmalnande nedåt. På sidorna finns ett flätmönster i relief. En enkel fals finns utmed innerkanten, och på sidan av bottnen ett uttömningshål. Cuppan står på en fyrkantig fot, något avsmalnande uppåt och med en försänkning på ovansidan, motsvarande cuppans nederdel. Funten står på en modernare plint. Troligen ett 1100-talsarbete.
BÄNKINREDNING - Öppna kvarter, fristående från ytterväggarna. Bänkskärmar fram och bak indelade i enkla spegelfält, marmorerade i gulbrunt. Även de rektangulära gavlarna har en marmorering i mittfältet. Marmoreringarna omgivna av ett ljust gråmålat ramverk. Sitsar och ryggar klädda med rött tyg. Tillverkad 1970, med en tydlig prägel av 1960-70-talens formgivning.
LÄKTARE - I väster, uppburen av fyrkantiga träpelare, marmorerade i grått. Läktarbarriären är indelad i rektangulära spegelfält, i vilka sitter oljemålningar med scener ur Gamla och Nya Testamentet, från Skapelsen i söder till Uppståndelsen i norr, och med Jesu intåg i Jerusalem i mitten. Målningarna utförda av Bodil Kaalund och uppsatta på läktaren 2001.
ORGEL - Modern orgelfasad men med barockinspiration, med förhöjda mitt- och flankpartier med bl a genombrutna dekorationer i pipöppningarnas överdel. Målat i blå nyanser, med vissa förgyllningar. Orgelhus och orgelverk från 1962, av Hammarbergs orgelbyggeri.
NUMMERTAVLOR - Två stycken, sittande på korets snedväggar. Vita rektangulära siffertavlor, omgivna av grå ramar med skulpterade och förgyllda krön. Från 1800-talets senare del. Ytterligare två stycken, med något enklare utformning, sitter mitt på vardera långväggarna.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor. Lillklockan är en MEDELTIDA KYRKKLOCKA av 1200-talstyp, utan inskription. Storklockan är gjuten 1767.