Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TJÖRN TUBBERÖD 1:291 - husnr 1, SKÄRHAMNS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SKÄRHAMNS KYRKA (akt.)
2003-10-15
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET upplevs som öppet och ljust. Koret är något smalare än långhuset, och korgolvet tre steg högre. Sakristia finns på korets norrsida.

GOLVET är ett ljust gråmålat trägolv. VÄGGARNA är vita och klädda med släta träfiberskivor, sedan 1970-talet också med glasfiberväv. Inne i bänkkvarteren en bröstning av trä. TAKET är plant närmast sidorna, men har i mitten att valv, uppburet av fyra slanka vita träpelare. Tvärs över mittvalvet går också tre tvärbjälkar. Taket är vitt, och klätt med samma material som väggarna.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, genom en dubbel spegeldörr av trä. Dörrarna målade i gråbrun lasyr och med marmorering i speglarna. Dörren till sakristian är en enkel spegeldörr, med en för denna kyrkan särpräglad form på de tre speglarna. Målad i gråbrun lasyr. FÖNSTREN är höga spröjsade träfönster med tresidig överdel, målade i vitt, och med blyinfattade antikglas i innerbågen. Korfönstret har motsvarande storlek som långhusfönstren, men rundad överdel. Fönstren är kopplade och från byggnadstiden.

SAKRISTIA - På korets norrsida, samtida med kyrkan. Inredningen har liknande utformning som i kyrkorummet, med bl a ett gråbrunlaserat altare, och med laserade spegeldörrar till predikstol, vindfång och WC, allt från byggnadstiden. Kompletterat med ett skåp från 1970-talet.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Gråmålat brädgolv, vita släta väggar som i kyrkorummet, gråbrunlaserat brädtak, och med de karaktäristiska innerdörrarna till läktare och biutrymmen. Även ytterdörrens insida har motsvarande utformning. RUMMET EN TRAPPA UPP har en inredning huvudsakligen från byggnadstiden.

INREDNING:

Med undantag för altarringen och kororgeln, är all snickeriinredning från byggnadstiden.

ALTARE - Vid östra korväggen, av trä, gråmålat med marmoreringar och målade vinstockar i fyllningar, gröna och gråblå. Mitt på framsidan ett förgyllt kors.
ALTARRING - Sluten, rundat rektangulär av trä med glest placerade stolpar i grupper om tre, vilka är plana med fasade och förgyllda kanter. Stolparna är grålaserade med målade blomornament i brunt och blått på de mittersta i varje tregrupp. Överliggare och knäfall klädda i gult tyg. Tillverkad 1977 av Tjörns snickerifabrik.
ALTARUPPSATS - Placerad mot östväggen, på altarets bakkant. Altartavla av trä, med rundbågig överdel, flankerad av slanka räfflade kolonner med förgyllda kapitäl. Kolonnerna bär upp en profilerad rundbåga ovanför tavlan, krönt av ett kors. Laserad och marmorerad i gråbrunt, med vitmålade kolonner. Målningen föreställer Kristi Korsfästelse, målad i klara kulörer, utförd 1932 av Gunnar Erik Ström, Göteborg.
PREDIKSTOL - Placerad i nordöstra långhushörnet, framför norra bänkkvarteret, med ingång från sakristian. Åttkantig korg på en nedåt avsmalnande fot. Sidorna dekorerade med utanpåligande speglar med insvängda hörn. Enkelt profilerade över- och underkantslister. På sidorna finns citathänvisningar till de fyra evangelisterna. Vid kyrkans invigning 1932 predikade biskopen bl a kring dessa evangelietexter. Predikstolen är laserad i gråbrunt, med lister i blått och rödbrunt. Bemålningen troligen från byggnadstiden.
DOPFUNT - Åttkantig dopfunt av trä, bestående av en grund men vid cuppa, placerad på ett smalt skaft, stående på en fot med svagt sluttande ovansida. Få skurna dekorationer, och dopfunten är laserad i gråbruna nyanser. På cuppans sidor är förgyllda målade dekorationer, bl a kors. Bemålningen troligen från byggnadstiden.
BÄNKINREDNING - Öppen inredning utmed långsidorna. Bänkgavlarna är rektangulära, med bruna kantlister och med en grön blomranka målad mot en ljus botten. Bänkarnas insidor målade i rödbrun lasering, mörkgrön överliggare. Främsta raderna slopade 1977, bänkskärmarna borttagna 1982. Rader av trästolar med flätade säten utmed korväggarna, samtida med kyrkobyggnaden och med trädelarna målade på samma sätt som övrig inredning i kyrkan.
LÄKTARE - Orgelläktare i väster, uppburen av fyrkantiga träpelare, vitmålade. Läktarbarriären har ett framskjutande mittparti, och är indelad i utanpåliggande speglar. Formspråket associerar till de klassicistiska formerna, särskilt tydlig i överkantslisten med tandsnitt under. Läktarbarriären är målad i gråbrun lasyr, troligen är bemålningen från byggnadstiden. I mittpartiet står med förgyllda bokstäver ett citat ur lovsongen "Magnificat": Min själ prisar storligen Herren, och min ande fröjdar sig i Gud, min frälsare" (Luk 1:46-47)
ORGEL - Orgeln på läktaren byggdes 1941, och har en orgelfasad där fasadpiporna står fria, utan inramning. Den byggdes av John Grönvall, Lilla Edet, och renoverades av honom 1957. YTTERLIGARE EN ORGEL står i sydöstra långhushörnet, framför södra bänkkvarteret. Den har en kvadratisk plan, och de två sidor som vänder sig mot kyrkorummet är vardera indelade i tre rektangulära pipöppningar, avdelade med smala röda lister i det annars vitlaserade orgelhuset. Byggd 1982 av Hammarbergs.
NUMMERTAVLA - Enkel vit siffertavla utan ram, placerad intill predikstolen.
KLOCKOR - Storklockan gjuten 1932 av Bergholz klockgjuteri. Lillklockan från 1957, av samma tillverkare.