Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TJÖRN VALLA KYRKA 3:1 - husnr 1, VALLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VALLA KYRKA (akt.)
2003-10-16
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är rymligt och ljust. Koret har tresidig avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är ett steg högre. Sakristia finns på korets norrsida. Under läktaren i väster är rum inbyggda, med samlingsrum på sydsidan och kapprum mm på norrsidan.

GOLVET är ett obehandlat trägolv, i koret sannolikt från byggnadstiden, i övriga kyrkorummet sannolikt från 1929. VÄGGARNA är slätputsade och vita. TAKET är ett välvt brädtak, avvalmat över koret. Taket är ljust gråmålat. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist, gråmålad och med ett tandsnitt under en rödbrun list.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt mitt på norra och södra långsidorna. Dubbla spegeldörrar med tre fyllningar, gråmålade i norr och söder, mot vapenhuset med marmorerade speglar inom grått ramverk (likt bänkinredningen). Dörrarna till vapenhuset sannolikt från byggnadstiden, dörrarna i norr och söder är innerdörrar från sent 1800-tal innanför ytterdörrarna som troligen är från byggnadstiden. Dessutom finns, på ömse sidor om altaret, och innanför altarringen, två INGÅNGAR TILL GRAVKORET. Ingång sker genom två rundbågiga dörröppningar, av vilka det är den norra som används; den södra är sedan nya kyrkan byggdes en blinddörr. I dörröppningarna sitter det två skulpterade och genombrutna dörrar, där det inom det omgivande ramverket finns ett skulpterat. Allt är målat i bruna nyanser och med förgyllningar. Dörrarna är fint snidade barockarbeten, från 1600-talet. Restaurerade 1926 av Sven Gustafsson.

FÖNSTREN är höga rundbågiga spröjsade träfönster, målade i ljusgrått, och med innanfönster. Ytterbågarna kan vara från byggnadstiden, innanfönstren yngre. I korfönstren sitter färgade antikglas.

SAKRISTIA - På korets norrsida, byggd samtida med kyrkan. Inredningen är från senare tid (1994), men dörrarna till kyrkorum och predikstol är från byggnadstiden.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Två rum på ömse sidor om mittgången, med väggar mot kyrkorummet klädda med vitmålad stående lockpanel. Byggda 1991.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golvet är ett obehandlat äldre brädgolv, vitputsade väggar och ett gråmålat brädtak. Trappor till läktaren på norr- och sydsida, målade i grått. Ytterportens insida indelad i spegelfält, målad i grått. Dörren in till kyrkorummet är en dubbel spegeldörr, målad i grått. Golv, trappor, tak och dörrar från byggnadstiden. Mindre förråd inbyggda under senare tid. RUMMET EN TRAPPA UPP har ett obehandlat brädgolv, vitputsade väggar och ett vitmålat skivklätt tak. Rummet är genom en skivklädd vägg avskiljt från tornvåningarna ovanför, vilka är helt oisolerade. Dörren in till läktaren är en dubbel spegeldörr, målade i grått. Från byggnadstiden.

GRAVKORET från 1663-64 är ett runt rum, med golvet flera trappsteg lägre än kyrkans korgolv. Golvet är belagt med kalksten, väggarna vitputsade, och taket är ett murat stjärnvalv med markerade ribbor. I öster ett runt fönster. På golvet står fem kistor, tre stora, en halvstor och en mindre, med kvarlevorna av Margareta Hvitfelt (1608-1683), hennes man Tomas Dyre (1605-1651) samt deras tre barn, vilka alla gick bort för tidigt (18 dagar, 8 resp 18 år gamla). Gravkoret är byggt i samband med att sonen Ifver gick bort 1663. (Margareta Hvitfelt var en av Bohusläns största godsägare, och testamenterade hela innehavet till en stiftelse med utbildningsändamål. Stiftelsen finns ännu kvar.)

INREDNING:

ALTARE - Altarbordet är fristående en bit framför altaruppsatsen. Det är rektangulärt av trä, med släta grönmarmorerade sidor. På framsidan en förgylld skulpterad relief med törnekronan och Bibeln liggande över kors, ankare, palmblad och en strålglans. Placerad inom en förgylld rektangulär ram. På sidorna om detta två skulpterade ornament i form av hängande bladverk (samma typ som på läktaren). Mittreliefen sannolikt från 1861 (eller möjligen något äldre), sidoornamenten från 1700-talet. Altarbordet byggt 2001, med överflyttning av ornamenten från det gamla altaret.
ALTARUPPSATS - Barockuppsats av rikligen skulpterat trä, målad och förgylld. Den är placerad mot korets östvägg, på ett fundament som 2001 tillverkades av det äldre altaret från 1861 (genom att sidorna kortades och ornamenten flyttades till det nya). HUVUDMOTIVET utgörs av en nattvardsmålning (olja på trä), med rundbågig överdel, och omgiven av en skulpterad ram. Över och under tavlan finns bibelcitat, på danska, samt en donatorsinskription, med förgyllda bokstäver mot svart botten. Nattvardsmålningen flankeras av fyra skulpturer, föreställande de fyra evangelisterna. Evangelisterna har formen av karytider, dvs "mänskliga kolonner", stående på skulpterade konsoler i understycket bär de upp det något utkragande mellanstycket. I ÖVERSTYCKET finns en oval tavla med en relief föreställande Kristi Himmelsfärd. Tavlan flankeras av två mindre skulpturer Moses och Aron) och på tavlan sitter två basunblåsande änglar (putti). Allt kröns av en förgylld strålglans. Altaruppsatsen är skuren av Hans Swant, skänkt av Margareta Hvitfeldt 1663. Restaurerad 1929 av Sven Gustafsson.
ALTARRING - Sluten tresidig av trä. Sidorna indelade i spegelfält. I speglarna genombrutna skulpterade blom- och bladornament, målade i naturalistiska kulörer. Ramverket marmorerat i grått, och här finns också mindre skulpterade ornament. Överliggare och knäfall klädda med grönt tyg. Altarringen har ett ursprung i 1700-talet, kompletterad för att passa nya kyrkan. Södra grinden igensatt vid någon senare renovering. Restaurerad 1944 av Sven Gustafsson.
PREDIKSTOL - I kyrkan finns dag två predikstolar. DEN YNGRE PREDIKSTOLEN, som är från kyrkans byggnadstid, är placerade på norrsidan, med ingång genom muren från sakristian. Den består av korg, ryggstycke och ljudtak, och är utförd i sent nyklassicistisk stil, med tydliga empiredrag. KORGEN har sidorna indelade i fält, med förgyllda reliefer föreställande Lagtavlorna, Bibeln, den korsfästet Jesus, samt tillbedjande änglar. Rikligt profilerade och förgyllda över- och underkantslister samt på undersidan en förgylld snidad dekoration. RYGGSTYCKET består av en skulpterad och stjärnbeströdd blåmålad drapering, med förgyllda fransar. LJUDTAKET har en profilerad och förgylld kant, med bl a nedhängande skulpterade fransar, och är krönt av ett förgyllt kors. Predikstolen är målad i grått, med grå marmoreringar. Korgen tillverkad av spegelfabrikör Ruthenbäck i Uddevalla, ljudtaket skall enligt traditionen vara gjort av Herman och Olaus Olsson i Tångeröd, Tjörn. Restaurerad 1929.
DEN GAMLA PREDIKSTOLEN kommer från den rivna medeltidskyrkan, och är ett tidigt 1600-talsarbete i senrenässans. Den står uppställd på södra sidan av koret, och används i samband med begravningar. Den består av en korg, uppställd på ett två trappsteg högt fundament av trä, från 1985. Korgen är tillverkad av ek, och har refflade pilastrar i hörnen. På sidorna sitter adliga vapen mot svart botten, och med målade förgyllda texter över och under. Omedelbart under vapensköldarna finns bibelcitat på danska, överst och nederst står namnen på några av dem i de släkter som vapensköldarna tillhör. Predikstolen skänktes omkring 1600 av Anders Green med makan Mette Grube. Predikstolen har senare förändrats, i det att bl a också Margareta Hvitfelt och Thomas Dyres vapensköldar förekommer. Predikstolen såldes när nya kyrkan byggdes, och bl a hamnade vapensköldarna på Göteborgs Historiska museum. 1926 restaurerades och återuppsattes predikstolen i kyrkan. Vapensköldarna återdeponerades i två omgångar 1962 och 1967. Stora delar av bemålningen är från 1926, men den går tillbaka på äldre färgfragment.

DOPFUNT - Placerad på korets södra sida står kyrkans MEDELTIDA DOPFUNT av täljsten i två delar, cuppa och fot. Cuppan är rund, något avsmalnande nedåt. På sidorna finns ett flätmönster i relief. En enkel fals finns utmed innerkanten. Cuppan står på en fyrkantig fot, svagt avsmalnande uppåt och med en försänkning på ovansidan, motsvarande cuppans nederdel. Funten står på en modernare plint. Troligen ett 1100-talsarbete. Funten fanns i gamla kyrkan, men såldes 1872 till Göteborgs Historiska museum. Den restaurerades 1961 genom att den fick en ny botten, och återinsattes i kyrkan.
BÄNKINREDNING - I fyra slutna kvarter, fristående från väggarna. Bänkdörrar finns mot mittgången med inte ut mot sidogångarna. Bänkskärmar och bänkdörrar indelade i speglar, marmorerade i ljust grått med smala ramar i rött och blått. Bänkarnas utsida i övrigt målad i grå lasering. Insidan målad i rödbrun lasering. Bänkdörrar och bänkskärmar från byggnadstiden, i övrigt ombyggda 1929.
KORBÄNK - På korets norrsida står en mindre korbänk, med samma utförande och ålder som övriga bänkar i kyrkan.
LÄKTARE - I väster, uppburen av fyrkantiga träpelare, målade i mörkgrå ådring med utanpåliggande tunna pilastrar på sina östsidor. Pilastrarna målade i ljusgrått med blå och röda marmoreringar och förgyllda kapitäl. Taket under läktaren målat ljusgrått. Läktarbarriären har ett framskjutande mittparti. Den är indelad i rektangulära speglar med målningar i. Mellan speglarna skulpterade växtornament, vars former återkommer i de skulpterade festongerna som hänger längs barriärens underkant. Barriären målad i grå nyanser, med ljusgrå och förgyllda ornament. Målningarna föreställer Kristus och apostlarna. Målningarna kommer från den gamla kyrkan och är av Lars Holm, utförda 1741. Också ornamenten och förmodligen delar av själva läktarbarriären härrör från den gamla kyrkans läktare, från 1700-talet (1741 eller tidigare). Läktaren i övrigt från kyrkans byggnadstid.
ORGEL - Nyklassicistisk orgelfasad med förhöjt mittparti under spetsigt gavelfält, med profileringar och skulpterade kreneleringar och krön. Grått marmorerad med grå och rödbruna kanter samt förgyllningar. Orgelfasaden hör till kyrkans första orgel, byggd av Molander 1878. Nuvarande orgelverket byggt 1971 av Hammarbergs, med användande av några av Molanders stämmor.
NUMMERTAVLOR - Två stycken, placerade på korets snedväggar. Svarta rektangulära siffertavlor omgivna av profilerade och förgyllda ramar, och med snidade och förgyllda krönornament. Av Ruthenbäck 1861. Ytterligare två nummertavlor sitter mitt på respektive norra och södra långväggarna. Enklare utförande, med svarta rektangulära siffertavlor omgivna av profilerade och förgyllda ramar. Troligen 1800-tal även dessa.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner, den mindre omgjuten i Göteborg 1814, den större gjuten i Ystad 1939.
GRAVHÄLL I KYRKORUMMET - Mot södra långväggen är fästad en gravhäll av grå kalksten, rektangulär, med figurer i högrelief och inskription; över norske kanslern Anders Green och hustrun Mette Grubbe, döda 1614 resp. 1625. Ursprungligen i gamla kyrkans kor (gravkammaren ännu intakt under nuvarande kyrkans golv), flyttad till nuvarande plats 1926, tidigare i vapenhuset. Anders Green var rikskansler i Norge.