Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LYSEKIL BRASTAD 1:13 - husnr 1, BRASTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRASTADS KYRKA (akt.)
2003-06-02
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är ljust med en hög rymd. Koret är delvis placerat i långhusets östra del och delvis i det egentliga koret, vilket är smalare och femsidigt, och skiljs från långhuset genom en vid korbåge. Ovan korbågen ett textband med förgylld text mot grå botten: "Ära vare Gud i Höjden och frid på jorden till människorna ett godt behag". Koret har delvis karaktären av högkor, eftersom korgolvet är tre trappsteg högre än långhuset, och altaret dessutom placerat på ett podium ytterligare tre trappsteg ovanför korgolvet. Bakom altaret är en sakristia placerad bakom en enkel skärmvägg.

GOLVET är en lackad stavparkett, tre steg högre i koret, ett steg högre innanför altarringen och ytterligare två steg upp till altaret. VÄGGARNA är slätputsade vita. TAKET är tredelat (tredingstak) med synliga valvbågar tvärs över kyrkorummet, valvbågarna vilar på kraftiga konsoler placerade mellan varje fönster. Fälten mellan valvbågarna är helt släta, skivklädda sedan 1938. Taklisten är bred, och profilerad med ett tandsnitt. Hela takkonstruktionen målad i grå toner. Kortaket är ett välvt stjärnvalv, vitmålat och troligen murat och putsat.
INGÅNGAR i väster från vapenhuset, samt i norr och söder. Enkla helt släta grå dörrar, gråmålade. Denna utformning från 1938. I norr och söder leder dörrarna till vindfång innanför de egentliga ytterdörrarna, vilka är av samma utseende. Ovanför såväl ytterdörrar som innerdörrar sitter överljusfönster. FÖNSTREN är höga och rundbågiga. Spröjsade grå träfönster, vilka genom spröjsning och mittpost har formen av två smala rundbågiga fönster med ett mindre runt fönster ovanför. Allt inom rundbågiga fönsternischer. Fönstren kan vara från byggnadstiden, och har innerfönster som eventuellt också är det. I korfönstren sitter tonade rutor i blyinfattning i innerbågarna.



SAKRISTIA - Bakom altaret, med enkel inredning från 1938. Sakristian har egna fönster, placerade under de större fönstren som högre upp vetter in mot kyrkorummet. Sakristian har eget innertak.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. GOLV av kvadratiska kalkstensplattor, vitputsade väggar och vitt slätt undertak. Trappor på norr- och sydsidan, från 1938, med förråd och toalett under.

INREDNING:

ALTARE - I koret, enkelt av trä, gråmålat. Tillverkat eller ombyggt 1938.
ALTARRING - Rektangulär med rundade hörn, öppen i sidorna. Den är helt slät och ogenombruten, med profilerad överkant och överliggare av trä. Målad rödbrun med förgyllda kantbårder och mitt fram I H S. Knäfall klätt i blågulrandigt tyg. Tillverkad eller ombyggd 1938.
ALTARUPPSATS av rikligen skulpterat trä. Barockarbetet målat i svart grundton med ornament i rött, grönt och guld, samt naturliga färger på figurerna. Mittpartiet innehåller en oljemålning på trä föreställande nattvarden. Målningen inom en rundbågig arkadbåge. Den är på sidorna omgiven av skulpturer föreställande evangelisterna, Matteus och Markus på norrsidan, Lukas och Johannes på sydsidan. Apostlabilderna är samtidigt karyatider (mänskliga kolonner) vilka står på profilerade konsoler med änglahuvuden och bär upp ett entablement. På entablementet ett bibelspråk samt årtalet 1669. Överst på altaruppsatsen en oval relief med en uppståndelsescen, och på sidorna om denna skulpterade vapensköldar, och ytterst står små skulpturer föreställande Moses och Aron. Altaruppsatsen är troligen av Hans Swant från 1669, skänkt av generalguvernören för Bohuslän Rutger von Ascheberg. Nattvardsmålningen kan vara utförd av Christian von Schönfeldt 1728. Restaurerad 1938.
PREDIKSTOL - Placerad på norra långväggen, ovanför främre delen av norra bänkkvarteret. Av snidat trä med åttasidig grundplan, bestå ende av trappa, korg och ljudtak. Tydligt klassicistisk utformning, särskilt på korgen, men allmänna former från nygotiken återfinns också. Predikstolen är målad i grått, svart och rött och med förgyllningar på lister och ornament. TRAPPAN har en slät gråmarmorerad barriär och delvis förgyllda profilerade kantlister, avslutad av profilerad pelare, grå. KORGEN har närmast nyantika drag, inte minst genom de refflade kolonnerna som sitter i hörnen. Mellan dessa finns rundbågiga fält med förgyllda figurreliefer, föreställande David, Paulus, Petrus, Ansgar och Luther. Rikt profilerade och delvis förgyllda lister i över- och underkant. LJUDTAKET är åttkantigt liksom korgen, men enklare utformat med lister och låga speglar på sidorna, samt krönt av en lanterninliknande överdel, i sin tur krönt av ett förgyllt kors. Från byggnadstiden, kompletterad med figurerna på sidorna 1938 av Hildur Haggärd
DOPFUNT - Placerad invid ett enkelt dopaltare på korets sydsida. Dopfunten är medeltida, sannolikt 1200-talets förra del, och huggen i sandsten. Cuppan är slät med raka sidor och rundad underdel. Foten är fyrkantig och har i hörnen djurhuvuden vilka biter i en slinga som löper runt foten. Förutom sprickor i cuppan är det få skador på funten.
BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i två kvarter, fristående från långväggarna. Bänkskärmar längst bak och mot koret, med enkla speglar av samma utformning som speglarna på bänkgavlarna. Enkel grå marmorering i speglarna som är omgivna av en rödbrun ram. I övrigt är utsidan grå, insidan målad i brun lasering. Från 1938.
KORBÄNKAR - En vid norra långhusväggen, i utförande som bänkinredningen i övrigt.
I väster, vilande på sex fyrkantiga träpelare med avfasade hörn och enkelt profilerade kapitäl med förgyllda ornament. Läktarbröstningen är klassicistiskt utformad, och har ett utsvängt mittparti. Allt har mycket väl avvägda proportioner. Bröstningen har kvadratiska speglar med grå marmorering och förgyllda lister runt. Mittspegeln är smyckad med skulpterade ornament, som förgyllts. Profilerade lister vid över- och underkant. Målad i grå nyanser. Från byggnadstiden.
ORGEL - Nygotisk orgelfasad. Den är indelad i tre delar, med fialer emellan. Mittpartiet är högre och krönt av ett spetsigt gavelparti. Fialerna avslutas uppåt med torntak, krönta av förgyllda ornament. Förgyllda lister kring kanter och öppningar, fasaden i övrigt målad i grå nyanser. Från byggnadstiden. Orgelverket senare..
Läktare och orgel från 1877, den senare ombyggd 1920 och 1938.
NUMMERTAVLA - Två i långhuset vid koret, av trä. Rektangulär vita siffertavlor inom grå ram på profilerade konsoler, och med skulpterade förgyllda ornament på krön och vid sidor. Ytterligare två mitt på långväggarna, enklare och utan ornament.

KLOCKOR - I tornet. Stor och lillklocka med inskriptioner, omgjutna i Ystad 1928. En ursprungligen från 1772, den andra inköpt i början av 1800-talet.