Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MUNKEDAL VALBO-RYRS BACKA 1:33 - husnr 1, VALBO-RYRS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VALBO-RYRS KYRKA (akt.)
2004-07-02
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är präglat av de nygotiska former i vilken kyrkan är uppförd, men har samtidigt en något annorlunda karaktär jämfört med andra kyrkor. Huvudingången är mitt på norra långsidan, och orgeln är placerad på ett podium i västra delen av kyrkorummet. En mindre läktare kragar ut ovanför ingången i norr. Söder om orgelpodiet har de korta sidobänkarna grupperats kring bord, så att en samlingsplats har anordnats.

KORET har tresidig avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är ett två steg högre. Koret är något smalare än långhuset, tresidigt avslutat, och med ett korgolv som är två steg högre än i långhuset. Koret skiljs från långhuset genom en spetsbågig korbåge. Sakristia finns på sydsidan, med ingång längst fram i långhuset.

GOLVET är lackat trägolv, från byggnadstiden. VÄGGARNA är slätputsade och vita. TAKET är öppet upp till nock, med synliga takstolar, uppburna av snedsträvor och konsoler mellan fönstren. Fälten mellan takstolarna är klädda med släta skivor. Hela innertaket målat i ljusa beigerosa toner, ljusast i fälten och något mörkare på takstolarna. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist, målad som takstolarna. I koret en liknande takkonstruktion, där takstolarnas sparrar möts i zenith. Kortaket målat i blått och ljusgrått.

INGÅNGAR finns i norr från vapenhuset, samt på västra gaveln, bakom orgeln. Den senare ingången används inte annat än som reservutgång. Båda ingångarna har dubbla svagt välvda dörrar med utanpåliggande speglar, målade i grågrön lasering. Ej ursprungliga. Utanför dörrarna i väster ett mindre vindfång och ytterdörrar från byggnadstiden. Sakristiedörren är egentligen från byggnadstiden, men har fått en motsvarande utformning vid senare renoveringar. Den sitter inom en murad och putsad spetsbågig portal, krönt av en spetsgavel. Hela portalen målad i väggens vita färg.

FÖNSTREN är höga spetsbågiga träfönster, målade i gråvitt. I innerbågarna sitter färgade antikglas i blyspröjsning. I koret sitter högt placerade runda fönster, även de med tonade glas. I västgaveln ett runt rosettfönster. Fönstren var ursprungligen av gjutjärn, men byttes till träfönster troligen 1954, då även de tonade rutorna sattes in. Bakom altartavlan finns ett igensatt runt fönster.

SAKRISTIA - På sydsidan, byggd samtidigt med kyrkan. Senare inredning.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv av cement, vitputsade ytterväggar och brädtak. Trappa till läktaren på östsidan. Från byggnadstiden. Övrig inredning med WC och biutrymmen från senare år. Ytterportens insida med synligt ramverk och panel i facken. Från byggnadstiden. Dörren in till kyrkorummet är en dubbel spegeldörr, målade i grågrön lasering. Från 1954.


INREDNING:

ALTARE - Placerat någon meter från östra korväggen. Av trä, med sidorna indelade i speglar. Målat i grå kulörer. Från byggnadstiden.
ALTARUPPSATS - Placerad i altarets bakkant. Altaruppsats i trä, med två målningar över varandra, omgivet av ett snidat ramverk, målat och med sparsamma förgyllningar. HUVUDMOTIVET är en oljemålning på duk föreställande Nattvarden. Ovanför denna en mindre målning, föreställande Korsfästelsen. Målningarna mot en rundbågig brun bakgrund, flankerad av två gråmarmorerade pilastrar, och utanför detta snidade rankor. Mellan målningarna finns en målad text: "Gifwit af Joach: Joh: Brandt och Elisab: Mar: Brandt. Anno 1747." Detta är den gamla kyrkans altaruppsats, insatt i nuvarande kyrkan 1934 och samtidigt restaurerad av C O Svenson. Vid renoveringen 1954 kompletterades med det yttre ramverket, skuret av E Valldeby, Göteborg, efter ritning av Axel Forssén. Ursprungligen (mellan 1903 och 1934) stod på altaret ett träkors, som nu finns i tornet.
ALTARRING - Sluten åttkantig med nygotiskt inspirerad utformning. Genombrutna fyrpasser (fyrklövrar), ockragula, inom ett gråmålat ramverk. Överliggare och knäfall klädda med grågulrandigt tyg. Från byggnadstiden.
PREDIKSTOL - Placerad på södra sidan. Består av korg och trappa. KORGENS sidor indelade i speglar med spetsbågiga ramverk. Krenelering längs underkanten. Målad i ljusa pastelltoner, med ljust brunrosa, blått, grönt och bruna fält i speglarna. TRAPPAN har ett räcke försett med genombruten dekor och enkelt profilerade lister; avslutas med tornkrönta stolpar. Målad likt korgen. Predikstolen är från byggnadstiden.
DOPFUNT - Placerad på sydsidan i korbågen, vid en dopplats med ett enkelt "dopaltare" på väggen ovanför. Dopfunten är en MEDELTIDA täljstensdopfunt, förhållandevis låg. Rund låg konisk fot, smalt cylindriskt skaft, och en bred och djup cylindrisk cuppa med uttömningshål. Runt cuppans sidor en ornamentik med arkadbågar sammanhållna med liljor i grund relief. Troligen tidigt 1200-tal. Snarlik dopfuntarna i Svenneby och Berfendal.
BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i två större kvarter och några mindre. På sidorna om orgelpodiet är bänkarna mycket korta, och på sydsidan har de vänts mot varandra och med bord emellan som en samlingsplats. Bänkskärmar mot kor och sidogång indelad i speglar. Bänkgavlarna spetsbågiga med litet armstöd. Marmorerad i rödbrunt, med ljusgrå psalmbokshyllor och speglar. Från byggnadstiden, kortade vid sidorna om orgelpodiet 1936.
LÄKTARE - På norrsidan, ovanför ingången, uppburen av kraftiga konsoler i samma stil som takbjälkarna. Inte särskilt djup, rymmer endast två bänkrader. Avfasade ytterhörn. Läktarbröstningen är med små pilastrar och spetsiga bågar indelade i mindre blåmålade fält, pilastrar och ramverk i brunrosa och rödrosa. I muren mellan läktaren en spetsbågig muröppning, med en gråmålad trävägg i. Från byggnadstiden. Var ursprungligen orgelläktare, med orgeln placerad i muröppningen.
ORGELPODIUM - I västra delen av långhuset. Golvet på podiet är sex trappsteg eller omkring en meter högre än omgivande golv. Omgiven av ett räcke med släta speglar i ett ramverk, och med genombrutna fyrklövrar i sin överdel. I podiets bakkant är orgelhuset placerat, fram till 1954 stod orgel ca 1,5 meter längre fram. Framför orgelhuset står en mindre orgel av kororgeltyp. Podiet byggdes 1936.
ORGEL - Nygotiskt inspirerad orgelfasad, med ett spetsgavelkrönt mittparti, flankerat av två lägre tureller. Målat i grått och rödbrunt, med förgyllda korsblommor på toppen. Orgeln byggdes 1905 av Eskil Lundén, möjligen är orgelhuset ritat av kyrkoarkitekten, och är till sin storlek avpassad till muröppningen ovanför läktaren, där den ursprungligen stod. Flyttades ner till podiet 1936. Orgelverket är inte i funktion. Framför orgeln står en mindre orgel av kororgeltyp, byggd 1972 av Magnussons orgelbyggeri. Enkelt utformat orgelhus av omålad ek, utan dekorationer.
NUMMERTAVLOR - Två stycken, placerade på ömse sidor om koröppningen. Den norra har en utformning uppbyggd med nygotikens arkitekturformer. Spetsbågigt avslutad ljusgrå siffertavla inom ett mörkare grå ramverk med spetsig gavel. Från byggnadstiden. På sydsidan sitter en liten enkel grå nummertavla med smal ram och rundbågig överdel. Yngre.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor. Lillklockan är överflyttad från gamla kyrkan, gjuten 1848 på Keillers verkstad i Göteborg. Storklockan är jämnårig med kyrkan, gjuten 1903 på Göteborgs mekaniska verkstad.
ÄLDRE INREDNINGSDETALJER - Längst ner i långhuset, i nordvästra hörnet, står den gamla kyrkans predikstol, ett arbete i snidad ek i tidig barockstil, tillverkad 1637. Tunnt målad i gråvitt.