Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOTENÄS GRAVARNE 1:374 - husnr 1, KUNGSHAMNS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KUNGSHAMNS KYRKA (akt.)
2004-05-05
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET har ett dämpat och stämningsfullt ljus. Koret har femsidig avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är två steg högre. Sakristia finns på korets norrsida.

GOLVET är ett lackat trägolv, av yngre datum. Korgolvet är förhöjt i två etapper, först ett steg närmast långhuset, och sedan ytterligare ett steg närmast framför altarringen. Korets mellansteg är brett nog att rymma dopfunt, ambo, flygel etc. VÄGGARNA är slätputsade och målade i ljust gulvitt, med en bröstning av grönmålad pärlspont under fönsterbänkarna. TAKET är ett genom listverk kassettindelat trätak, ett i tre delar välvt brädtak (tredingstak), avvalmat över koret. Taket är ljust ockragult med mörkare listverk. I mötet mellan tak och vägg en profilerad och dekorerad taklist, med förgyllda fyrklövrar och uppburen av snidade och dekorerade konsoler. Taklist och konsoler huvudsakligen målade i rödbrunt, med dekorationer i grönt, svart och guld. Taket från byggnadstiden, med färgsättning från 1993, men går tillbaka på den ursprungliga.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt mitt på norra och södra långsidorna. Från vapenhuset en grön dubbel trädörr med synligt ramverk i kryssmönster, och med pärlspont i fyllningarna. Från byggnadstiden. Till kyrktorget i norr, en modern dörr med liknande utseende. Till vindfånget innanför sydingången en dubbel spegeldörr av enklare utförande, sannolikt från 1965. Ytterportens insida helt slät. Ej ursprunglig. FÖNSTREN är höga rundbågiga diagonalt spröjsade fönster av gjutjärn, målade i vitt, och med innanfönster av trä, med likadan profilering som ytterbågarna. I innerbågarna sitter ett tonat och refflat glas. Ytterbågarna troligen från byggnadstiden, innanfönstren yngre. Korets fönster har GLASMÅLNINGAR, av olika ålder. Strax till vänster om altaret en välsignande Kristus, från 1904, av Julius Begäng, Göteborg. Fönstret satt ursprungligen rakt ovanför altaret, men flyttades till sitt nuvarande läge 1936. Till höger (söder) om altaret ett Guds Lamm, omgivet av evangelistsymboler, från 1936, av Ernst Söderberg. Längst i norr och söder två fönster från 1950, med stillande av stormen i norr och fiskafänget i söder. Också dessa två av Ernst Söderberg.

SAKRISTIAN är jämnårig med kyrkan, men har en modernare inredning.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv av tegel, vita gipsklädda väggar och ett tak av vit pärlspont. Trappor till läktaren på norr- och sydsida, målade i grått med ockragula räcken. Från byggnadstiden. Ytterporten är på insidan helt slät, grönmålad. Av senare datum. Dörren in till kyrkorummet är en grön dubbel trädörr med synligt ramverk i kryssmönster, och med pärlspont i fyllningarna. Från byggnadstiden. Fönster i norr och söder, samt ett överljusfönster ovanför porten.


INREDNING:

ALTARE - Placerat i ett framflyttat läge framför korväggen i öster. Rektangulärt bord av trä, med medeltidsinspirerad utformning. Sidor med snidade runbågsfyllningar mellan kolonnetter. Målat i rödbrunt, grönt, och brunt, med förgyllda symboler på framsidan (kors, hjärta och ankare). Från byggnadstiden, nuvarande färgsättning från 1993 med utgångspunkt i ursprunglig färgsättning.
ALTARUPPSATS - På korväggen, rakt ovanför altaret, sitter ett stort krucifix, av brunmålat trä med sparsamma förgyllningar längs kanterna. Krucifixet sattes upp 1936, då de dåvarande östra korfönstret sattes igen. Det är skuret av Axel Andersson, Morup efter ritning av Sten Branzell.
ALTARRING - Öppen femsidig av trä med dekorativa genombrott i form av fyrklöver i sidornas små kvadratiska fyllningar. Målad i grönt med förgyllda dekorationer, och med överliggare och knäfall klädda med rött tyg. Från byggnadstiden, nuvarande färgsättning från 1993 med utgångspunkt i ursprunglig färgsättning.
PREDIKSTOL - Placerad på norrsidan, består av korg och trappa. KORGEN är åttkantig, rikt skulpterad i medeltidsinspirerad stil. På sidorna skulpterade reliefer av evangelisterna, samt lagtavlorna, inom arkadbågar uppburna av små kolonner. I ornamentiken längs över- och underkanten används fyrpasser (fyrklövrar) på flera ställen, så även i det insvängda underredet, som nederst vilar på en kort kolonn med träningskapitäl. TRAPPANS räcke är rikt skulpterat även det, med sidan indelad i arkadbågar uppburna av halvkolonner. Målad i dämpade bruna och gröna nyanser samt förgyllningar. Från byggnadstiden, kompletterad 1936 med evangelistskulpturerna på korgens sidor, utförda av Axel Andersson, Morup.
DOPFUNT - En smal smäcker dopfunt av trä, placerad framför norra bänkkvarteret. Åttkantig låg men bred fot, svarvat skaft i balusterform, krönt av ett tärningskapitäl. Cuppan är rundad, med räfflade sidor och en snidad bård runt kanten. Från byggnadstiden, undanställd mellan 1934 och 1993, då den åter togs fram. Nuvarande färgsättning från 1993, med utgångspunkt i den ursprungliga.
BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning av modernare utförande. Fristående från långväggarna, utmed vilka det står längsgående bänkar. Bänkgavlarna helt släta och rektangulära, med ett försänkt mönster i form av en fyrpass inom en cirkel i överdelen. Bänkarna målade i ljust gulvit lasering, med dekorationer i rött och grönt. Bänkarna från 1965.
LÄKTARE - I väster, uppburen av relativt höga slanka pelare, fyrkantiga med fasade hörn och skurna dekorationer. Läktarens undersida med synliga bjälkar och panel i facken däremellan. Läktarbröstningen indelad i låga breda speglar, sinsemellan avbrutna av små gavelliknande partier. Läktaren målad i grönt med dekorationer i rött och guld. Från byggnadstiden, med en tidstypisk nygotisk utformning i sina detaljer.
ORGEL - Stor orgelfasad, utförd i en stilblandning med nyklassicistiska (empir-) grundformer, men med medeltidsinspirerade tillägg. Mittpartiet är högre, med två tureller flankerande en större pipöppning, och på sidorna av detta lägre pipöppningar ytterst flankerade av lägre tureller. Målat i grått med dekorationer i rödbrunt och guld. Orgeln byggd 1904 eller 1906 av Eskil Lunden, orgelhuset efter ritningar av Adrian Petersson. Nuvarande orgelverket och spelbordet från 1974, byggt av Magnussons orgelbyggeri, med bibehållande av några av de ursprungliga stämmorna.
NUMMERTAVLOR - Två stycken, som står på hög fot, placerade på ömse sidor om altarringen. Gulvita spetsigt avslutade siffertavlor omgivna av profilerade ramar, målade i grönt med enkla dekorationer i rödbrunt och guld. Från byggnadstiden, återinsatta 1993. Ytterligare en nummertavla sitter mitt på södra långväggen, med gulvit rektangulär siffertavla omgiven av en grön profilerad ram och med ett förgyllt krönstycke. Från 1965.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner, den mindre gjuten av Jonas Wetterholtz 1788 i Lübeck, den större 1913 av M & O Ohlsson, Ystad
ÄLDRE INREDNINGSDETALJER - Längst bak i kyrkan står den DOPFUNT som användes mellan 1934 och 1993. Den är huggen i granit, med sin form inspirerad av de bohuslänska medeltida täljstensdopfuntarna. Ovanför sakristiedörren sitter den mindre altaruppsats som stod på altaret mellan 1903 och 1934. Det är ett arkitekturinspirerat motiv, med en spetsbågig portal i mitten, och framför denna ett förgyllt kors.