Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM RESÖ 3:44 - husnr 1, RESÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RESÖ KYRKA (akt.)
2003-09-29
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är ljust och hållet i varma färgtoner. Koret är smalare än långhuset, och korgolvet är två trappsteg högre än långhusgolvet. Över den välvda koröppningen finns ett målat textband framför, med texten "SI GUDS LAMM, SOM BORTTAGER VÄRLDENS SYNDER". Sakristia finns på korets norrsida. Under läktaren i väster är rum inbyggda, med kapprum och WC på sydsidan samt förråd och samlingsrum på norrsidan. Bemålningen i kyrkorummet härrör från den senaste renoveringen 1998-2000, då stora delar av det ursprungliga måleriet antingen skrapades fram och konserverades, eller rekonstruerades, Undantaget är taket, om ursprungligen var mörkare. Med något undantag är alla invändiga snickerier från byggnadstiden.

GOLVET är ett oljat trägolv. VÄGGARNA är nertill klädda med en liggande lockpanel, och ovanför den bröstningslist som går i fönsterbänkshöjd är väggarna släta. Väggarna är målade i ljust gult med dekorbårder mellan fönstren. I koret är väggarna helt släta, och med dekormålade bårder dels i bröstningshöjd och dels under taklisten. Under bröstningen är väggarna ljusgula, ovanför bröstningen är de målade i ljust blått. LÅNGHUSTAKET är högt och öppet upp till hanbjälken, och med synliga takstolar, vars ben går ända ner till golvet, synliga innanför ytterväggarna. Takstolarna är målade i brun lasering. Taket är klätt med samma typ av liggande panel som väggarna, och målat i samma ljusgula kulör. I mötet mellan tak och vägg en profilerad brunlaserad taklist. KORTAKET är ett välvt brädtak, målat i ljusgrönt och med en dekormålad blå bård ovanför den profilerad bruna taklisten.
INGÅNG finns i väster från vapenhuset, samt via ett förråd också i långhusets sydöstra hörn. Spegeldörrar med fem fyllningar, varav den översta är spetsigt avslutad uppåt. Dörrarna är gråmålade. Även dörren in till sakristian, på korets norrsida, är likadan. FÖNSTREN är rektangulära spröjsade träfönster, målade i vitt, och med innanfönster. Fönstren sitter förhållandevis högt på väggen. Spröjsarna bildar i ytterbågen ett dubbelt rundbågigt mönster. En GLASMÅLNING finns i korfönstret, med en Kristusbild med Den Helige Ande i form av en duva svävande ovanför. Utförd 1971 av Joel Mila.

SAKRISTIA - På korets norrsida, samtida med kyrkan. Enkel inredning, av samma typ som kyrkorummet. En trappa leder via en dörr upp till predikstolen.

VAPENHUS - I väster. Inredning likt kyrkorummet i övrigt.

INREDNING
ALTARE - Vid östra korväggen. Av trä, med sidorna indelade i speglar. Målat i brun lasering med ljusgula speglar.
ALTARUPPSATS - Kyrkan har inte någon egentlig altaruppsats. Altaret är i stället samkomponerat med ett på korväggen målat och förgyllt kors, omgivet av en likaledes förgylld rundbåge. På sidorna om detta är målat två vita kolonner, vilka till synes bär upp det högt sittande korfönstret. I detta korfönster en glasmålning, se ovan under "fönster".
ALTARRING - Sluten med svagt framskjutande rundat mittparti. Av trä med smala fyrkantiga stolpar, sparsamt profilerade. Målad i ljusgult med röd och förgylld dekor. Överliggare och knäfall klädda i blått tyg.
DOPFUNT - Framför norra bänkkvarteret, vid predikstolen. Av ljusgrå granit i två delar. Sjukantig med skulpterat skaft. Tillverkad 1915. Samma typ som i Tjärnö, Naverstad, Rönnäng och Klövedal.
PREDIKSTOL - Placerad vid östra långhusväggen, norr om koröppningen, med ingång från sakristian. Femsidig korg med rektangulära spegelfält på sidorna. Ramverket målat i ljusbrun lasering, och med ljust ockragul bottenton i speglarna. I speglarna dekorativt måleri med symboler för tro, hopp och kärlek (kors, ankare, hjärta). Står på en smal fot, och med profilerade konsoler under korgen. Nuvarande bemålning är en rekonstruktion av det ursprungliga måleriet. Mellan 1959 och 1998 fanns enklare evangelistmålningar på sidorna.
BÄNKINREDNING - Öppna kvarter utmed långväggarna och utan avskärmningar mot koret. Rektangulära gavlar, endast prydda med en profilerad överliggare. Bänkarna är målade i mellanblå lasering med mörkare blå detaljer.
LÄKTARE - I väster, buren av fyra fyrkantiga träpelare med profilerade kapitäl, Läktarbarriär med djupt liggande rektangulära speglar mellan stolpar och profilerade konsoler i underkanten. Målad i ljusbrun lasering med förgyllda och blå dekorationer. I speglarna och på stolparna mellan speglarna finns ett dekorativt måleri i blått respektive grönt, mot en bakgrund av fernissat trä. ORGEL - Modern enkel orgelfasad med öppningsbara luckor framför piporna. Utförd i obehandlat trä. Byggd av Magnussons orgelbyggeri 1970.
NUMMERTAVLA - Mot östra väggen, söder om koröppningen. Rektangulär siffertavla, ljust gulmålad, omgiven av en profilerad ram i samma kulör, samt överst ett profilerat överstycke. Förgyllda lister och ornament.
KLOCKOR - I takryttaren hänger en klocka. Den är försedd med inskriptionsband runt övre delen. Gjuten 1576. Lurs kyrkas gamla kyrkklocka. Kläppen är ny.