Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA BÖN 1:15 - husnr 3, BOKENÄS NYA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BOKENÄS NYA KYRKA (akt.)
2003-03-18
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET upplevs som ljust och öppet. LÅNGHUSET är rektangulärt och ursprungligen enskeppigt, men två rader med parvis ställda brädklädda pelare avgränsar sidogångarna, där taket också är lägre, och ger därmed illusionen av ett treskeppigt kyrkorum med högre takhöjd i mitten över bänkar och mittgång. Den främsta delen av långhuset saknar bänkar och fungerar som korgolv tillsammans med det egentliga koret.
GOLV -Lackat trägolv med en brun ton.
VÄGG - Slätputsade, upp till fönsterbänkarna målade i ljust grått och ovanför målade i ljust grönt.
INNERDÖRRAR - Dörrparti mot vapenhus i skulpterad ek med runt överljusfönster, troligen från 1950-talet, och innanför detta målade spegeldörrar. Mot vindfånget i söder höga spegeldörrar med vardera sex speglar, målade i grått och beige. In till läktarunderbyggnaderna nytillverkade spegeldörrar med tre speglar, vitmålade.
FÖNSTER -Spetsbågiga i grupper om tre, mittersta fönstret högre, inom spetsbågiga fönsternischer. Spröjsade gjutjärnsfönster, invändigt gråmålade. Fönstren har inner- och ytterbågar, båda fast monterade.
TAK - Spetsformigt innertak med delvis synliga takstolar. Taket är kassettindelat med pärlspont i fälten och målat i ljust grönt. Från byggnadstiden. De pelaruppburna partierna närmast ytterväggarna är från 1954 och inklädda med brädor och har en fris mot kyrkorummet med en målad stiliserad vinranka.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Inbyggnader under västläktaren, med ett samlingsrum åt söder och kapprum, WC och läktartrappa åt norr. Viss textilförvaring i samlingsrummet. Väggar mot kyrkorummet av vitmålad pärlspont, med förkroppade pelare vid hörnen liknande de övriga träpelarna i kyrkorummet.

KOR - Smalare rakt avslutat kor, skilt från långhuset med en spetsbågig kor- eller triumfbåge, med ett dekorationsmåleri i form av en vinranka.
GOLV - Två steg högre än i långhuset, helt täckt med en grå heltäckningsmatta.
VÄGG - Som långhus, men vitmålade ovanför den grå bröstningen. Fönstren på norr- och sydsidan sitter i höga spetsbågiga recesser (indragningar). I den norra finns ännu bevarat nygotisk ornamentik i form av ett klärestoriemotiv ovanför sakristiedörren och en åsneryggsbåge krönt av en (halv) korsblomma ovanför bågen. Detta har försvunnit på sydsidan vid renoveringen 1954.
DÖRR - In till sakristian en spegeldörr.
FÖNSTER - Mindre rosettfönster i norr- och söderväggar, högt placerade. I östväggen en grupp på tre spetsbågiga fönster, det mittersta högre, inom en spetsbågig nisch, och ovanför detta ett rosettfönster. Östväggens fönster har färgade glasmålningar, medeltidsinspirerade med Kristusbild i mitten och Petrus och Paulus till vänster respektive höger. I mitten av rosettfönstrets glasmålning den Helige Ande i form av en duva. Från byggnadstiden.
TAK - Ett tredingstak, kassettindelat som långhuset, dock inte med synliga takstolar. Målat i ljust grönt, från byggnadstiden.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning, med trätrappor på båda sidorna.
GOLV - Av tegel.
VÄGG - Putsade vitmålade.
PORT - Ytterportens insida indelad i speglar, gråmålad. Port mot långhus av snidad omålad ek, med festonger på ömse sidor om ett runt överljusfönster med stjärnformade spröjsar, och med kors i relief på dörrbladen.
TAK - Vitmålad pärlspont.

SAKRISTIA - Norr om koret.
GOLV - Heltäckningsmatta.
VÄGG - Slätputsade, ljust grönmålade.
DÖRR - Spegeldörrar. Uppgång till predikstolen genom muren.
FÖNSTER - Smalt gjutjärnsfönster.
TAK - Vitmålat brädtak.
SKÅPSINREDNING - Skrudskåp från byggandstiden, med nygotisk dekoration i överdelen. I skåpsdörren ytterligare ett förvaringsutrymme, med en egen dörr.

ARKIVRUM - Söder om koret, med ingång från sakristian bakom altaret. En tidigare ingång från kyrkorummet har murats igen.

TORN - Vapenhus i bottenvåningen (se ovan).
TORNVÅNINGAR - Våningen i läktarplan är inredd och isolerad. Dörr upp till våningarna ovanför, vilka är helt oisolerade.
GOLV - Läktarplan: Gråmålat trägolv. Våningarna ovanför: Obehandlade enkla brädgolv.
VÄGG - Putsad, vit.
FÖNSTER - Rakslutna gjutjärnsfönster, med innanfönster.
TAK - Läktarplan: Vitmålat pärlspontstak. Våningarna ovanför: Inga egentliga undertak, endast den obehandlade undersidan på nästa vånings golvbrädor.

INREDNING
ALTARE - Strax innanför östväggen. Av trä, indelat i fält med spetsbågar och listverk. Altarskiva av trä. Målat i olika nyanser grått och rödbrunt. Bakom altaret och sammanbyggt med detta en lägre bänk med samma dekoration. Nygotiska formelement.
ALTARUPPSATS - Krucifix med ekådrat träkors och bronserad Kristusfigur.
ALTARRING - Femkantig öppen på sidorna, av trä med kolonetter som bär upp en arkad med bågar, målad i beige och vitt med förgyllningar. Knäfall och överliggare klädda med guldbrunt tyg.
DOPFUNT - I långhuset framför det främsta bänkkvarteret i söder. Av trä, nygotiskt präglad. Sexkantig fot och överdel buren av sjudelad knippekolonn, och dekorerad med lister och skuret bladverk. Målad i vitt och brons. Från byggnadstiden. Dopljusstake i samma stil.
PREDIKSTOL - På östväggen norr om koret, med ingång från sakristian genom en mindre gotiserande portal. Hela anordningen klart präglad av nygotiska formelement. Predikstolen består av korg med fundament och ljudtak. KORGEN är femkantig och med en sidoutbyggnad, och är dekorerad med kolonetter bärande spetsgavlar, listverk och nygotiska detaljer. FUNDAMENT i form av knippekolonn, gråmålad. LJUDTAK kantat med spetsgavlar och krönt av en fial. Allt målat i beige och vitt, grönt, rödbrunt och gråsvart. Från byggnadstiden.
BÄNKINREDNING -Öppen bänkinredning i fyra kvarter. Bänkskärmar med fältindelningar; skulpterade sidostycken. Bänkarna målade i rödbrunt invändigt med beigefärgade gavlar och skärmar i båda dessa färger. Bänkarna ursprungliga. men förkortade och glesare ställda 1954.
ORGEL - Ursprunglig fasad i utpräglad nygotik, tredelad med gavelfält rikt dekorerade med trepass, fialer, krabbor mm. Målad i beige och ljusbrunt med förgyllningar. Orgelverk byggt 1905 av Herngren, Lidköping, ombyggt av Grönvalls orgelbygger, Lilla Edet 1971.
LÄKTARE - I väster, buren av fyrkantiga pelare och kraftiga profilerade konsoler på västväggen. Dekorativa bågställningar mellan pelarnas utsmyckade kapitäl. Rak läktarbarriär med profilerad sockel och överliggare, bröstningen dekorerad med halvkolonetter som bär upp en arkad av bågar. Målad i beige, vitt och ljusbrunt.
NUMMERTAVLA - Söder om koret. Rektangulär svart tavla omgiven av nygotiskt ramverk och spetsigt gavelfält med trepass. Står på fot. Snickerier i beige och grått. Från byggnadstiden.
KLOCKOR - Klockan från Bokenäs gamla kyrka överfördes hit när kyrkan byggdes. Klockan är omgjuten 1786 av Jonas Wetterholtz Göteborg. Med inskription.