Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA DJURHULT 3:1 - husnr 1, DJURHULTS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

DJURHULTS KAPELL (akt.)
2004-04-26
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är litet och intimt, hållet i ljust gråblå kulörer. Koret är något smalare än långhuset, rakt avslutat, och med ett korgolv som är två steg högre än i långhuset. En mindre sångläktare finns ovanför ingången i norr.

Inredningen är, om inget annat anges, från byggnadstiden. GOLVET är ett ljust grålaserat trägolv. VÄGGARNA är klädda med en skuggpanel (släthyvlad lockpanel), ljust gråmålad. LÅNGHUSTAKET är ett välvt trätak, klätt med släta träfiberskivor. Skivskarvarna täckta med trälister som bildar ett rutmönster. Tvärs över taket en tvärbjälke. Ett plant parti närmast takfoten. Taket är ljust blåmålat. KORTAKET är klätt med samma typ av skivor. Det är plant, med en vid kupol mitt i. Det plana partiet gråmålat som väggarna, kupolen ljust blåmålad. Mitt i kupolen sitter en belysningsarmatur. Förutom att ge koret en något ovanlig arkitektur, bidrar kupolen också till en förbättrad akustik där.
INGÅNGAR finns i norr från ett samlingsrum, samt längst fram på södra långsidan. Huvudingången har dubbla släta gråmålade dörrar med ett utanpåliggande stiliserat mönster. Sydingångens dörr, liksom sakristiedörren och en mindre dörr till ett förråd, har en för kapellet typisk utformning. Dörrarna är spegeldörrar med en stor spegel omgiven av profilerade lister, och har en rundad överdel. Denna utformning går också igen i övriga dörrar i sakristian liksom till vapenhusets biutrymmen.
FÖNSTREN är höga spröjsade träfönster, med tresidig avslutning uppåt, målade i vitt. Fönstren har dubbel korspost, de är kopplade och i har blyinfattade antikglas i ytterbågarna. På korets västsida sitter ett runt fönster, som via ett förråd förmedlar ett indirekt ljus från ett motsvarande runt fönster i ytterväggen.

SAKRISTIA - På korets norrsida, samtida med kyrkan, med enkel inredning av samma karaktär som resten av kyrkan. Golv, väggar och dörrar som i kyrkorummet, taket är ett vitmålat brädtak med synliga ohyvlade bjälkar. Två rektangulära och ett runt fönster, med blyinfattat antikglas.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Inrett på samma sätt som kyrkorum och sakristia. Flera biutrymmen, och ljus från ett fönster i en nisch åt väster. Trappa till läktaren på östsidan, från vindfånget innanför ytterporten. RUMMET EN TRAPPA UPP har motsvarande golv, väggar och tak som de hittills beskrivna utrymmena. Rummet används som samlingsrum för kör mm, och har en bakvägg som är halvrund. Ljus från sidorna genom runda fönster. SAMLINGSRUMMET mellan vapenhuset och kyrkorummet är tillkommet genom en ombyggnad 1998, då långhuset kortades med en fönsteraxel genom att en ny vägg byggdes, och detta samlingsrum tillskapades i det avskilda utrymmet. Golv och väggar samt fönster som i kyrkorummet. Taket är klätt med släta vitmålade skivor, och är lägre i mitten och har sedan en svängd form uppåt-utåt för att ansluta till de höga fönstren. Skåpsinredning på norrväggen.

INREDNING:

ALTARE - Enkelt ljust gråmålat träaltare med sidorna klädda med släta träfiberskivor, placerat mot korväggen.
ALTARUPPSATS - Placerat på altarets bakkant, ett lågt men brett altarskåp. Tre reliefer inom ett blåmålat och delvis förgyllt ramverk, med ett skuret lågt krönstycke (två stjärnkrönta obelisker fattas, ligger i sakristian). Mittreliefen föreställer Kristi Uppståndelse, och på sidorna basunblåsande änglar. Reliefernas figurer naturalistiskt målade mot förgyllda bakgrunder. Tillverkat av Valfrid Andersson, Timmerås. Förlaga av Knut Nordenskjöld.
ALTARRING - Löpande mellan de båda korväggarna, med ensvagt svängd form. Indelad i låga breda speglar, målade i grått med en rödbrun omfattning, inom ett gråblått ramverk. Överliggare och knäfall klädda med grått guldrandat tyg.
TRIUMFKRUCIFIX - placerat ovanför koret, på långhusets sydgavel, snidat av Valfrid Andersson, Timmerås efter ritning av arkitekt Knut Nordenskjöld.
PREDIKSTOL - Placerad framför det östra bänkkvarteret, med ingång genom en dörr från sakristian. Består av korg samt en skärm mellan korgen och dörren från sakristian. Korgen är åttkantig och med evangelistskulpturer (samt Moses) i relief på sidorna. Varje sida omges också av ett snidat ramverk. Predikstolen är från byggnadstiden men skulpturerna och ramverken skurna av Valfrid Andersson, Timmerås 1968.
DOPFUNT - Placerad invid korets västsida. Dopfunten är egentligen ett dopställ för en dopskål på fot. Funten är åttkantig och av trä, med smalare skaft och bredare fot och cuppa, och med skurna ornament på skaftet. Målad i ljusgrått med rödbruna ornament. Tillverkad av Valfrid Andersson, Timmerås, 1926 efter anvisningar av Knut Nordenskjöld.
BÄNKINREDNING - I två öppna kvarter utmed långväggarna. Rektangulära galvar med utanpåliggande spegel. Målade i gråblå nyanser, med rödbrun list runt gavlarnas speglar.
LÄKTARE - Kapellets läktare är en mindre sångläktare, utstickande från långhusets norrvägg, med rundade något indragna hörn och med en stjärna som dekoration i mitten av framsidan. En rundbågig öppning i väggen leder in till det inre av läktareutrymmet. Själva den utstickande läktaren är från byggnadstiden, men framflyttad 1998 i och med att en ny norrvägg byggdes i kyrkorummet.
ORGEL - Från 1958, byggd av Magnussons orgelbyggeri, placerad bakom det östra bänkkvarteret.
NUMMERTAVLOR - En, placerad på västsidan om koröppningen. Vit rektangulär siffertavla omgiven av ett skulpterat och gråmålat ramverk.
KLOCKOR - Klockor gjutna i Ystad av M. och O. Ohlsson.