Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA DRAGSMARKS KYRKA 1:1 - husnr 1, DRAGSMARKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DRAGSMARKS KYRKA (akt.)
2003-04-16
Interiörbeskrivning
KYRKORUM - Ingen särskild åtskillnad mellan långhus och kor, förutom att korgolvet är två steg högre. Ett litet men ljust kyrkorum. GOLVET är av trä, av äldre datum i kyrkans västra del samt i koret. I koret och bänkkvarteren är golvet lackat, i mittgången är golvet målat närmast bänkkvarteren men annars täckt av matta. TAKET är ett plant brädtak, förhållandevis lågt, med en mindre välvning där taket ansluter till väggarna. Taket har målningar i blå och gulbruna nyanser från 1776 av målaren Johan Henrik Dieden. Över altaret framställdes ljuset med textbandet "Fiat Lux" andra motiv Treenigheten, Kristi förklaring. Troligen försvann målningarna i samband med reparation av innertaket 1871-1877. Vid konserveringsarbetena 1988-90 togs denna målning fram och kompletterades. Ursprungliga målningar finns över altare och altarring samt i det välvda partiet närmast väggarna. Målningarnas mittparti är utförda av Anders Darwall. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist, målad i marmorering i blått, rött och grått. VÄGGARNA är klädda med stående profilerad lockpanel, målad i beige. FÖNSTREN är rundbågiga spröjsade fönster med innanfönster, vitmålade. Fönstren är inte yngre än 1925. DÖRR till sakristian är en fyllningsdörr med fem speglar, beigemålad. Dörren till vapenhuset är en slät plankdörr, beigemålad mot kyrkorummet och röd mot vapenhuset. Dörren har smidda beslag och ett kraftigt kammarlås och är troligen från byggnadstiden. Dörren har en något ovanlig konstruktion, de båda dörrhalvorna kan vikas ihop för att öppna upp helt mot kyrkorummet. LÄKTARUNDERBYGGNAD - i stående profilerad lockpanel, beigemålad liksom kyrkorummets väggar, rymmer toalett, trappa till orgelläktare och smärre förvaringsutrymme.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. GOLV av trä med linoleummatta. VÄGGAR av släta vitmålade brädor, TAKET ett vitmålat brädtak, PORTEN är en dubbel rödmålad fyllningsdörr med tre speglar, troligen 1800-tal. TRAPPA längs västsidan upp till TORNETS ANDRA VÅNING, som är helt oisolerad.

SAKRISTIA med ingång från koret. GOLVET av trä med heltäckningsmatta.
VÄGGAR klädda i pärlspont målad i ljusbeige färg. TAK - vitmålad pärlspont. DÖRRAR av beigemålat trä och med fem speglar. FÖNSTER - ett fönster, som är vitmålat med spröjsar även på innerfönstret. SKÅPSINREDNING, ursprunglig, klädd i pärlspont i ljusbeige. Nyare antependieskåp och över detta äldre omålat väggskåp med dubbeldörrar dekorerade med arkadbågar i platt relief i dörrspeglarna och med profilerade lister upptill och nertill. Skåpdörrarna renässansarbete, själva skåpet yngre.

INREDNING
ALTARE - Mot östvägen, enkelt av trä med rundade hörn och med altarskiva av samma material. Gråvitt med grå sidostycken.
ALTARUPPSATS - Placerat på altarets bakkant. Av snidat och målat trä, uppbyggd med arkitekturelement. I mitten en målning med en nattvardsframställning, med rektangulära texttavlor med dansk text över och under. Kannelerade pilastrar på ömse sidor om centralmotivet bär upp ett gavelfält med målad Kristus i mitten, krön av urnor. På sidorna ornerade vingar. Altaruppsatsen konserverad av konservator Sven Gustafsson i Göteborg 1937. Renässansarbete av Chresten Snedker från 1626 med målningar 1776 av J H Dieden.
ALTARRING - Rund sluten, med profilerade balusterdockor. Målad i mörkt grågrönt och med balusterdockorna marmorerade i grågrönt och med guldbårder. Knäfall och överliggare klädda med rödrosa tyg. Från 1870-talet.
DOPFUNT - I koret av snidat och målat trä. Kalkformad med rund räfflad fot och knopp samt avfasad kantig skål. 1750-tal. Över funten ett sexkantigt dopfuntstak i snidat och målat trä med förgyllningar, taket kröns av en Kristusgestalt. Rokokoarbete från 1732.
BÄNKINREDNING - I två kvarter. Sluten bänkinredning med spegeldörrar och med speglar på de främre bänkskärmarna. Bänkdörrarna i kyrkans bakre del är sannolikt från 1870-talet, medan själva bänkarna är ombyggda under 1900-talet. Målade i olika marmoreringar, ljust grågrönt på skärmar och dörrar och med dörrspeglar i vinrött kantade med slät gammalrosa bård. Invändigt målade i grågrönt och försedda med sittdynor klädda med grönt tyg. På läktarens västvägg finns en enkel väggfast bänk med uppfällbart säte, målad i grågrönt, från 1700-talet?
KORBÄNK - Mot nordväggen av samma utförande som den övriga bänkinredningen.
PREDIKSTOL - På södra sidan invid koret. Består av korg, trappa och barriär samt ljudtak. Sexkantig korg av snidat och målat trä. Sidorna dekorerade med målade Kristus- och evangelistframställningar under rundbågar burna av pilastrar med ornamentik och profilerade kapitäl. Räfflade pilastrar skiljer de olika fälten. Under och över figurframställningarna rektangulära texttavlor. Ytterligare dekor av listverk och stiliserad bladornamentik. Renässansarbete av Chresten Snedker från 1626 med målningar 1776 av J H Dieden, Sexkantigt ljudtak, målat i mörkgrön färg med förgyllda ornament och med innertak i mörkblått med förgylld utanpåliggande stjärna. Ljudtaket är yngre, troligen från 1800-talet. Restaurerad 1937 av konservator Sven Gustafsson. Trappan är en senare komplettering i enklare utförande från 1982.
ORGEL - Orgelfasad, nyklassicistisk, indelad i tre fält, målad i grått och guld från 1903. På grund av den låga takhöjden är orgelfasaden mycket låg. Orgelverk från 1970 av John Grönvall, Lilla Edet.
LÄKTARE - Läktare i väster. Läktarbröstning med profilerad sockel och
Överliggare, indelad i fält med målade figurframställningar inramade av enkla guldlister. I mitten Kristus omgiven av lärjungar. Sammanlagd 12 figurer (Judas är inte medtagen).
NUMMERTAVLA - Svart tavla med profilerad ram i svart och guld, från tidigt 1800-tal.
KLOCKOR - Klocka i tornet, gjuten 1698 av klockgjutaren Peter Böök i Göteborg.