Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA FORSHÄLLA 3:1 - husnr 1, FORSHÄLLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FORSHÄLLA KYRKA (akt.)
2004-04-26
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är treskeppigt, uppdelat genom kolonnrader mellan mittskepp och sidoskepp, de senare drygt 2,5 meter breda. Bänkkvarteren är placerade i mittskeppet, sidoskeppen fria från bänkar, med undantag för enkla längsgående bänkar utmed ytterväggarna. Koret är rakt avslutat åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är ett steg högre. Under läktaren i väster är rum inbyggda, med bl a på sakristian på norrsidan. I den tidigare sakristian, bakom koret, är nu samlingsrum och förråd.

GOLVET är lackat trägolv, sannolikt från 1953. VÄGGARNA är slätputsade och målade i ljust gulvitt. TAKET är ett ljust grålaserat brädtak, välvt över mittskeppet och plant över sidoskeppen. KOLONNRADERNA består av fyrkantiga kolonner, parvis placerade, och stöpplingsmålade i gulbrunt. De bär upp en kraftig taklist i form av ett gråmarmorerat entablement. Också kolonnernas kapitäl är marmorerade. Målningsbehandlingen framhäver bilden av sandstenskolonner som bär upp ett entablement av kraftiga marmorblock.

INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt mitt på södra långsidan, samt på korets östsida. På alla dessa platser sitter spegeldörrar med tre fyllningar, ådrade i gulbrunt. Dörrarna i koret, på ömse sidor om altaret, har klassiserande dörromfattningar, bl a med tympanonfält uppburna av konsoler ovanför dörrarna.

FÖNSTREN är höga rundbågiga spröjsade träfönster, målade i vitt, och med innanfönster. Ytterbågarna troligen från byggnadstiden, innanfönstren yngre.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Under orgelläktaren, byggd i samband med renoveringen 1953. Innehåller ett flertal biutrymmen, samt en sakristia. I sidoskeppen är också på läktaren inbyggt, så att det finns ett kapprum för kören på sydsidan och ett arbetsrum för kantorn på norrsidan. Framväggarna mot kyrkorummet är släta, målade som kyrkorummets väggar i övrigt. SAKRISTIAN har en enkel men väl genomförd inredning, med bl a förnyad skåpsinredning från 2003.

VAPENHUSET är enkelt inrett, med kalkstensgolv, vitputsade väggar och vitmålat brädtak. Två biutrymmen är inredda som "lådor" i vapenhuset.

INREDNING:

ALTARE - Placerat någon dryg meter framför korväggen. Av trä, med sidorna indelade av ett lodrätt ribbverk. Målat i grått. Sannolikt från 1953.
ALTARUPPSATS - Skulpterat barockarbete i ek, placerat på altarets bakkant. Målad i dämpade kulörnyanser, också förgyllningarna är dämpade i tonen. Uppsatsen är uppbyggd i två våningar, den övre betydligt smalare och mindre än huvudpartiet, samt ett understycke med text om uppsatsens tillkomst. HUVUDMOTIVET är en målning föreställande Nattvardens instiftande. Målningen flankeras av tredubbla kolonngrupper, och utanför dessa vingar med skulpterat broskverk. Ovanför och under målningen finns bibelcitat med anknytning till målningen. Citaten är på danska. I ÖVERSTYCKET en målning föreställande Kristus med segerfanan, med skulpterade ornament vid sidorna och ovanför. Överst ett strålknippe. Texten på understycket berättar att altaruppsatsen utförts 1670 av snickare Peter Johansson i Kungälv och målare Arnold Du Bois i Göteborg. Den är ommålad 1769 av Johan Henric Dieden, och 1810 förgylldes och ommålades den av Johan Gjös och fick då en annan inskription. Senast restaurerad 1937 av konservator Sven Gustafsson, troligen till sitt 1600-talsutseende.
ALTARRING - Öppen, med avfasade hörn, med framsidan indelad i speglar, marmorerade i gulbrunt inom ett gråmarmorerat ramverk. Knäfall och överliggare klädda med grått och guldrandat tyg. Från byggnadstiden, sannolikt ombyggd till öppen form senare.
PREDIKSTOL - Placerad framför norra bänkkvarteret, invid pelarraden. Den är utförd helt av omålad ek, och består av korg och trappa. Korgen är åttkantig, och med skulpterade reliefer på alla sidor. Motiven är bilder ur Jesu liv (födelsen, dopet, herden, bärande törnekronan, Golgata, samt uppenbarande sig för lärjungarna). På trappbarriären skulpturreliefer av evangelisterna. Tillverkad 1953 och kompletterad 1955 med skulpterad utsmyckning av Valfrid Andersson i Timmerås.
DOPFUNT - Placerad mitt framför altarringen. Av trä, sexkantig. Profilerad fot, ovanpå denna ett kort skaft i form av ett klot med snidade ornament på. Cuppan är förhållandevis stor, med bukiga sidor, och med snidade ornament längs hörnens kanter och under överkanten. Målad i brunt med dekorationer i dämpade nyanser.
Sannolikt 16/l700-tal. Ommålad 1780 av Henrik Dieden. Restaurerad 1937 av konservator Sven Gustafsson.
BÄNKINREDNING - Två bänkkvarter på ömse sidor om mittgången. Kvarteren är slutna mot mittgången, men öppna ut mot sidoskeppen. Bänkdörrar med speglar ådrade i gulbrunt inom ett blått eller grönblått ramverk. Också bänkgavlarna målade på detta sätt. Överliggaren i purpurrött, och bänkkvarterens insida målad i gulbrun lasering (ekfärg). Inredningen stammar från byggnadstiden, men byggdes om 1953, bl a kortades bänkarna kraftigt i ytterkant. De fick också bredare sitsar.
LÄKTARE - Orgelläktaren i väster buren av fyra runda kannelerade pelare, stöpplingsmålade i rödbrunt. Läktarbröstningen är utskjutande i två etager, de yttersta med insvängda sidor. Framsidan indelad i speglar, marmorerade i gulbrunt inom ett gråmarmorerat ramverk. Läktarbröstningen stammar från byggnadstiden, men är påverkad av ombyggnaden 1953 då de yttersta partierna blev ersatta av sidoskeppens väggar. Från 1968 och några årtionden framåt hängde på läktarbröstningen ett läktarkläde i bildväv med motiv ur Uppenbarelseboken, av Agda Österberg från hennes ateljé i Varnhem.
ORGEL - Större nyklassicistiskt utformad orgelfasad, med tre rektangulära pipöppningar, åtskilda av två höga tureller. Ljust gråmålad med sparsamt förgyllda ornament. Orgelfasaden byggd 1863 av Söderlings orgelbyggeri. Orgelverket senast ombyggt 1973 av Hammarbergs orgelbyggeri, Göteborg. Den gamla orgelns pipor av trä förvaras i tornkammaren. En del av dessa har övertagits av Ucklums kyrkorgel.
NUMMERTAVLOR - Två stycken, placerade korväggen på ömse sidor om altaruppsatsen. Svarta rektangulära siffertavlor omgivna av profilerade, målade och delvis förgyllda ramar, och med snidade och förgyllda krönornament. Endast överstycket på den norra är gammal, sannolikt 1700-tal. Resten liksom den södra tavlan utfört 1932.

KLOCKOR - I tornet hänger två klockor. Lillklockan är den äldsta, sannolikt en medeltida klocka från 1200-talet. Storklockan är gjuten 1774 av konstgjutaren Abraham Wetterholz.

ÄLDRE INREDNINGSDETALJER - i en nisch mitt på norra långväggen sitter en stor målning, föreställande Kristus på korset. Det är kyrkans äldre altarmålning, utförd av Carl Bagge 1857. Troligen ommålad på 1890- talet enligt signatur "Toldnäs 1894", och renoverad 1913 av M.B. Wallström från Lödöse. Den placerades i detta läge 1938.