Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA KYRKEBERGET 1 - husnr 5, UDDEVALLA KYRKA (SANKTA ANNA KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

UDDEVALLA KYRKA (SANKTA ANNA KYRKA) (akt.)
2003-06-24
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är ljust och med tydligt klassicistiska drag i nästan all snickeriinredning. Den enhetliga färgsättningen med ljusa grå kulörer i kombination med högklassiga marmoreringsmålningar bidrar till detta intryck. Planen är korsformig, med bänkar i västra, norra och södra korsarmarna, och koret i den östra korsarmen. Korets golv är tre trappsteg högre än övriga kyrkorummet, och på dess sydsida står dopfunten placerad. Den stora altartavlan, som utgör det främsta blickfånget i kyrkorummet, är något framdragen i förhållande till korets östvägg. Bakom altartavlan är anordnad en "lillkyrka", kallad S:t Annas kyrka. Ett västvänt altare med en gobeläng ovanför, i övrigt möblerat med lösa stolar. Sakristian ligger norr om koret, och på korets sydsida, med ingång mitt emot sakristian, finns ett samlingsrum byggt 1990.
GOLVET i kyrkan är av kalksten, tre trappsteg högre i koret. VÄGGARNA är slätputsade och vita. Korets östvägg är rundad. TAKET är välvt och med vävklädd revetering, målat i ljust gråblått. I mötet mellan tak och vägg en kraftig profilerad taklist, marmorerad i grått.
INGÅNGAR i norra, västra och södra korsarmarna, via "dubbla" vindfång (dvs med två par dörrar) Alla innerdörrar är spegeldörrar med tre eller fyra speglar i vardera. De som vetter direkt mot kyrkorummet är från 1900-talet (men av äldre modell), medan de ytter troligen är från 1800-talet. Alla dörrar målade i ljusgrått med grå marmorering i speglarna. Ytterportarnas insida är enklare, klädd med diagonal pärlspont. Ytterligare ingångar finns på korets norrsida till sakristian och på dess sydsida till samlingsrummet. FÖNSTREN är höga rundbågiga och av trä, med ljust gråmålade bågar, småspröjsade, i karmar med korspost. Viktiga för ljusinsläppet i kyrkorummet är också de två stora halvrunda fönster som sitter ovanför läktarna i norra och södra korsarmarna. Vissa av ytterbågarna kan vara ursprungliga, innerfönstren senare (1938?).
SAKRISTIA - Norr om koret. Väggar och tak är vitputsade. Inredd med spegeldörrar till alla förrådsutrymmen (samt predikstolen), målade likt dörrarna i kyrkorummet. Inredningen från 1938? Två höga rundbågiga fönster med färgade glas.

INREDNING

ALTARE - Av trä, med snedfasade hörn. Fristående från altaruppsatsen för mässfirande versus populo. Marmorerat i carrarraimitation med förgylld dekor i mitten i from av en törnekrans och spikar. Från 1842 (se altaruppsatsen), ombyggt till fristående 1994.
ALTARUPPSATS - En mycket hög altartavla med inramning, halvrunt avslutad uppåt. Huvudmotivet är en hög oljemålning på duk av hovmålaren Fredrik Westin, föreställande Kristus välsignande barnen. Tavlan är omgiven av ett klassicerande ramverk med ett flertal förgyllda ornament. Sidorna utgörs av två pilastrar med joniska kapitäl, stående på piedestaler. Pilastrarna gråmarmorerade, piedestalerna grönmarmorerade. Pilastrarna bär upp en rundbåga med omväxlande änglahuvuden och stjärnornament. Allt kröns av en stor förgylld kröndekoration i form av en treenighetssymbol omgiven av den strålkrans. Ram och altarbord tillverkat av Fridrich Rambach efter ritning av artisten Theodor Lundh. Hela altaruppsättningen gåva 1842.
ALTARRING - Rundad och öppen mot sidorna. Svarvade smala balusterdockor i tre grupper avdelade av kraftigare stolpar. Marmorerad i grått med vissa förgyllningar. Knäfall och överliggare i rött tyg. Av äldre datum, ombyggd (kortad samt delningsbar) 1994.
DOPFUNT - Dopfunt av snidad ek, utförd i nyempire. Cuppan är förhållandevis grund och har förgyllda ornament runt kanten. Den vilar dels på ett skaft i form av en kolonn och dels i ytterkant på fyra marmorpelare med korintiska kapitäl. Målad och förgylld. Ritad av Eugen Thorburn 1901, tillverkad av Emanuel Olsson.
PREDIKSTOL - Placerad på väggen vid hörnet mellan koret och norra korsarmen. Den består av korg och ljudtak. Korgen är från 1832 medan ljudtaket är en komplettering vid renoveringen 1938. Hela predikstolen är hållen i en stram klassicistisk stil, enhetligt marmorerad i grått och med vissa förgyllningar. Predikstolen nås via en trappa i muren från sakristian. KORGEN är fyrkantig med ett rektangulärt underrede, från vilket förgyllda konsoler bär upp en utskjutande kraftig men enkel underkantslist. Ovanför denna list den egentliga korgen, med en enkel och delvis förgylld överkantslist och på framsidan ett förgyllt ornament i form av ett allseende öga omgivet av en strålkrans. Korgen skall troligen efterlikna en antik talarstol i sten (marmor). LJUDTAKET är även det fyrkantigt med en förgylld meanderslinga runt kanten tillsammans med ytterligare en förgylld list, och mitt på framsidan ett förgyllt änglahuvud.
BÄNKINREDNING - På ömse sidor om mittgången samt under sidoläktarna, sammanlagt åtta kvarter. Bänkarna är öppna med rektangulära gavlar, dekorerade med profilerade lister. Bänkskärmarna genom lister indelade i speglar. Gavlar och bänkskärmar har en enklare marmorering i två grå nyanser, med tunn rödbrun list emellan. Bänkkvarterens insida målad i rödbrun lasering. Bänkarna från Knut Nordenskjölds renovering 1938, utglesade 1994. Plats för ljusglob anordnad 2002 i bänkkvarteret framför predikstolen. Bakom bänkarna under västläktaren finns fristående kombinerade kapphyllor och bokbord från 1994.
LÄKTARE - Tre läktare i kyrkorummet; i väster och över tvärarmarna. De bärs upp av runda fristående kolonner samt fyrkantiga pilastrar vd väggarna. Pilastrar och kolonner gråmarmorerade. De bär upp läktarnas underkanter vilka är utformade som entablement (antika bjälklag). Ovan detta är läktarbarriärerna indelade i speglar med runda förgyllda ornament mitt i varje spegel. Speglarna gråmarmorerade och runt dem förgyllda lister. Mittpartiet på västläktaren är utskjutande, med rundade hörn. Mitt på varje läktarbröstning finns en nummertavla, med svarta siffertavlor omgivna av ramar som har utformningen av tempelgavlar, med förgyllda krön.
ORGEL - Huvudorgeln är placerad på västläktaren. Orgelfasaden är indelad i tre fält med tureller emellan. Dekoren är utförd i en blandning av klassicistiska och nygotiska stilelement. Orgelfasaden är ljust gråmålad med rikligt med förgyllda ornament. Fasaden härstammar från 1869. Nuvarande orgelverket är från 1994, byggt av Grönlunds orgelbyggeri i Luleå. Det ersatte ett verk från 1909, vilket byggdes om på 1950-talet och då kompletterades med ett ryggpositiv som sammanbyggdes med läktarbarriären. Ryggpositivet avlägsnades 1994. Vidare finns ett FJÄRRORGELVERK från 1921. Det är placerat ovanför taket och ljuder genom öppningar i taket över mittgången. Fjärrorgeln ger ett mer dämpat ljud, passande exempelvis vid avsked. På korets norrsida en KORORGEL, modern, med ljut gråmålat orgelhus. Byggd av Grönlunds orgelbyggeri.
BELYSNINGSARMATURER - Elektrifierade ljuskronor över mittgången, och på väggarna elektriska belysningsarmaturer i mässing med välvt opalglas över glödlampan. Troligen från 1938 och ritade av Knut Nordenskjöld, vilket även de runda armaturerna som sitter under läktarna bör vara. Dessa är utförda i oxiderad mässing och med opalglas i undersida och på sidorna.
NUMMERTAVLOR - Förutom de ovan nämnda, som är placerade i läktarbröstningarna, finns två par i kyrkorummet: Ett långhusets nord och sydväggar. Enkla ramar, gråmarmorerade med guldornament, och svarta siffertavlor. I underkanten en belysningsarmatur i mässing. Ytterligare ett par på korets östvägg. Profilerade ramar, gråmarmorerade och förgyllda, med svarta siffertavlor. Genombrutna dekorer i mässing i över- och underkant. I överkanten dessutom sammansatta med belysning. Båda paren troligen från 1938.
KLOCKOR - I klocktornet: Lillklocka gjuten i Göteborg 1833 av L.A. Brandtberg; mellanklocka gjuten i Stockholm 1807 av Gerhard Horne och omgjuten i Ystad 1957 av M & E Olssons klockgjuteri; storklocka, gjuten 1951.