Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA LJUNG 2:1 - husnr 1, LJUNGS GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LJUNGS GAMLA KYRKA (akt.)
2004-04-21
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är ljust och enkelt hållet i sin inredning, vilken helt är tillkommen 1950, vilket även gäller träfönstren och dörrarna. Vapenhus, sakristia eller andra biutrymmen saknas.

KORET har tresidig avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset. GOLVET är belagt med gråstensplattor, möjligen av äldre datum. Inne i bänkkvarteren ett lackat brädgolv. VÄGGARNA är slätputsade och vita, med en bröstning av trä inne i bänkkvarteren. TAKET är ett välvt brädtak, avvalmat över koret. Taket är ljust gråmålat. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist med tandsnitt.

INGÅNGAR finns i väster direkt utifrån, samt på korets sydsida. Båda ingångarna har släta bräddörrar med smidda låskonstruktioner, marmorerade i ljusgrått. I östväggen, på ömse sidor om altarringen, finns två rundbågiga nischer som markerar läget för ingångarna till de gravkor som fanns tillbyggda till kyrkan fram till 1833. FÖNSTREN är halvhöga tresidigt avslutade spröjsade träfönster, målade i ljusgrått, sittande i djupa rundbågiga fönsternischer. Två medeltida fönster finns också. I öster, ovanför altaret, finns en djup och smal rundbågig fönsternisch, med en fönsterbänk i två avsatser, och mitt på sydsidan finns en rektangulär smal och djup fönsternisch av ungefär samma storlek. Själva fönstret är dock rundbågigt.

INREDNING:

ALTARE - Av sten, vitputsat, med två små nischer nära golvet på norra resp södra sidan. Altarskiva av ljusgrå kalksten. Troligen en medeltida kärna i altaret. Utanför kyrkans sydvägg står en stenhäll lutad, som kan vara den medeltida altarskivan, senare dock kanske nyttjad som trappsten.
ALTARPRYDNAD - Mindre krucifix av trä. Tillverkat Walfrid Andersson i Forshälla 1953.
ALTARRING - Halvrund öppen altarring, med svarvade balusterdockor. Gråbeige marmorering, knäfall och överliggare av röd sammet.
PREDIKSTOL - Placerad på norrsidan, bestående av korg, ljudtak och trappa med skrank, allt urfört i barockinspirerad stil. KORGEN är åttkantig, med evangelistskulpturer inom snidade arkadbågar på sidorna. LJUDTAKET har motsvarande form och har en kant i form av en bred hålkäl, och med kreneleringar i över- och underkant. Krönt av ett förgyllt kors. TRAPPANS barriär är hög och fungerar delvis som en avskärmning invid predikstolen. Allt målat i laserande dämpade färger. Från 1956, ritad av Axel Forssen, med komplettering av träsniderierna 1967 av Walfrid Andersson.
DOPFUNT - Av snidat trä. Sexkantig kalkformad, med snidade dekorationer: Blomstergirlang på foten, kors på skaftet och änglahuvuden på cuppans sidor.. Målad i ljusa färger och med vissa förgyllningar. Tillverkad för kyrkan av Walfrid Andersson 1960.
BÄNKINREDNING - Två slutna kvarter på ömse sidor om mittgången. 1700-talsinspirerad utformning, med marmorerade speglar i bänkdörrarna. Grågrönlaserade partier däremellan, och insidan i rödbrun lasering. På de främre bänkskärmarna svarvade ljushållare. Utseendet går tillbaka på den äldre bänkinredningen före 1904.
KORBÄNKAR - På korets sydsida, av samma utförande som övriga bänkar.
LÄKTARE - Saknas.
ORGEL - Placerad på ett podium bakom det norra bänkkvarteret. Modernt och enkelt utformat orgelhus, utan dekorationer, av lackad ek. Byggd av Magnussons orgelbyggeri 1970
NUMMERTAVLOR - En mindre nummertavla, placerad på ståndare på södra bänkkvarterets främre bänkskärm. En svart oval siffertavla, omgiven av en profilerad och förgylld ram, och med skulpterad, målad och försilvrad kröndekoration. Förmodligen från 1700-talet, restaurerad och med ny siffertavla.
KLOCKOR - Kyrkklocka i klockstapeln, gjuten 1959.