Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE ENEBACKEN 1:54 - husnr 1, HOLMESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HOLMESTADS KYRKA (akt.)
2003-07-15
Interiörbeskrivning
HOLMESTADS KYRKA - Holmestads kyrka är åttkantig och täcks av en låg åttakantig kupolformad lanternin med ljusinsläpp över "långhusets" mitt. Lanterninen uppbärs av träpelare. Kyrkorummet har öppna takstolar. Väster om kyrkorummet är ett stort torn. Utsidans frontoner i öster, norr och söder bildar i interiören breda nischer. I norr och söder är nischerna dock bara synliga i läktardelen, då deras undre del avskiljs från kyrkorummet genom väggar. I den östra nischen är altaret placerat. Nischen bildar kor tillsammans med den del av kyrkorummet som är öster om främsta bänkraden. Den södra nischen utgör förråd och den norra sakristia. I tornets nederdel är ett vapenhus. Kyrkorummet har bevarat sin nygotiska prägel. Färgsättnigen härrör från 1960-talet.
LÅNGHUS - Kyrkorummet är åttakantigt -se ovan. Över kyrkorummets norra, nordvästra, västra, sydvästra och södra del finns djupa läktare. Den västra utgör orgelläktare. De åtta läktarpelarna uppbär en genombruten, åttkantig innervägg, som sin tur bär upp mittkupolen. Under västra delen av västläktaren är en tresidig underbyggnad. Till det egentliga långhuset hör den del av kyrkorummet som finns öster norra och södra läktarna. I linje med de östligaste läktarpelarna står det främsta bänkparet. Beträffande väggar, golv mm beskrivs kyrkorummet här som helhet.
Långhuset uppdelas genom en mittgång, sidogångar samt tvärgångar i norr och söder.
GOLV - Golvet utgörs av tvärgående, smala, slipade och lackade bräder. I gångarna ligger ljusblå gångmattor.
VÄGG - Ytterväggarna är spritputsade och vitmålade. Närmast taket finns i de längre sidornas hörn kolonnformade putsade och vitmålade konsoler. Den smala väggbiten under kupolens fönsterrader består av vit träfyllning med grå profilerade lister. Mellan kupolens ytterväggar och läktarpelarna finns en genombruten innervägg, vilket även utgör stöd för kupolen. Väggen består av ett genombrutet, ljusblått och rikt profilerat listverk. I varje hörn finns profilerade kolonner med delvis förgyllda, snidade baser, som utgör en fortsättning på läktarpelarna. Själva listverket är på respektive sida utformat som en takstol med snidade bågkanter. Underliggaren pryds av snidade konsoler och i de övre hörnen finns genombrutna trepass.
Väggen mot den tresidiga läktarunderbyggnaden i väster utgörs av vit gipskiva. I underbyggnadens nordöstra respektive sydöstra vägg är ett ca 2,2 meter högt fönster placerat vid golvet. Fönstret indelas genom smala grå ribbor i rektangulära små vertikala rutor.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörrarna mellan läktarunderbyggnad och vapenhus samt mellan kyrkorum och sakristia respektive förråd utgörs av höga, grå rektangulära pardörrar med utsirat metallhandtag. Varje spegel har dekor i form av tre kvadratiska nedsänkta speglar samt mellan dessa smalare, utsparande speglar. Vapenhusdörren har runda trähandtag och är äldre än de övriga. Dörren mellan kyrkorum och läktarunderbyggnaden är en hög gråmålad rektangulär pardörr. Varje dörrblad indelas genom breda lister i höga, smala glasrutor. Dörrarna sitter i liv med fasaden.
FÖNSTER - Kyrkorummet har i sydöst, sydväst, nordöst och nordväst vardera fem gråvita fönster i läktarhöjd och tre gråvita fönster under läktarnivå. De nedre fönstren är rektangulära och indelas i två lufter genom en smal horisontell mittpost. De är placerade i djupa, utåt konande, putsade och vitmålade smygar. De övre fönstren är rundbågade och indelade på samma sätt. Fönstren är placerade i rundbågiga djupa, utåt konande vitmålade och putsade smygar. Smygarna är i sin tur placerade i en gemensam , ca 15 cm djup nisch med konkavt rundade övre hörn. I de smalare väggarna i söder och norr finns vardera tre rundbågiga vita fönster, varav det mellersta betydligt högre och genom horisontella träspröjsar uppdelat i fem rutor. Sidofönstren är uppdelade i tre rutor var. Fönstrens övre rutor har dekorspröjsning i form av bland annat ett fyrpass. Fönstren är placerade i rundbågiga nischer, i sin tur placerade i en gemensam rundbågig nisch.
TAK - Taket är ett vitmålat öppet tak av vit panel med synliga, nedtill profilerade bjälkar. Kupoltaket är av samma typ, men bjälkarna saknar profilering. Hörnbjälkarna stöttas av tresidiga konsoler med utsågad dekor i form av bland annat ett fyrpass. Taket under läktarna är vit panel.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarbyggnaden i väster är öppen mot mittgången på båda sidor. Utmed östväggen finns på båda sidor kapprum. Utmed samma vägg finns i söder ett glasskåp med föremål från gamla kyrkan såsom en rock, håv, en skulpterad figur samt tre träaskar. I norr går en läktartrappa upp utmed västväggen. Den upptill svängda trappan har inbyggda steg täckta av grå plastmatta samt räcke med profilsvarvade träfärgade spjälor. I nordväst är en toalett. Läktarbyggnaden tillkom 1963.
KOR - Koret består av kyrkorummets östra del - se ovan. I östväggens mittparti är en bred, rumshög nisch. Altaret är placerat i främre delen av nischen. På altaret vilar altaruppsatsen. På nischens östvägg hänger träskulpturer av Petrus respektive Paulus. Altarringen står ca en meter från korväggen. Söder respektive norr om nischen är en nummertavla. Predikstolen är placerad i korets norra parti med trappa från nordöst. Utmed sydöstväggen finns en kororgel och framför denna en dopfunt. På korets nordöstra vägg hänger en oljemålning föreställande den sista måltiden.
GOLV - Se långhus. Innanför altarringen, framför altarnischen, ligger en blå heltäckningsmatta. Altaret är placerat på ett litet undergolv, två trappsteg över korgolvet, täckt med blå heltäckningsmatta. Framför altarringen ligger en stor geometriskt mönstrad matta bland annat i blått och grönt. Mattan är vävd vid Agda Österbergs Ateljé Tre Bäckar.
VÄGG - Se långhus. I nischens östvägg är en ristning som markerar en igensatt port eller fönster.
FÖNSTER - Kornischen har mot norr ett vitmålat fönster med samma utformning och placering som de lågt placerade långhusfönstren. I en rund smyg i kornischens östvägg finns ett högt placerat gråmålat fönster med rosettspröjsning.
TAK - Se långhus.
FAST INREDNING
ALTARE - Det vitmålade träaltaret har reliefdekor i form av hörnpilastrar samt på framsidan arkadbågar uppburna av bronserade tärningskolonnetter. I varje båge är ett trepass. Altaret är troligen från 1874.
BÄNKINREDNING - Långhusets öppna bänkinredning från 1874 består av fyra kvarter. De östliga kvarteren innehåller tre långa bänkar och de västliga sju bänkar. Bänkskärmar finns på båda sidor av tvärgångarna. De nygotiska, grågröna gavlarna är avsmalnande upptill och nedtill. Dekoren består av snidade voluter samt överst av ett förgyllt, grekiskt reliefkors i en vit cirkel. Invändigt är bänkarna laserade i grått och gulbrunt. Ryggarna pryds av rektangulära, horisontella nedsänkta och ådringsmålade speglar. Bänkskärmarna har liknande speglar men vertikalt placerade. Bänkarna är beklädda med hela dynor. Bänkarna förkortades något 1963.
PREDIKSTOL - Den polygonala, gråmålade predikstolen i nygotik har rikt snidad dekor. Korgen indelas i fält av delvis förgyllda kolonnetter. Mellan dessa löper en snidad och förgylld bågfris. I varje fält är en relieffronton med "taklist" i rött och guld. Nedtill har korgen en profilsågad, blåmålad bågfris. Den gråmålade, cylindriska foten är profilerad och pryds överst av en snidad och förgylld fris. Den raka gråmålade trappan har inbyggda steg täckta med blå heltäckningsmatta. Under räcket är en barriär i form av grå och guldfärgade tärningskolonnetter och arkadbågar. Predikstolen är från kyrkans byggnadstid.
En äldre predikstol på nordläktaren är polygonal med hörnkolonnetter och skulpterade evangelister. Predikstolen har haft en mängd, numera delvis avskavda färgnyanser.
ORGEL -Orgelfasaden i nygotik är rikt snidad. Orgelpiporna är indelade i nio fält, varav det mellersta är högst och de sex angränsande lägst och smalast. Fältens överstycken är guldfärgade och spetsvinklade med kreneleringar. De mindre fältens nedre parti pryds av grå genombrutna mönster. Spelbordet är vänt mot söder. Orgeln har sju stämmor, fördelade på en manual och pedal. Orgeln är tillverkad 1875 av EA Zetterqvist o son, Örebro.
Kororgeln är byggd 1978 av Smedmans orgelbyggeri, Lidköping. Den har 15 stämmor, fördelade på en manual och pedal. Den naturfärgade fasaden är uppbyggd som en fronton, där piporna indelas i tre större och ett mindre fält.
LÄKTARE - Läktarna från 1874 vilar på sammanlagt sex åttkantiga, gråmarmorerade pelare, fästa i bänkar i kyrkorummets inre del. De två östliga läktarnas kortsidor är vinklade mot öster. Läktarbrösten består av gråmålade skrank. Dessa har rik reliefdekor samt några guldfärgade lister. Relieferna utgörs av ett band av cirklar med nedsänkta fyrpass samt härunder av arkadbågar. Ovanpå läktarbrösten är ett lågt järnräcke. Läktargolvet utgörs av obehandlade plankor. Västläktaren har tre gradiner och de övriga fem stycken. På västläktaren saknas bänkar, men i övrigt finns på gradiner bänkar av samma typ som i långhuset. På norra läktaren står två höga ståndskåp samt en 1600-talsprediksol, som tidigare förvarades särplockad i tornet.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan består av en rundbågad, nationalromantisk oljemålning från 1800-talets slut, föreställande Kristus som välsignar en blåklädd kvinna.
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen från 1874 utgörs av en rikt dekorerad ram till altartavlan. Tavlan omges vid båda sidor av två rödmarmorerade korintiska kolonnetter med förgyllda kapitäl och bårder. Kolonnetterna uppbär tvåvånings fialer, vars överdel pryds av förgyllda kolonnetter, frontoner samt torntak med förgyllda kors. Altaruppsatsens mittstycke består av en hög fronton med sniderier, bland annat ett nedsänkt trepass. Frontonen kröns av ett förgyllt kors.
En äldre altaruppsats på tornvåning två är särdelad, men består av snidade figurer, blanda annat en "sjöjungfru".
ALTARRING -Den gråmålade tresidiga och rätvinkade altarringen från 1874 består av ett skrank. Den är på insidan svartmålad. Altarringen har dekor i form av utsågade fyrpass innanför reliefcirklar. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med gulrandigt tyg.
DOPFUNT - Den medeltida dopfunten av sandsten har traditionell form med cylindrisk, nedåt konande cuppa samt bred cylindrisk och profilerad fot. Funten är placerad på en låg, rund stensockel från 1963.
NUMMERTAVLA - De svarta nummertavlorna har grå profilerad ram med guldlister samt överstycke prytt av tandsnitt.
SKULPTURER - Korets apostlaskulpturer föreställer Petrus i norr och Paulus i söder. Skulpturerna, troligen 1700-tal, stammar från Holmestads gamla kyrka.
VAPENHUS - Utmed hela nord - och sydväggen utom den östligaste finns infällda skåp med fronter och dörrar av vitlaserad panel.
GOLV - Golvet består av rektangulära, slipade kalkstenar
VÄGG - Väggarna är putsade och vitmålade.
PORT - Porten i väster är en brunmålad pardörr av nyare typ. Den har metallhandtag. I varje dörrblad är en stor spegel. Över dörren är ett runt, vitmålat fönster indelat i fyra rutor genom träspröjs. Dörr och fönster är placerade i en djup, putsad vit, rektangulär nisch.
FÖNSTER - Se ovan.
TAK - Taket består av gråmålad träpanel.
FÖRRÅD I SÖDER - Utmed östra och västra väggen går en trappa med uppgång i norr. Den svängda, gråmålade trappan har inbyggda steg samt ledstång av trä.
VÄGG - Väggar är putsade och vitmålade. I söder är en skiva framför en port som ej används.
PORT - Se ovan.
FÖNSTER - I trapporna finns vardera ett fönster mot söder samt i den västra ett mot väster och i den östra ett mot öster. De vita fönstren är rundbågiga och indelas genom en horisontell list.
TAK - Taket utgörs av grå bräder.
SAKRISTIA - Utmed hela västväggen står ca två meter höga laserade skåp. Framför fönstret i öster är ett bord. På sydväggen, öster om dörren till kyrkorummet är ett altare i form av en kalkstenshylla.
GOLV - På golvet ligger blå heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggen är putsad och vitmålad.
DÖRRAR - Mot norr är en grå spegeldörr som leder till ett vindfång framför nordporten. Porten har fyllning av vertikala grå bräder samt metallhandtag - troligen från tidigt 1900-tal.
FÖNSTER - Ett rektangulärt vitmålat fönster mot öster delas av en horisontell träspröjs. Fönstret är placerat i en djup putsad smyg.
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Våning 2 är belägen väster om läktaren. Golvet och taket utgörs av omålade smala plankor, väggarna är vita och putsade. Här förvaras äldre armaturer. En rak öppen trappa leder vidare. Våning 3 har vitputsade väggar och bräder i golv och tak. Här finns en minnestavla av trä samt en isärmonterad altaruppsats från gamla kyrkan. En öppen, rak trätrappa leder till tornvåningen, som har oputsade väggar. Här hänger de två klockorna. Storklockan är av okänd ålder och lillklockan omgöts 1766 av Nils Billsten, Skara. Gluggar med luckor.