Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE FULLÖSA 11:1 - husnr 1, FULLÖSA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FULLÖSA KYRKA (akt.)
2003-06-18
Interiörbeskrivning
FULLÖSA KYRKA - Fullösa kyrka består av ett rektangulärt långhus med kor i öster, vapenhus i söder samt sakristia norr om koret. Kyrkorummet domineras av sina högklassiga tak - och väggmålningar samt inredning i barock.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom bred mittgång. Dörren till vapenhuset finns i västra delen av sydväggen. Över västra delen av långhuset sitter ett läktare med rikt bemålat läktarbröst. Under läktaren, utmed mellersta delen av västväggen går läktartrappan med uppgång från sydöst. Trappan från 1970 är naturfärgad med inbyggda steg, räcke utmed väggen samt mot kyrkorummet spaljé. Under trappan är elcentral bakom skärmväggar. Dörren till utrymmet vetter mot norr. Norr om trappan, på västväggen, sitter en hatthylla och klädkrokar. Utmed östra skärmväggen är en bokhylla. Bänkar saknas under läktaren i söder. I norr står en bänk under läktaren.
GOLV - Golvet utgörs av hyvlade kalkstenar. I mittgången samt under läktaren ligger en grårandig gångmatta. Bänkarna är sedan 1914 placerade på ett något högre undergolv av längsgående, breda oljade bräder.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i gråvitt. På väggarna, speciellt runt fönster samt över läktaren är bevarat rikligt med fragment av barockmåleri i Läcköskolans anda. De tillskrivs Gullick Gullicksson och tillkom troligen på 1630-talet. Målningarna går i röda och grå nyanser. Centralt på sydväggen, omgiven av växtrankor, syns en reslig Moses med stentavlorna. Mitt på nordväggen kan skönjas ett fiskgap eller dylikt. Fönstren mitt på långhusväggen inramas av växtrankor. I västra delen av långhuset är rektangulära figurfält placerade närmast taket. Målningarna utgörs av landskap med träd och hjortdjur. Fälten inramas av horisontella geometriska bårder i gult och härunder av våder med draperimålning. Över nordsidans västra fönster är ett litet målat fält med inskriptioner om en restaurering av kyrkan 1914, då bland annat långhusmålningarna framtogs. Öster om ingången sitter två mindre målningar föreställande ett hjärta respektive ett människohjärta,. Målningarna är signerade Ahlgren 95. På väggarna sitter vid varje sida två nya malmlampetter. Väggen avslutas upptill med en grå, profilerad taklist - se tak.
Skärmväggen under trappan består av vertikal naturfärgad träpanel.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren till vapenhuset består av en brunmålad rektangulär med fyllning av diagonalt placerade panelbräder med metallhandtag från 1970. Dörren är placerad i en djup, putstad och vitmålad nisch med rundade sidor.
FÖNSTER - Långhuset har på nord - och sydsidan vardera två större, rundbågiga gråmålade fönster.rån 1970. Fönstren har korspost med fyra innerlufter. I västvägen finns, över läktaren, en fönster med mittpost. Detta är av samma bredd som långhusfönstren men betydligt lägre. Fönstren är placerade i djupa, utåt något konande smygar, putade och målade som väggarna. Fönstren har djupa, nya fönsterbänkar av slipade kalkstenar.
TAK - Kyrkorummet täcks av ett plant, rikt bemålat trätak. Taket inramas av en grå, profilerad taklist med inskriptioner angående målningarnas tillkomst, bland annat med namnet på konstnärerna Johan Laurell och Carl Gustaf Hoijst samt 1756.
Över långhusets centrala del finns ett större rektangulärt figurfält med avskurna hörn och över läktaren ett något mindre kvadratiskt fält. Fälten inramas av rik berainornamentik med medaljonger. Medaljongerna innehåller målade bibelcitat. Det större fältet, inramat av palmettfris samt språkband, avbildar "Yttersta domen". Kristus sitter på en regnbåge iklädd röd klädnad. Vid Kristi sidor fördelas nakna människor åt höger respektive vänster. Under Kristus är två basunänglar samt nederst den onde med eldgaffel och skärelden. Bakgrunden utgörs av himmel med moln.
Fältet över läktaren skildrar helvetet med människor, djävulen i form av en bock och stora eldslågor. Taket under läktaren består av vitmålade släta brädr.
KOR - Koret avgränsas från långhuset genom ett trappsteg samt genom bänkskärmar. Altaret är placerat intill korväggen och altarringen ca 1,5 meter från väggen. Över altaret är en altaruppsats och söder om denna en nummertavla. Vid korets nordvägg står predikstolen med trappa från öster och utmed sydväggen ett piano samt två senbarockstolar. Stolarna har, enligt tradition, tjänstgjort som brudstolar. Närmast långhuset finns en medeltida dopfunt vid varje sida. Öster om predikstolstrappan är ingång till sakristian.
GOLV - Korgolvet utgörs av rektangulära, slipade nya kalkstensplattor. Framför altarringen ligger en mångfärgad ryamatta och innanför altarringen en brungrå heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggen är putsad och målad i gråvitt. De två korfönstren samt altaruppsatsen omges av stora draperimålningar i rött och vitt samt med gula sniddar. Målningarna tillskrivs Johan Laurell och Carls Gustaf Hoijst, 1756. Väggen avslutas upptill av en grå profilerad taklist med bibelcitat målade i svart.
DÖRR - Dörren till sakristian är rektangulär och består av horisontella breda pärlspontade bräder. Dörren har en vertikal dragbygel av smide från 1800-talet (möjligen rekonstruktion). Den är placerad i en grund rektangulär nisch med gammal kalkstenströskel. Framför dörren ligger en ny, slipad kalksten.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i norr och ett i söder. Fönstren har samma form och placering som långhusfönstren. Sydfönstret har dock två grunda fönsterbänkar i(stället för en djup), placerade som trappsteg.
TAK - Se långhus. Över koret är ytterligare ett stort rektangulärt bildfält med avskurna hörn. Temat för bilden är "Nådastolen". I mitten skildras treenigheten med Kristus i vit klädnad och röd mantel och Gud Fader med blå klädnad, båda sittande. Kristus håller världsalltet. De omges på en sida av djävulen med språkband och på den andra av ängeln Mikael. På bilden finns ytterligare ett tiotal änglar, några av dem även språkband.
FAST INREDNING
ALTARE - Det ovanligt korta, medeltida altaret består av en skråkantad kalkstensskiva, nu övertäckt med masonit, samt murat, putsat och kalkat underrede.
BÄNKINREDNING - Långhusets öppna bänkinredning består av två kvarter. Det norra kvarteret innehåller tio bänkar och det södra nio stycken. Bänkarna är slutna mot mittgången men öppna mot ytterväggarna . De är placerade någon dm från ytterväggarna. Bänkarna är ursprungligen från 1914, men fick nya gavlar och dörrar 1970. Bänkarna är placerade på ett golv - se långhusgolv. Bänkskärmar finns mot koret. Dessa är grå med rektangulära nedsänkta ljusgröna speglar. I varje spegel är en räfflad romb. Mot mittgången finns gråmålade skärmar med guldfärgad sarg överst. Dörrarna är beige med var sin vit spegel med guldfärgad ram. I varje spegel är en stänkmålning ibland annat rosa. Invändigt är bänkarna målade i ljust grönt. I varje ryggbräda finns fyra horisontella speglar.
PREDIKSTOL - Den polygonala predikstolen från 1686 har engelskt röd bottenfärg. Sidorna åtskiljs av gråmarmorerade joniska kolonnetter med guldlister. I varje fält är en arkadbåge i relief, omgiven av av flerfärgade blommor samt änglahuvud. I varje båge står en evangelistskulptur, målad i guld eller silver. Under varje kolonnett är en konsol med reliefängel och mellan konsolerna blå fält med fruktfestonger i relief. Under korgen finns snidade nedhängande sköldar med snäckor. Predikstolen vilar på en brun polygonal, nedåt konande fot.
Det polygonala ljudtaket har i varje hörn en skulpterad urna, och mellan dess finns två sköldar med reliefer. Taket har konsoler med skulpterade änglahuvuden samt underst en nedhängande silverfärgad duva av senare tillverkning. Den raka trappan har inbyggda, gråmålade steg samt mot söder ett ljusbrunt skrank med speglar i rött och guld mm.
ORGEL -Orgeln, tillverkad 1974 av Smedmans orgelbyggeri, Lidköping, har fem stämmor, fördelade på en manual och pedalstämma. Spelbordet är vänt mot söder.
Piporna är genom snidade grå pilastrar indelade i tre fält, varav mittfältet är något högre. Över mittfältet finns en rundbåge med snidade, guldfärgade strålar. Den profilerade sargen består bland annat av ett blått horisontellt fält med guldfärgade reliefvoluter samt överst skulpterad fris med franska liljor.
LÄKTARE - Läktaren vilar på två grå fyrsidiga pelare fästa i bänkar utmed mittgången. Läktarbröstet, troligen 1700-tal, består av ett högt skrank, grått med röd och blå marmorering. Fyra rektangulära bildfält med röda lister dekorerades 1756 av Carl Gustaf Hoijst och Johan Laurell.
Motivet är "hjärtats saga" eller "hjärtats historia". Fälten visar, från söder till norr:
1. En hand med hammare, som slår på ett hjärta. 2. Ett hjärta som träffas av en stråle från Gud. (evangeliet?) 3. En blomma spirar ur ett hjärta samt ett hjärta. (en männsikas omvändelse. 4. Ett hjärta med vingar. Under fälten finns smala ljusblå textfält med bibelcitat i svart. På läktargolvet ligger en gul heltäckningsmatta.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan av "Sven Kinnander, 1749, är en oljemålning i mörka färger. Den närmast rundbågade tavlan avbildar den sista måltiden och innehåller nederst två målade bibelcitat i vitt.
ALTARUPPSATS -Altaruppsatsen av Sven Kinnander, Skara, är placerad på ett svart bakgrundsfält med vita marmorering samt överst fyra snidade, utanpåliggande trästycken med växtornament. Tavlan omges på båda sidor av en närmast korintisk kolonnett. Utanför den södra pelaren står Matteus och vid den norra Markus. Flyglarna utgörs av snidad och genombruten akantusornamentik i grönt, rött och grått. Under tavlan är ett svart fält med vit inskription angående altaruppsatsens tillkomst, bland annat "Sven Kinnander 1749" och på varje sida en snidad grön konsol med ett ansikte. Över altartavlan är en rikt profilerad, rödmarmorerad kornisch Altaruppsatsen kröns av en skulptur föreställande Lukas i norr, Johannes i söder samt häremellan en växtgirland med medaljong Ovanpå girlanden är en skulpterad Kristus med segerfana och strålgloria.
ALTARRING -Den runda altarringen, troligen från sent 1800-tal, består av kraftiga brunmarmorerade balusterdockor med guldfärgade lister. Armstöd och knäfall är stoppade samt klädda med gulrandigt tyg.
DOPFUNT - De två kalkformade dopfuntarna, 1100-1250, är båda dekorerade med ett band med reliefer runt mynningen. Den södra funtens reliefer består av växtslingor. Den har en nyare, (?) rund, uppåt konande fot med en vulst närmast cuppan. Den norra dopfunten kommer ursprungligen från Bolums kyrka. Dess reliefer utgörs av två sicksackband utmed mynningskanten samt i nedre delen av ett djur. Den profilerade foten vilar på en kvadratisk fotplatta. Funten är mycket vittrad och har troligen varit placerad utomhus. Båda har uttömningshål.
NUMMERTAVLA - Den nytillverkade vita rektangulära nummertavlan har en grå ram med guldfärgad kant samt vid varje sida en ljushållare av malm. Tavlan kröns av två skulpterade urnor samt i mitten en urna.
VAPENHUS -
GOLV - Golvet består av rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade. Utmed nordväggen, väster om långhusporten står en medeltida fönsteromfattning av sandsten. Öster om dörren står en liten liljesten. Utmed östväggen står, från norr till söder, en liljesten, en medeltida, spetsbågig fönsteromfattning, en liljesten, något skadad. Utmed västväggen står två liljestensfragment, 1951 funna i en skorsten. Detta skedde i samband med rivning av torpet Laxefors under Bäckgården. Väster om porten står ett liljestensfragment.
PORT - Porten i väster är en rundbågig medeltida ekdörr med långa smidesbeslag och stocklås. Porten är placerad i en grund, rundbågig nisch.
TAK - Taket består av vitlaserad träpanel.
SAKRISTIA - Sakristian ligger ett trappsteg högre än koret. Sakristian fick sin nuvarande inredning 1970. Utmed sydväggen, väster om kordörren finns ett murat altare med slipad kalkstensskiva. Utmed västväggen är ett rumshögt inbyggt skåp av träfärgad panel. I nordväggen är ett fönster och framför detta ett skrivbord. Väster om fönstret hänger en inglasad mässhake, och på golvet står en järnbeslagen kista med välvt lock, möjligen medeltida.
GOLV - På golvet ligger gul heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggarna är putsade och vitmålade.
DÖRR/PORT - Se kor. I norra delen av västväggen är en dörr som leder till vindfång framför porten. Porten är en nyare rektangulär dörr med slät brunådrad panel.
FÖNSTER - Det gråmålade kvadratiska fönstret är spröjsat i fyra rutor. Det är placerat i en djup, utåt konande nisch med fönsterbänk av en slipad kalksten.