Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE HÖNSÄTER 42:1 - husnr 1, HÖNSÄTERS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

HÖNSÄTERS KAPELL (akt.)
2003-06-18
Interiörbeskrivning
HÖNSÄTERS KAPELL - Hönsäters kapell består av ett högt och långt långhus med tresidigt avslutat kor av samma höjd i öster, vapenhus i väster, vidbyggd sakristia öster om koret samt ett litet trätorn ridande mitt på långhuset. Under sakristian är en källare. Kyrkans ljusa, enhetliga interiör är jugendinspirerad med undantag för det stora antalet begravningsvapen.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom bred mittgång. Bänkarna vid nordsidan går ända intill västväggen. I söder är några bänkar borttagna under läktaren, med den västligaste bänken är uppställd utmed västväggen. Under läktaren finns i söder ett rikt snidat och intarsiaprytt kabinettsskåp. Över långhusets västra del är en bred läktare. Det dominerande inslaget i kyrkorummet är ett stort antal begravningsvapen fästa rund väggarna. Vid långhusets nordsida, närmast koret, är en predikstol placerad.
GOLV - Golvet utgörs i mittgången av diagonalt lagda grå och röda slipade kvadratiska kalkstenar. Utmed bänkarna ligger på båda sidor istället rektangulära grå kalkstenar. Under bänkarna består golvet av längsgående smala lackade bräder i samma nivå som kalkstensgolvet.
VÄGG - Väggarna putsade och målade i vitt. Väggarna har även en ca 130 cm hög bröstpanel av rödbrunt tegel (Hyllingetegel). Panelen avslutas upptill av geometriska mönster . Under fönstren är panelen något högre. Väggarna pryds av två rikt snidade huvudbanér med bevarade trästänger mitt på nord - respektive sydväggen samt häremellan 16 symmetriskt placerade anvapen. Samtliga har bevarade bärstänger. Vapnen är bemålade i bland annat rött, blått, guld och silver. Väggarna har en målad grå bröstning, som når strax över bänkhöjd. Väggen begränsas nedtill av en profilerad grön golvlist.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren mot vapenhuset utgörs av en rundbågig, grönmålad pardörr. Varje dörrblad har tre speglar. Dörren är placerad i en djup rundbågig, putsad och vitmålad nisch.
FÖNSTER - Långhuset har två större, vita fönster på varje långsida. De rundbågiga fönstren har korspost och varje luft är genom profilerade spröjsar indelad i tolv smårutor. Varje luft är öppningsbar. Fönstren är placerade i rundbågiga smygar med starkt lutande putsade bruna fönsterbänkar. I västra delen finns på varje sida ett mindre rundbågigt fönster under läktaren. Fönstren är indelade i tolv rutor och placerade i nischer med fönsterbänkar. Över läktaren finns på varje sida två smala, parvis placerade rundbågiga fönster. Dessa är indelade i 2 x 6 rutor och saknar fönsterbänk.
TAK - Taket är ett putsat och vitmålat tredingstak.
KOR - Det tresidigt avslutade koret avgränsas från långhuset genom ett trappsteg samt genom bänkarnas skärmar. Innanför och vid sidorna av altarringen är golvet ytterligare upphöjt. Altaret är dessutom placerat på ett förhöjt golv. Altaret är placerat intill östväggen och den runda, vida altarringen en dryg meter framför. Altaruppsatsen vilar på altaret. Vid varje sida av altaruppsatsen hänger en träskulptur. Utmed nordväggen är en ljusglob av smide samt predikstolstrappan med uppgång från öster. På sydsidan är ett piano samt dopfunt.
GOLV - Golvet utgörs i mittgången av diagonalt lagda grå och röda slipade kvadratiska kalkstenar. Framför altaret ligger en stor, rektangulär matta med ljusa, geometriska mönster. Mattan är signerad KH MG.
VÄGG - Väggarna är putsade, vitmålade och avslutas nedtill med en profilerad, bred grönmålad golvlist. På nordväggen hänger, närmast långhuset, ytterligare ett anvapen med bärstång.
DÖRR - En dörr norr om altaret leder till sakristian. Den rundbågiga, grönmålade dörren har tre speglar samt mässingshandtag. (1970-tal?) Den är placerad i en grund, rundbågig nisch. En motsvarande nisch i söder leder till ett litet utrymme där tidigare fanns en kamin. I nischen sitter bland annat ett med voluter rikt utsirat galler.
FÖNSTER - I koret är ett fönster i sydöst och ett i nordöst. Fönstren har samma utformning och placering som långhusfönstren.
TAK - Se långhus.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1913 består av en slipad och polerad kalkstensskiva uppburen av ett fint skulpterat underrede av samma material. Skivan är djupare än underredet och den utskjutande delen stöttas i de västra hörnen av två profilerade pelare av polerad kalksten. Kalkstenen kommer från Gössäters stenhuggeri.
BÄNKINREDNING - Långhusets öppna bänkinredning från byggnadstiden består av två kvarter. Det norra kvarteret innehåller 14 bänkar och det södra 12 stycken. De borttagna bänkarna är nummer 10 och 11 framifrån räknat. Bänkskärmar av ljusgrön pärlspont finns mot koret. De svagt lutande ryggarna är av pärlspont. Bänkarna är målade i ljusgrönt. Gavlarna är betydligt smalare i det övre partiet och pryds av en målad tunn röd väglinje. Bänkarna står på ett brädgolv - se långhus. De är försedda med bänkvärmare.
PREDIKSTOL - Den polygonala predikstolen är ljust blå med rika sniderier. Sidorna avgränsas av snidade karyatider i guld, rött och blått. På varje sida är en evangelist i halvskulptur och målad ibland annat guld. Figurerna är placerade i gröna arkadbågar med guldfärgad akantus i relief. Över karyatiderna finns konsoler i form av kvinnoansikten och mellan dess fält med snidade reliefänglar. Under karyatiderna finns istället konsoler av silverfärgade lejonansikten i relief. Mellan dem är fält med evangelisternas namn i silverfärgad relief. Fälten omges av äggstavsfriser. Predikstolen vilar på en mångkantig, nedåt avsmalnande fot i blått och grått. Predikstolen från 1661 kommer från Österplana gamla kyrka.
Den nästan raka predikstolstrappan består av steg med brun heltäckningsmatta samt mot söder en barriär. Barriären pryds av bågar mellan enkla pilastrar och är målad i grönt, blått rött och guld. Trappan är av senare datum.
ORGEL -Orgeln, byggd 1974 av Olof Hammarberg, Göteborg, har 11 stämmor, två manualer och pedal. Piporna är indelade i tre segmentbågade fält med guldfärgade ramar, varav det mellersta är något högre. Fasaden är svagt gullaserad.
LÄKTARE -Läktaren från 1913, vilar på två fyrsidiga ljusgröna pelare, fästa i två bänkar invid mittgången. Läktarbröstet består av ett ljusgrönt skrank med guldfärgade lister. Det har utsvängt mittparti. Skranket pryds av rektangulära speglar med dekor i form av vardera tre springor samt tunna röda målade vågliner. Läktaren har på varje sida tre gradänger. I sydöstra hörnet står ett ljusgrönt orgelharmonium. Golvet är belag med grå heltäckningsmatta.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan består av ett mycket litet skulpterat krucifix i grått och brunt.
ALTARUPPSATS - I altaruppsatsens mitt är två marmorerade pilastrar, vilka uppbär en guldfärgad arkadbåge. Bågens bakgrund är svart och framför den är altartavla/krucifix placerat. Det flankeras på båda sidor av dubbla spiralkolonner med joniska, guldfärgade kapitäl. I flyglarna är en kvinnoskulptur i norr och en mansskulptur i söder. De är målade i brunt och guld. Altartavlans bas utgörs av bland annat tre konsoler med guldfärgade reliefer vid varje sida. Pelarna uppbär en profilerad marmorerad kornisch med två liggande änglar samt i mitten en smal fronton med bland annat ett Kristusmonogram i relief. Överstycket är trepassformat. Altaruppsatsen är från 1913. Delar från en 1600-talsuppsats i Österplana gamla kyrka sammansattes och kompletterades med nytillverkade delar, bland annat överstycke och skulpturer.
ALTARRING -Den ljust grönmålade genombrutna altarringen från 1913 utgörs av en rektangulära smala ståndare . Dessa är röda med dekor i form av växtrankor i relief. Armstödet och knäfallets dyna är stoppade och klätt med röd väv. Knäfallet är hugget av grå kalksten.
DOPFUNT - Den bägarformade grå dopfunten av trä har snidad och målad geometrisk dekor med främst ovaler i blått, rött och silver. Den sexkantiga foten är profilerad och uppåt konande. Funten har ett sexkantigt lock med profilerad kant i blått, rött och grått. Kanten avlutas nedtill fris av genombrutna ovaler. Locket har en skulpterad lockknopp, uppburen av skulpterade halvliggande karyatider. Dopfunten från 1600-talet är från Österplana gamla kyrka. Den kompletterades troligen 1913.
NUMMERTAVLA - Nummertavlan från 1913 är genom ett rör fäst i främsta bänken på södra sidan. Tavlan är svart med ljusgrön, enkelt snidad ram.
VAPENHUS - I det nordvästra hörnet står ett rumshögt skåp, nederdelen röd och överdelen vit. I nordöstra hörnet är ett bokbord och utmed sydväggen går trappan med uppgång i nordväst. Framför trappan är en murad vägg.
GOLV - Golvet består av kvadratiska hyvlade grå kalkstenar.
VÄGG - Väggarna, även väggen framför trappan, är slätputsade, vitmålade och försedda med likadan bröstpanel av tegel som i långhuset. De avslutas nedtill av en grön, bred golvlist.
PORT - Porten i väster är en grönmålad segmentbågad pardörr. Varje dörrblad har 2 x 6 smala speglar samt nyckelskylt av svart hamrad plåt, troligen 1920-tal.
FÖNSTER - I norr och söder är vardera ett smalt, vitmålat rektangulärt fönster indelat i sex rutor.
TAK - Taket är putsat och vitmålat.
SAKRISTIA - Sakristian uppdelas genom en triumfbåge i ett nordligt och ett sydligt utrymme. I det norra står utmed östväggen ett träaltare samt över detta en målning. I det södra utrymmet finns ett skrivbord samt norr om detta ett tresidigt vitt skåp. Mitt i östväggen är en dörr som leder till vindfång framför porten.
GOLV - På golvet ligger grön heltäckningsmatta.
VÄGG - Se kor.
DÖRRAR - Dörren till vindfånget är grön, rektangulär och pryds av tre speglar. Porten är segmentbågad, grön och har 2 x 3 speglar. Båda har mässingshandtag, troligen 1920-tal.
FÖNSTER I norr finns ett rektangulärt vitt fönster indelat i sex rutor. I söder är ett rundbågigt fönster med fönsterbänk av polerad kalksten samt, genom blyspröjs indelat i smårutor. Mot öster finns två kvadratiska fönster.
TORN -
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Våning 2, väster om läktaren, är byggt i två nivåer, det lägsta golvet närmast läktaren. Golvet här täcks av heltäckningsmatta och mot läktaren är en grön rundbågad dörr med tre speglar. I söder är, innanför en infälld dörr, ett förråd. Den västliga delen av tornrummet ligger fyra trappsteg högre. Mot väster är ett vitt, triangulärt fönster i en djup smyg med pärlspont. I taket och på väggarna sitter vit pärlspont förutom på östväggen som är putsad och vitmålad. Taket smalnar av uppåt. En öppen trätrappa i två plan leder till långhusvinden, där väggar tak och ett golv i mitten är av trä. Långhustaket är täckt av sågspån. En stege leder till klockvåningen. Kyrkklockan är tillverkad av Beckman och co, Stockholm, i samband med kapellets uppförande. I varje väderstreck är en glugg med lucka.